Wysłany: 17-12-2008, 15:57 Tolkienowskie wydarzenie roku 2008 według Elendilich
Może zabawimy się w ankietę na tolkienowskie wydarzenie roku 2008 w Polsce i zagranicą? Zbieram typy. A jak zbierzemy kandydatury, stworzymy ankietę. Zapraszam!
Dla mnie jednym z najważniejszych wydarzeń była
- premiera płyty Drużyny Trzeźwych Hobbitów pt. Księga Zaginionych Pieśni;
_________________ Odbicie piękna jak odbicie światła ma w sobie specyficzny urok – gdyby nie to, nie zostalibyśmy zapewne stworzeni.
J.R.R. Tolkien, Zapiski Klubu Mniemań
Varnë [Usunięty]
Wysłany: 17-12-2008, 16:46
Yyy... to ja proponuję wydanie Pana Błyska
A jeśli można coś takiego forumowego to oczywiście 5 latek forum Elendili
Ostatnio zmieniony przez Galadhorn 17-12-2008, 16:47, w całości zmieniany 1 raz
Dla mnie również zupełnie nieobiektywnie numerem jeden była wycieczka do Anglii śladami Tolkiena z musicalem? To było niesamowite tolkienowskie przeżycie i do tego w świetnym towarzystwie.
_________________ Jeśli znasz swoich wrogów i siebie, rozegrasz sto bitew i wygrasz wszystkie
(Sun Tzu, Sztuka wojny)
Długouchy dendrofil
Enneagram: 1w9 Pomogła: 4 razy Dołączyła: 05 Maj 2005 Posty: 284 Skąd: Amon Sul/Emów/Ossus
Wysłany: 18-12-2008, 03:32
Nero napisał/a:
Stawiam na wydanie Opowieści z Niebezpiecznego Królestwa i Pana Błyska. No i płyta DTH.
Podpisuję się pod tym rękami, nogami i czubkami uszu ...
Od siebie dodam jeszcze przyjazd do Polski oraz przecudowny koncert zespołu Anois, który miał miejsce na tegorocznym TFie ^^ ...
Wrzuciłabym też zakończenie zdjęć do Do Rivendell i bez powrotu ale może na razie się z tym wstrzymać i w przyszłym roku podać premierę Do Rivendell i bez powrotu? Gdyby tylko premiera była minimum 4 dni wcześniej. Yhhh ...
Hmmm... W sumie w tym roku też powstały 3 sekcje tolkienowskie, o ile nic mi się nie pokręciło ...
Prawo do trwania w samotności stanowi początek Wolności.
Lepiej zginąć, niż się pobrudzić...!
Padawan...
Zbiorę razem propozycje. Może pojawią się jeszcze jakieś? Ankietę rozpoczniemy w Święta i zakończymy w Nowy Rok
Wydarzenia tolkienowskie roku 2008 w polskim fandomie:
- Wycieczka do Anglii śladami Tolkiena wiosną b.r.;
- wydanie Opowieści z Niebezpiecznego Królestwa;
- wydanie Pana Błyska;
- koncert tolkienowskiej grupy Anois;
- wydanie Inne serca, umysły i dłonie by MumakiL Fandom Pressss.
- wydanie zbioru Trzysta przekładów dla fanów pod nieba skłonem…
Kto coś dołoży?
_________________ Odbicie piękna jak odbicie światła ma w sobie specyficzny urok – gdyby nie to, nie zostalibyśmy zapewne stworzeni.
J.R.R. Tolkien, Zapiski Klubu Mniemań
Ostatnio zmieniony przez Tom Goold 19-12-2008, 08:08, w całości zmieniany 5 razy
Długouchy dendrofil
Enneagram: 1w9 Pomogła: 4 razy Dołączyła: 05 Maj 2005 Posty: 284 Skąd: Amon Sul/Emów/Ossus
Wysłany: 18-12-2008, 12:32
Do którego konkretnie dnia będą zbierane propozycje? ...
Padawan...
No dobrze. Ustalmy reguły. Ponieważ wyjeżdżam na Święta 23 grudnia, pytania do ankiety zbieramy do 22 grudnia. Tego dnia pojawi się ankieta. Głosować będzie można do 2 stycznia. Wtedy ogłosimy wyniki. Każdy uczestnik ankiety będzie miał dwa głosy.
Skoro jest DTH jako twórczość fanowska to może i wydanie "Inne serca, umysły i dłonie" by Mumakil Fandom Press? Na ile mi wiadomo to jest to pierwsza taka publikacja fanowska w fandomie
O, jeszcze jedno mi się przypomniało: 30 maja w Krakowie była "Drużyna Pierścienia" z muzyką wykonywaną na żywo... (nie wiem jak to sformułować ładnie ) Czy coś takiego też się liczy?
Pomogła: 87 razy Dołączyła: 27 Gru 2006 Posty: 2083
Wysłany: 18-12-2008, 18:57
Kamila napisał/a:
O, jeszcze jedno mi się przypomniało: 30 maja w Krakowie była "Drużyna Pierścienia" z muzyką wykonywaną na żywo... (nie wiem jak to sformułować ładnie ) Czy coś takiego też się liczy?
Howard Shore w Krakowie. Ja bym to tak nazwała. Chyba, że nie o to chodzi
Galenolas napisał/a:
Hmmm... W sumie w tym roku też powstały 3 sekcje tolkienowskie, o ile nic mi się nie pokręciło ...
Może by to też dodać? Jako powstanie nowych sekcji tolkienowskich?
Galadhorn napisał/a:
- koncert tolkienowskiej grupy Anois;
A to bym z kolei zmieniła na jubileuszowy Tolk Fol z koncertem tolkienowskiej grupy Anois i Drużyny Trzeźwych Hobbitów
Nie wiem, czy za wydarzenie można uznać wznowienie Gwaihira i Simbelmyne po kilkuletnich przerwach. Ot, daję pod rozważenie
Dla mnie zaskoczeniem było pierwsze odtworzenie cudnej płyty DTH i stoję "fortecą" i uważam, że to powinno być na pierwszym miejscu, jako wydarzenie roku 2008 wg E...!
Motywuję swoją propozycję przede wszystkim tym, że wydanie płyty na tak wysokim poziomie i to pod każdym względem, w warunkach "amatorskich", mogą jedynie powstydzić się profesjonaliści, wśród których - a słucham ogromu muzy ! - w w ogóle w wykonaniu "madzio in polando" anno 2008, nic szczególnego się nie wydarzyło!
nr 1 DTH "Księga Zaginionych Pieśni"
nr 2 "Pan Błysk" - cudne....
nr 3 "Trzystu przekładów dla fanów pod nieba skłonem…" - za odwagę tego
nietuzinkowego wydawnictwa!
Mam jeszcze jednego faworyta, ale... mogę tylko dopowiedzieć, że jestem pod niesamowitym wrażeniem Elendili FM ! Właściwie, to nr 1 z DTH, lecz nie chcę słodzić autorom, więc...
Wydarzenia tolkienowskie roku 2008 w polskim fandomie:
- Wycieczka do Anglii śladami Tolkiena wiosną b.r.;
- wydanie Opowieści z Niebezpiecznego Królestwa;
- wydanie Pana Błyska;
- muzyka Howarda Shore w Krakowie w maju b.r.;
- X Tolk Folk w Bielawie z koncertem tolkienowskiej grupy Anois;
- wydanie Inne serca, umysły i dłonie by MumakiL Fandom Pressss;
- wydanie zbioru Trzysta przekładów dla fanów pod nieba skłonem…;
- audycje radia tolkienowskiego Elendili FM;
- powstanie "Lómendili - Przyjaciół Zmierzchu" czyli ST Poznańskiego Klubu Fantastyki "Druga Era";
- powstanie "Eithel" - ST Bydgoskiego Klubu Fantastyki "Maskon";
- powstanie formacji tolkienowskiej "Bydgoszcz Tolkienowska".
Jak dla mnie ważnym wydarzeniem było wydanie Opowieści z Niebezpiecznego Królestwo, Pana Błyska, a z forumowych wydanie Gwaihira 9, pierwszego Gwaihira od 4 lat .
EDIT: No i oczywiście wydanie jubileuszowego 10 numeru Aiglosa. Jak mogłem o tym zapomnieć
_________________ „Żaden umysł nie może jednak zamknąć się na Eru, ani na Jego wgląd, ani na Jego przekaz. Umysł może nie posłuchać przekazu Eru, lecz nie może twierdzić, że go nie otrzymał.” J.R.R. Tolkien, „Ósanwe-kenta”
Długouchy dendrofil
Wysłany: 23-12-2008, 20:22
Chyba poniewczasie, ale co tam. Najwyżej post się nie będzie liczył...
Nie chciałabym kręcić, ale co do sekcji tolkienowskich, to ja bym te 3 podpięła pod powstanie trzech sekcji tolkienowskich albo coś w ten deseń. Powstanie pojedynczej to w sumie nic takiego, Ale od razu 3 w jednym roku? Jak grzybki po deszczu ...
Padawan...
Ankieta trwa 10 dni. Macie po dwa głosy. Wyniki są ukryte do dnia 2 stycznia. Wtedy tutaj i na LNDLN ogłosimy wynik naszej ankiety. Zapraszam do głosowania!
Elf
Enneagram: 4w5 Pomogła: 5 razy Wiek: 17 Dołączyła: 25 Mar 2006 Posty: 270 Skąd: Sokołów Podlaski
Wysłany: 03-01-2009, 11:25
Cieszy mnie taki obrót sprawy, bo wydanie płyty DTH jest nie tylko wydarzeniem Tolkienistycznym - to też wydarzenie muzyczne (może nie na skalę przemysłową, ale na pewno na skalę naszego "tolkniętego" środowiska )
Muszę przyznać rację Nero, bo też spodziewałam się takiego wyniku
_________________ "Pielęgnuj swoje marzenia.
Trzymaj się swoich ideałów.
Maszeruj śmiało według muzyki, którą tylko Ty słyszysz.
Wielkie biografie powstają z ruchu do przodu, a nie z oglądania się do tyłu"
[Paulo Coelho]
Zwycięstwo płyty DTH było dla mnie raczej oczywiste. Tak jak pisała Trinity- to nie tylko wydarzenie tolkienistyczne, ale również muzyczne .
Opowieści z Niebezpiecznego Królestwa i Błysk również mają całkiem sporo głosów. I należy im się. Wycieczka do Anglii śladami Tolkiena wiosną b.r. ma drugie miejsce. Cóż, nie było mnie to się nie wypowiem . Radio Elendili FM również zyskało przyzwoitą liczbę głosów.
Jak już ktoś to gdzieś pisał: szkoda, że nie zrobiono ankiety również na forum Hobbitonu, było by więcej opinii.
_________________ SŁOŃCE BY NIE WZESZŁO.
- Doprawdy? A co by się stało, jeśli wolno spytać?
ZWYKŁA KULA PLONĄCYCH GAZÓW ROZJAŚNIŁABY ŚWIAT.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum