Wysłany: 19-03-2008, 02:40 Howard Shore w Krakowie
Czy wie ktoś może czy są jakieś nowe wiadomości odnośnie ewentualnego koncertu Howarda Shore w Krakowie w maju ??
_________________ "Buty, kanapy, torba na ramię z czyjegoś brzucha, grzanie się cudzym futrem, zjadanie czyjegoś ciała, krojenie go na kawałki i smażenie w oleju... Czy to możliwe, że naprawdę dzieje się taka makabra, to wielkie zabijanie, okrutne, beznamiętne, mechaniczne, bez żadnych wyrzutów sumienia, bez najmniejszej refleksji, która za to hojnie obdziela się wymyślne filozofie i teologie. Jaki to świat, gdzie normą jest zabijanie i ból ?
Czy coś z nami jest nie tak ?"
Witam.
Nie wiem właściwie jak nazwać to /i nie wiem czy w dobrym wątku umieszczam/ ale - 31 maja w ramach I Festiwalu Muzyki Filmowej w Krakowie /maniacy filmowi coś dla nas/ odbędzie się na krakowskich Błoniach pokaz filmu "Drużyna Pierścienia", razem z jednoczesnym wykonaniem /jak piszą "monumentalnym"/ ścieżki dźwiękowej stworzonej przez Howarda Shore'a.
Prawdopodobnie, to jest ten koncert w Krakowie, o którym wspominaliście.
Podsyłam linka /ps. bilet ponoć można kupić za 50-30 zet, ale może zza ogrodzenia, też się da słuchać i pooglądać?/
ciemnoczarne, zaglądaj Ty częściej na forum Od chyba miesiąca trąbimy o tym w temacie o zjazdach Elendilich z krakowa i okolic Bilet masz? To się kupą widzimy wcześniej na Rynku i kupą się zwalamy na Błonia do sektora A1 :]
A btw tego koncertu na Błoniach nie bedzie dyrygował Shore, tylko Polak.
A guzik
rmfclassic.pl napisał/a:
Ludwig Wicki
Szwajcarski muzyk, dyrygent i wykładowca. Urodził się w kantonie Lucerny. Edukację muzyczną zdobywał w klasie puzonu Rolfa Bodendorfera i prof. Branimira Slokara oraz na wydziale dyrygentury pod kierunkiem prof. Martina Flämiga, dr Ewalda Körnera oraz prof. Donato Renzettiego. W latach 1980-1989 był puzonistą w Lucerne Symphony Orchestra. Założył wówczas znane zespoły grające na instrumentach dętych: San Marco oraz Lucerne Philharmonic Brass Quintette. Od 1989 r. sprawuje funkcję profesora klasy puzonu i muzyki kameralnej na Akademii Muzycznej w Lucernie, od 2004 r. wykłada dyrygenturę w College of Liberal Arts w Bernie, a od 2007 r. kieruje wydziałami instrumentów dętych obu uczelni. Jest głównym dyrygentem orkiestry dętej Bürgermusik Lucern, dyrektorem artystycznym Renaissance Ensamble II Dolcimelo Lucerne oraz sekcji dętej Ensemble Beaufort. Jako dyrygent i puzonista uczestniczył w licznych nagraniach telewizyjnych, radiowych i płytowych, a także został laureatem różnych nagród w konkursach solowych oraz muzyki kameralnej. W 2007 roku, nagrodzono go Nagrodą Uznania, nadawaną przez miasto Lucerna.
Jest założycielem i dyrektorem artystycznym 21st Century Orchestra, dającej regularne koncerty muzyki filmowej. Na stałe współpracuje z Howardem Shorem, Randym Newmanem, Martinem Böttcherem oraz innymi kompozytorami muzyki filmowej. W 2008 w Lucerne Concert Hall (KKL) odbyła się światowa premiera muzyki Howarda Shore'a skomponowanej do pierwszej części trylogii Władca Pierścieni - Drużyna Pierścienia w wykonaniu 21st Century Orchestra, którą dyrygował Ludwig Wicki. Było to pierwsze pełne, publiczne wykonanie na żywo oryginalnej ścieżki dźwiękowej z tego filmu.
_________________ - Jakże Eru mógłby wejść w świat, który sam stworzył, On który jest ponad miarę większy? Czy śpiewak może wkroczyć w swą opowieść a twórca w wykonany przez siebie wizerunek?
- On już jest w nim, tak samo jak i poza nim - powiedział Finrod
J.R.R.Tolkien, "Atrabeth Finrod Ah Andreth"
Bedzie jakas zbiorka użytkowników Elendilionu ?? a jesli tak to o ktorej ta na rynku ??
Z Białegostoku daleka droga... ;D
_________________ "Buty, kanapy, torba na ramię z czyjegoś brzucha, grzanie się cudzym futrem, zjadanie czyjegoś ciała, krojenie go na kawałki i smażenie w oleju... Czy to możliwe, że naprawdę dzieje się taka makabra, to wielkie zabijanie, okrutne, beznamiętne, mechaniczne, bez żadnych wyrzutów sumienia, bez najmniejszej refleksji, która za to hojnie obdziela się wymyślne filozofie i teologie. Jaki to świat, gdzie normą jest zabijanie i ból ?
a no rzeczywiscie az szkoda :p ale sam jeszcze nie wiem czy pojade na 100%
Ktos wie o której koncert miałby się skończyć ?
Bedzie jakas zbiorka użytkowników Elendilionu ?? a jesli tak to o ktorej ta na rynku ??
Z Białegostoku daleka droga... ;D
Ninquel napisał/a:
Od chyba miesiąca trąbimy o tym w temacie o zjazdach Elendilich z krakowa i okolic Bilet masz? To się kupą widzimy wcześniej na Rynku i kupą się zwalamy na Błonia do sektora A1 :]
a o której miał by się skończyć... pewnie czas trwania filmu +30 organizacyjnych minut (bywają jakieś poślizgi itp.), ale pewna nie jestem tylko tak zgaduje .
_________________ Zmian nie powstrzyma nic. Jutro będzie inne niż Dziś. Tak dalece, że ludzie przestaną wierzyć we Wczoraj.
A.S.
Ostatnio zmieniony przez Adaneth 19-05-2008, 20:35, w całości zmieniany 1 raz
Drzewcu, gdybyś wcześniej się zadeklarował, to kurcze może bym ci towarzyszył...
Ja jestem zadeklarowany od dawna, a propozycji nie słyszałem
Drzewiec napisał/a:
sam jeszcze nie wiem czy pojade na 100%
A jeśli jedziesz, to kiedy?
_________________ "Szanujmy mądrych, przykładnych, chwalebnych,
Śmiejmy się z głupich, choć i przewielebnych."
Cytat ze szczególnymi pozdrowieniami dla administracji.
Na pewno będzie ciekawie...tylko żeby bilety zdążyli przysłać...wiadomo przecież jak działa poczta czasami...
II festiwal już za rok, a na nim może muzyka z Powrotu Króla ??
Wiem że są zjazdy, czytuję o nich, ale też różnie bywam w Krakowie - teraz też nie wiem czy będę na tym koncercie, chociaż chciałabym. Poza tym, nie jestem taką znawczynią tematyki jak inni, oraz wiekowo już na zjazdy chyba nie bardzo pasuję.
Ale dzięki za zachęcenie.
Pozdrawiam
Co to znaczy "wiekowo nie pasuję"? Gal ma... e... no, ponad 30 lat Adiemus - 46 Ja niecałe 19 Niektórzy po 16 A bywają i młodsi
Ahhh zaliczam sie do niektórych hahah
Własnie, co ma do tego wiek ??
Czy będzie ktoś z drużynników?; bo tak 15 minut temu kupiłem bilet.
Elendili będący na koncercie spotykają się o 17.00 pod Mariackim w Krakowie
Wszystkich, którzy się stawią, proszę o PW, by było wiadomo, kto ma być i na kogo czekać i byśmy mogli potem hurtem podejść pod Błonia i zająć razem miejsca
No coś ty, czy ty myślisz, że w Anglii mieszkasz? To tam BBC robi sobie 2 godzinne wywiady z Pratchettem a u nas to nawet masowa impreza w Krakowie jesli jest nadawana to pod warunkiem, że ma tyle wspólnego z fantasy ile nadzieje polskich kiboli na wygrany mecz A tak byw nie jadę. Zmęczonam po egzaminie i oceniajac wszystkie za i przeciw nie chce mi sie - tłum + upał w mieście to nie moja bajka Pojade na spacer do lasu.
poz
tal
_________________ "Fanfiction ate my brain, whats your excuse?"
ahh zobaczyć "Druzynę Pierscienia" ponownie na wielkim ekranie i to w towarzystwie wspaniałej orkiestry to było dopiero cos mimo małego problemu na poczatku projekcji
Jedynym minusem był solista, chyba z chóru chłopięcego który tak fałszował podczas swoich dwóch utworów że aż... no cóż za dobrze mu to nie wyszło ale na pewno się starał
Ma ktos moze zdjęcia z koncertu ? Nie brałem aparatu a zdjęcia z telefonu komórkowego są w strasznej jakosci...
Nienna [Usunięty]
Wysłany: 01-06-2008, 16:27
Dziasiaj na tvp2 jest program: "48. Krakowski Festiwal Filmowy", w którym będzie mowa o najważniejszych wydarzeniach festwialu Na pewno będą też mówić o wczorajszym koncercie, może odnajdziemy się tam wśród tłumu? Program zaczyna się o 23.15
0oooOO mam nadzieję... ;D...dzięki za informację
eee ale to przypadkiem nie jest Festiwal Filmowy, a nie Festiwal Muzyki Filmowej bo to chyba różnica ;D
Ostatnio zmieniony przez Drzewiec 01-06-2008, 21:11, w całości zmieniany 1 raz
Dziasiaj na tvp2 jest program: "48. Krakowski Festiwal Filmowy", w którym będzie mowa o najważniejszych wydarzeniach festwialu Na pewno będą też mówić o wczorajszym koncercie, może odnajdziemy się tam wśród tłumu? Program zaczyna się o 23.15
Wczoraj wieczorem był program na tvp regionalnej. Gdzieś jakoś w trakcie trwania tego koncertu. I wiecie, kogo moja mama zobaczyla? Mnie i Shiryu z pizzą na kolanach
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum