|
Elendili - Przyjaciele Elfów
Społeczność miłośników twórczości J.R.R. Tolkiena
|
Przesunięty przez: Galadhorn 06-11-2006, 11:09 |
Audycje radiowe: gdzie i kiedy |
| Autor |
Wiadomość |
Tallis Keeton
Mędrzec Ardy Brehon

Teleri
Enneagram: 5w4
Pomogła: 39 razy Wiek: 33 Dołączyła: 28 Gru 2003 Posty: 1946 Skąd: Oleśnica
|
|
|
|
 |
Galadhorn
Administrator

Enneagram: 3w2
Pomógł: 56 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Gru 2003 Posty: 8268 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 14-11-2005, 21:49
|
|
|
Agnieszka Sylwanowicz poinformowała mnie przed chwilką o tolkienowskiej audycji w radiowej Dwójce. W czwartek, 17 listopada, w godzinach 18.00-19.00 w programie "Sezon na Dwójkę" rozmawiać o Tolkienie będą prof. Lichański i Agnieszka Sylwanowicz. Program z udziałem słuchaczy.
Z przyjemnością posłucham! |
_________________ Odbicie piękna jak odbicie światła ma w sobie specyficzny urok – gdyby nie to, nie zostalibyśmy zapewne stworzeni.
J.R.R. Tolkien, Zapiski Klubu Mniemań |
|
|
|
 |
Tallis Keeton
Mędrzec Ardy Brehon

Teleri
|
|
|
|
 |
Nolimon
Znawca Kronik Zachodu Estelion

Enneagram: 4w5
Pomógł: 55 razy Wiek: 20 Dołączył: 07 Sty 2005 Posty: 949 Skąd: Kraków/Grybów
|
Wysłany: 15-11-2005, 16:27
|
|
|
| Tallis Keeton napisał/a: | | Jak ktoś chce to, ew.moge nagrać na kasete. Jestem wtedy w domu, no i pr2 słucham co dzień. |
Dzięki za chęci
Dałoby się to nagrać i przeformatować tak, żeby ściągnąć z netu?
| Ninquel napisał/a: | | Nol! Kraków?! z jakiej paki???? |
Jeszcze pogadamy |
_________________ - Jakże Eru mógłby wejść w świat, który sam stworzył, On który jest ponad miarę większy? Czy śpiewak może wkroczyć w swą opowieść a twórca w wykonany przez siebie wizerunek?
- On już jest w nim, tak samo jak i poza nim - powiedział Finrod
J.R.R.Tolkien, "Atrabeth Finrod Ah Andreth" |
|
|
|
 |
Tallis Keeton
Mędrzec Ardy Brehon

Teleri
|
Wysłany: 15-11-2005, 20:27
|
|
|
| Nolimon napisał/a: |
Dałoby się to nagrać i przeformatować tak, żeby ściągnąć z netu?
|
Uuups, dla mnie to już wyższa szkoła jazdy Bo nie mam ani nagrywarki ani jakiś programów (do obróbki/przeformatowywania dzwięku?), ale zapytam czy brat
by nie mógł wrzucić to w sieć. On na pewno to potrafi, w końcu muzyk - to niech się do czegoś przyda Tyle, że on właśnie jutro wybywa na tydzień, więc nie sądze, by miał czas. Dpiero gdzieś za tydzień.
poz
tal |
_________________ "Fanfiction ate my brain, whats your excuse?"
http://www.fanfiction.net/u/242280/Tallis_Keeton
http://issuu.com/talliskeeton/docs |
|
|
|
 |
Galadhorn
Administrator

|
Wysłany: 17-11-2005, 17:56
|
|
|
Za chwilkę wspomniana wyżej audycja radiowa. Macie już nastawione odbiorniki?
Oto opis audycji ze strony Pr. 2 Polskiego Radia:
| Cytat: | 50 lat Władcy Pieścieni
17.11.2005 18:05
50 lat temu John Ronald Reoul Tolkien zakończył pracę nad liczącym 3300 stron Władcą Pierścieni. Brytyjscy czytelnicy uznali baśniową opowieść o heroicznej misji Froda Bagginsa, hobbita z Shire'u oraz o wielkiej Wojnie o Pierścień, którą stoczono z Sauronem, Władcą Ciemności, u schyłku Trzeciej Ery świata – za największe dzieło całej nowożytnej literatury.
Na spotkanie z Agnieszką Sylwanowicz oraz prof. Jakubem Zdzisławem Lichańskim zapraszam w czwartek o 18.00.
Hanna Maria Giza |
Kto nie radia, a ma internet, tutaj jest strumień:
Zapis naszej relacji ze słuchania audycji (z SB):
| Cytat: | [Czw 17:51] Galadhorn: ZA KILKA MINUT AUDYCJA TOLKIENOWSKA W 2 PROG. POLSKIEGO RADIA! KONIECZNIE POSŁUCHAJCIE!!!
[Czw 17:59] Galadhorn: Na razie jakieś brzdąkanie na fortepianie.
[Czw 18:01] Silmethúlë: dla osób, które nie lubią "normalnego" radia, Polskie Radio w inmternecie: http://www.radio.com.pl/streaming.asp
[Czw 18:02] Earwen: Audycja tolkienowska a ja muszę się rączo oddalić... Wrrrr
[Czw 18:02] Galadhorn: A dokładniej tu: http://www.radio.com.pl/st/program2.asx
[Czw 18:02] Galadhorn: H. M. Giza zaczęła od "Elen síla lúmenn' omentielvo!" Ładnie wymówiła
[Czw 18:03] Silmethúlë: "to chyba w języku elfów" xD
[Czw 18:06] Brecht: mmm, jak często idzie ta audycja?^^
[Czw 18:09] Silmethúlë: "cokolwiek byśmy powiedzieli to będzie za wysoko (choć wszystko co dotyczy Tolkiena ni moze być za wysoko)" xD
(...)
[Czw 18:15] Galadhorn: Ładnie, ładnie, ale niewiele odkrywczych myśli... Znowu o "mitologii dla Anglii", przebrzmiałe pomysły. Mało opierają się na nowych ujęciach i odkryciach, o których piszemy np. na Forum
[Czw 18:18] Brecht: zadzwoń i skieruj ich na ta stronę Wink
[Czw 18:19] Feadin: chyba sie z audycja spoznilam... btw, na jakiej czestotliwosci jes p2? (internetowe odpada)
[Czw 18:20] Silmethúlë: natomiast tutaj mamy małą pomyłkę, zamiast Reuel, jest Reoul
[Czw 18:21] Brecht: co oni tak faworyzują Skibniewską? Wink
[Czw 18:21] Galadhorn: Feadin, dla Konina FM 87.7
[Czw 18:22] Galadhorn: Fajna babka teraz dzwoni - mówi, że ona wierzy w Śródziemie, że można być orkiem, entem, elfem... Ale fajnie mówi
[Czw 18:22] Feadin: dzieki Galu cos odbiera a ja bezantenowiec jestem ale dobrze jest cosik odbiera
[Czw 18:22] Silmethúlë: tutaj, tzn. http://www.polskieradio.p...e2.asp?aID=2557 , zapomniałem linka dać
[Czw 18:24] Galadhorn: "Klasyfikowanie Tolkiena zuboża jego odbiór" - Sylwanowicz ,
[Czw 18:24] Galadhorn: "To jest epos" - Sylwanowicz ,
[Czw 18:26] Galadhorn: Lichański mówi o prof. Mroczkowskim , , który jako pierwszy w Polsce nazwał WP "eposem"
[Czw 18:26] Feadin: przepraszam, ale czy oni dwukrotnie powiedzieli "Tolkin" ? czy mi sie tylko tak zdawalo?!
[Czw 18:26] Galadhorn: Sylwanowicz opowiada teraz o sympozjach Oxford 1992 i Birmingham 2005
[Czw 18:27] Galadhorn: Tak się mówi, Feadin
[Czw 18:27] Feadin: poważnie? to chyba wole wersje z 'e'
[Czw 18:27] Silmethúlë: buuu, zerwało połączenie z serwerem
[Czw 18:28] Silmethúlë: <chlip>
[Czw 18:28] Galadhorn: http://elendili.pl/viewto...ighlight=tolkin - tu jest o wymowie nazwiska Profesora
[Czw 18:28] Feadin: jakoś tak mi bardziej polsko brzmi i milej (moze to mje zludzenie hehs... dzieki zainformacje)
[Czw 18:31] Galadhorn: Feadin, to się nazywa po prostu "przyzwyczajenie"
[Czw 18:31] Galadhorn: Lichański mówi teraz o pesymizmie Tolkiena
[Czw 18:31] Silmethúlë: i sobie audycji do końca nie posłucham...
[Czw 18:31] Feadin: hehs najwyrazniej lubie swoje przyzwyczajenie Wink ale niech wam bedzie
[Czw 18:32] Feadin: a teraz rozmowa o tlumaczeniach Wink
[Czw 18:32] Galadhorn: O przekładach mówią: Lichański: "Skibniewskiej najlepszy, ale każdy inny ma zalety i wady"
[Czw 18:33] Galadhorn: Sylwanowicz: "Skibniewskiej ma najwięcej zalet"
[Czw 18:33] Galadhorn: Mówią o moim tłumaczeniu Dodatków do wydania Amberu
[Czw 18:34] Galadhorn: Sylwanowicz mówi o "Lord of the Rings. Reader's Companion"
[Czw 18:34] Feadin: oj Galu, Galu Wink
[Czw 18:37] Galadhorn: Wink
[Czw 18:38] Silmethúlë: YEAH, serwer powrócił
[Czw 18:38] Galadhorn: Teraz mówią o Hitlerze, o tym jak jego ideologia niszczyła dobrą sławę "ducha Północy" i o tym, że jednak udało się uratować tego ducha
[Czw 18:40] Galadhorn: Jakiś młody fan ma mnóstwo pytań... Pyta m.in. Sylwanowicz o tłumaczenie HoMe na polski
[Czw 18:42] Galadhorn: Sylwanowicz mówi o fanfikach do bani, beznadzieja
[Czw 18:42] Feadin: Galu, młoda to ja jestem on po glosie ma na oko lat 20-25 ;P
[Czw 18:43] Silmethúlë: teoraz o odnajdywaniu Śródziemia jako własnej ojczyzny w każdym kraju
[Czw 18:44] Galadhorn: Oj, słaba znajomość HoMe... Oj...
[Czw 18:44] Galadhorn: Lichański mówi o "Simbelmyne"
[Czw 18:44] Feadin: OPD? cyberdysk? to oni? lol
[Czw 18:44] Galadhorn: Adam dzwoni z Cyberduska
[Czw 18:45] Brecht: haha, bezczelny koleś
[Czw 18:45] Galadhorn: To jest Adam! Hahahaha
[Czw 18:45] Feadin: no hehe dobrze uslyszalam (ja mowie dysk a to dusk hihihi )
[Czw 18:46] Galadhorn: Teraz o ortodokcji chrześcijańskiej mitologii Tolkiena
[Czw 18:46] Galadhorn: Lichański: "Frodo nie jest i nie może być Chrystusem" ,
[Czw 18:47] Galadhorn: Bardzo się cieszę, że wspomniano "Simbelmynë"
[Czw 18:48] Feadin: "Sen Froda"? chyba jestem w plecy...
[Czw 18:49] Feadin: btw. slucham i sie ucze wniosek? jutro zawale
[Czw 18:50] Galadhorn: Znowu jakaś fanka
[Czw 18:50] Silmethúlë: Teraz o Mythopei
[Czw 18:50] Galadhorn: Chyba nie wie co to znaczy "konserwatysta"
[Czw 18:51] Galadhorn: Powiedziała: "Wprawdzie Tolkien był konserwatystą na początku, ale się nawrócił na chrześcijaństwo"
[Czw 18:52] Galadhorn: Lichański: "Tolkien nie musiał się nawracać. On był katolikiem od dziecka"
[Czw 18:52] Feadin: "nie wolno zestawiać rzeczy, które są nieporównywalne" - świetne stwierdzenie
[Czw 18:59] Galadhorn: Sylwanowicz: "Tolkien był geniuszem, który świadomie tworzył wątki i je rozwijał. WP jest dziełem doskonałym i skończonym".
[Czw 18:59] Galadhorn: FINIS CORONAT OPUS |
|
_________________ Odbicie piękna jak odbicie światła ma w sobie specyficzny urok – gdyby nie to, nie zostalibyśmy zapewne stworzeni.
|
|
|
 |
Galadhorn
Administrator

|
Wysłany: 18-11-2005, 09:33
|
|
|
Dzięki uprzejmości Nifrodel i elfów z Forum Hobbitonu prezentuję na Niezapomince link do wspomnianej wyżej audycji.
Debiut linku miał miejsce tutaj: http://forum.tolkien.com...ighlight=#45764 (wpis elfów)
Warto ściągnąć tą audycję. Ja już to właśnie robię, bo chętnie usłyszę znowu piękny głos Agnieszki Sylwanowicz, wyważone opinie prof. Lichańskiego i znakomicie przygotowaną Hannę Marię Gizę. No i Adama, jednego z najlepiej przygotowanych do zadawania pytań fana, jakiego udało mi się usłyszeć w tego typu audycjach |
|
|
|
 |
Galadhorn
Administrator

|
Wysłany: 06-06-2007, 19:36
|
|
|
Zastanawiam się, po co istnieje Elendilion, skoro nie jest on w stanie odnotować faktu audycji o Dzieciach Húrina w radiowej Dwójce. Gdybym był wtedy w Polsce, napisałbym o tym. Niestety, nie było mnie. Szkoda, że nie byliście w stanie odnotować tak ważnego zdarzenia. Zrobił to Hobbiton i inne tolkienowskie media. Wstyd Elendili .
Oto link do odpowiedniego tematu na Hobbitonie: http://forum.tolkien.com.pl/viewtopic.php?t=3562
Edit:
Wysłuchałem kilka razy tej audycji na moim odtwarzaczu mp3 (w pięknych Karkonoszach, co spotęgowało efekt). To była jedna z najlepszych audycji radiowych za co należą się słowa uznania tak dla pani Gizy (za świetne przygotowanie), jak i dla Agnieszki Sylwanowicz oraz Michała Leśniewskiego (MumakiLa). Dzwonili też ciekawi ludzie i zadawali naprawdę fajne pytania. MumakiLu, bardzo Ci dziękuję za wymienienie mnie z imienia w czasie rozmowy o językach Tolkiena. Naprawdę nie zasłużyłem na takie wyróżnienie
Jedyna mała uwaga (z tej dziedziny, w której zawsze się czepiam). Imię Niënor (inny zapis: Nienor) czytamy jak słowo trzysylabowe, z akcentem na sylabę pierwszą. Mniej więcej tak:
ni-je-nor
W radiu wszyscy czytali jak słowo dwusylabowe z akcentem na sylabę ostatnią (sic!):
ńje-nor - to zła wymowa! |
|
|
|
 |
MumakiL [Usunięty]
|
Wysłany: 12-06-2007, 18:25
|
|
|
| Galadhorn napisał/a: | | Wysłuchałem kilka razy tej audycji na moim odtwarzaczu mp3 (w pięknych Karkonoszach, co spotęgowało efekt). |
Hie, hie, nie słyszalem jej ani razu.
| Cytat: | | To była jedna z najlepszych audycji radiowych za co należą się słowa uznania tak dla pani Gizy (za świetne przygotowanie), jak i dla Agnieszki Sylwanowicz oraz Michała Leśniewskiego (MumakiLa). |
A dziękuję. Jak zwykle w takich sytuacjach, chciałoby sie powiedzieć wiecej, mieć więcej czasu, ale cieszę się, ze się podobało.
| Cytat: | MumakiLu, bardzo Ci dziękuję za wymienienie mnie z imienia w czasie rozmowy o językach Tolkiena. Naprawdę nie zasłużyłem na takie wyróżnienie |
Prosze Cie bardzo. Jesteś najbardziej znanym i rozpoznawalnym, znawcą jezyków tolkienowskich w naszym kraju, więc chyba trudno się dziwić, że Cie wymieniłem. |
| Ostatnio zmieniony przez Galadhorn 08-08-2007, 19:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|

Emotikony |