Istari
Wiek: 17 Dołączył: 17 Sie 2006 Posty: 42 Skąd: Ton Taronh
Wysłany: 21-11-2006, 00:32
Eldarion I napisał/a:
http://img175.imageshack...anuj0006br5.jpg
To jedna z mnóstwa map z serii "Czego Tolkien nie narysował?". Co prawda brak na niej Romenoru i Morenoru, który zazwyczaj umieszczałem, ale mimo to jest to jak dotąd wersja ostateczna.
Mam pytanie - Na podstawie czego stworzyłeś tą mapę?
PS. Dziex Calilmal za mapę ale nie o to mi chodziło. Chciałem mapę na której jest i Śródziemie i zatopiony ląd... powiem prościej - zwykłą mapę Śródziemia z przedłużeniem na Beleriand.
_________________ Świat zmienny jest. Dziś coś jest lecz jutro już nie. Życie chwilą to sens lecz czy cel?
Człowiek
Enneagram: 4w3 Pomógł: 7 razy Wiek: 16 Dołączył: 24 Kwi 2006 Posty: 470 Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-11-2006, 13:50
Revix napisał/a:
Mam pytanie - Na podstawie czego stworzyłeś tą mapę?
Na podstawie wszelkich najdrobniejszych wzmianek znalezonych w internecie (bowiem nim pogodziłem się z faktem, że Tolkien do końca określił tylko to, co widzimy na mapach w jego książkach usilnie poszukiwałem mapy całej Ardy i nieraz znajdywałem jakąś ciekawą informację), kształtu dzisiejszej Eurazji i własnych upodobań
_________________ And after all we've done, after all we've heard, we've seen - what shall we die for? For the eternity or for just a one day?...
Jeśli mogę się wtrącić .... to mapa Revixa jest do twojej bardzo podobna
Eldarionie I z tym, że jest bardziej "poszarpana ".
Zupełnie nie o tym chciałem mówić - A co byście powiedzieli na mapę ( może być w polskiej wersji ) z napisami wykonanymi tengwarem? Chyba, że taka mapa już jest - jak tak to poprosze o linka
_________________ "-Cóż teraz zrobimy? - spytał Pipin, który nie uląkł się zjeżonych brwi Czarodzieja.
- Spróbuj przebić drzwi własną głową, Peregrinie Tuku - rzekł Gandalf. - Jeśli ich nie rozwalisz tym sposobem, a mnie pozwolicie spokojnie się namyślić, zamiast nudzić głupimi pytaniami, będę się starał odgadnąć hasło."
Korzystając z tego działu, chciałbym zaprezentować moją mapę, mapę Beleriandu.
Jest ona całkowicie oparta na tej z "Dzieci Húrina". Po prostu chciałem wypróbować swoich sił w
malowaniu map. Liczę na komentarze. Niestety bardzo mi przykro że taka niska jakość, ale nie dysponuję skanerem albo chociaż aparatem cyfrowym. Do dyspozycji miałem tylko kamerkę internetową.
A oto zdięcia:
Krasnolud Pomógł: 2 razy Wiek: 19 Dołączył: 21 Sie 2007 Posty: 84
Wysłany: 12-10-2007, 14:36
Ja mam pytania odnośnie mapy Ardy Sasy. Na jakiej podstawie można uznać tą linię brzegową w Haradzie za prawdziwą (szczególnie wchodnią)? Zastania mnie fakt że nie ma Wichrowych wzgórz, Pelagiru i Umbaru (Vinyalone nie był przecież jedynym portem Numenorczyków w Śródziemiu).
A Lorin, mógłbyś "dorzucić" jeszcze mape z atlasu Śródziemia, tą gdzie są przedstawione północne, wschodnie i południowe terytoria Śródziemia?
Dúnadan Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Lut 2007 Posty: 203
Wysłany: 13-10-2007, 15:38
Brzegi Haradu Saso rysował na podstawie map z "Atlasu Śródziemia", który opiera się na szkicach Tolkiena. Ech, sam zeskanowałbym mapę, ale niestety nie mam zainstalowanych sterowników do skanera.
_________________ "Jeśli się pomylę, poprawcie mnie"- Jan Paweł II
Dopiero teraz natknąłem się na tą mapę, ponieważ bardzo potrzebuję mapy Śródziemia, żeby przykleić ją na ścianę. Ta mapa jest po prostu świetna! saso, szacunek po prostu wymiatasz. Moja ocena to 10/10. Mapa zaraz ląduje na ścianie. Dzięki wielkie. Suilad.
Skoro tak, to mapa saso przyozdobi również moją ścianę. Jestem naprawdę pod dużym wrażeniem, szczególnie podobają mi się góry i lasy. Mapa zachwyca. Po prostu jak na nią patrzę, to dzieło saso nie wygląda jak zwykła mapa, tylko jak Śródziemie w pomniejszeniu .
_________________ SŁOŃCE BY NIE WZESZŁO.
- Doprawdy? A co by się stało, jeśli wolno spytać?
ZWYKŁA KULA PLONĄCYCH GAZÓW ROZJAŚNIŁABY ŚWIAT.
Brakuje u Ciebie kilka "tolkienowskich" elementów mapy:
- podnóża gór na mapie Śródziemia są wyraźnie zaznaczone
- ocienione (zaciemnione lub zacieniowane) są zachodnie stoki gór, wschodnie są wyeksponowane
- rzeźba gór jest bardziej urozmaicona
- charakterystyczna jest linia brzegowa i jej "pochodne" na morzu (tak samo na jeziorach)
- zalesienie i tereny podmokłe
- szerokość linii oznaczającej rzekę zmienia się w zależności od szerokości rzeki w danym miejscu jej biegu
- zaznaczonych jest wiele dopływów rzek
- zaznaczone są estuaria bądź delty
- no i kierunki
_________________ - Jakże Eru mógłby wejść w świat, który sam stworzył, On który jest ponad miarę większy? Czy śpiewak może wkroczyć w swą opowieść a twórca w wykonany przez siebie wizerunek?
- On już jest w nim, tak samo jak i poza nim - powiedział Finrod
J.R.R.Tolkien, "Atrabeth Finrod Ah Andreth"
Dzięki za wskazówki. Zalesienia nie narysuję, bo nie znalazłem takiej mapy, która by je pokazywała, więc nie mam na czym się wzorować. Trzeba będzie popracować nad rzekami. Wygląda, jak przekalkowana, bo jest rysowana ołówkiem i mój skaner jakoś dziwnie to zeskanował.
Mam pytanie do starych wyjadaczy. Jakis czas temu bylem w posiadaniu takiej ogromnej mapy (ponad 200 mb ) autorstwa niejakiego Petera Fenlona. jestem ciekaw czy ktos z was może ta mape posiada. Przeogromna rozdzielczosc , mapa to polaczone skany lokacji, czasem o roznej kolorystyce.
Mapa w wiekszosci "fikcyjna" bo znajduja sie na niej lokacje o ktorych niema mowy w ksiazce ( lasy wioski , osady ), wystepuja one obok oczywicie prawdziwych lokacji
dodatkowo byl tam tez jesli sie nie myle plan miasta ost in edhil oraz pelargir
ps. teraz mi sie skojarzylo ze to byla chyba kompilacja map z gier rpg
z gory dziekuje
Ostatnio zmieniony przez wosh 11-02-2009, 15:40, w całości zmieniany 1 raz
Ja cię kręce, jesteście ludzie świetni! Czekam na następne mapy z niecierpliwością, wydrukuje którąś na ploterze w pracy (oczywiście jak szefa nie będzie hehe). Pozdrawiam.
Zainspirowany mapami sasa, postanowiłem stworzyć coś podobnego (podkreślam podobnego!;)). póki co chciałbym zaprezentować mój szkic mapy Shire, narysowany na podstawie mapy Tolkiena, co o nim myślicie?
Ostatnio zmieniony przez Galadhorn 13-10-2009, 16:31, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum