Strona Główna Elendili - Przyjaciele Elfów
Społeczność miłośników twórczości J.R.R. Tolkiena

Portal  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Czatownik

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Galadhorn
06-11-2006, 11:21
Polsko-niemieckie spotkanie tolkienistów
Autor Wiadomość
vendis 
Przyjaciel Eldarów
Noldo

Wysłany: 23-02-2004, 21:13   Omentië Tolkiendilion ;-)

Moi drodzy! Szanowne grono fanow Tolkiena z Berlina napisalo mi ostatnio, ze bardzo chcieliby nawiazac z Wami kontankt i ewentualnie zorganizowac wspolne spotkanie.
Stammtische(czyli takie spotkania) owego grona odbywaja sie co miesiac w Berlinie(nast ma miejsce w ten Piatek). Ja bylam poki co na jednym, i moge Wam powiedziec ze bylo naprawde wspaniale:) Zrobilismy sobie quiz (no i moja druzyna oczywiscie wygrala;-))), a teraz mamy jeszcze sie uczyc Quenji:)) to znaczy ja mam ich uczyc:)) Przynajmniej podstaw:)
Piszcze wiec co o tym sadzicie, czy takie 'wspolne' potkanie byloby w ogole mozliwe, jesli tak to u nas czy gdzie, no i w ogole.

Jok 
Przyjaciel Eldarów
Smok

Wysłany: 24-02-2004, 12:50   

Jestem za w calej rozciaglosci i skrotowosci tego celu jest tylko jedno malutenkie ot takie tyci tyci pytanie. Gdzie takowe spotkanie mialo by sie odbyc? W Berlinie? eee zdeka zadaleko. Moze przyjedzcie do Bielawy na Tolk Folk w lipcu :D (swoja droga jak ktos chcialby z niemieckiej braci wziasc udzial w fan filmie prosze bardzo topik jest w scenach z zycia smokow :P )
Bądź prawdziwą bestią!!!
Forum ogólno fantastyczne:
http://bestiariusz.fantastyka.net.pl/forum/

vendis 
Przyjaciel Eldarów
Noldo

Wysłany: 24-02-2004, 13:35   

ja mysle ze te ludziska sie pisza na Belrin najbardziej. No coz, ciezka sprawa:)))

Jok 
Przyjaciel Eldarów
Smok

Wysłany: 24-02-2004, 15:45   

Ale te ludziska to zapewne niemieckie ludziska bo polskim ludziska to tak hmmm nie bardzo jeszcze tym co sa z krakowa, warszawy czy gdanska :ee: a tak to by i jedni i drudzy przepiechtali kilka klilometrów do wspolnego celu :D
Bądź prawdziwą bestią!!!
Forum ogólno fantastyczne:
http://bestiariusz.fantastyka.net.pl/forum/

Tolo 
Znawca Kronik Zachodu

Człowiek
Wysłany: 24-02-2004, 17:05   

Jestem jak najbardziej za tym pomysłem! Nie sądzę, żeby takie spotkanie wyszło w Berlinie, bo znam koszt takiej wycieczki... Ale tak jak mówi Joku: Bielawa jak najbardziej! Fajnie by było się spotkać z naszymi sąsiadami tolkienistami! :D Przy okazji podszlifowałbym swój deutsch (no i quenyę). A właśnie, vendis, czy w razie jakbyśmy się nie porozumieli, to oni znają angielski? To by było jeszcze fajniej! :D

Misiekh 
Przyjaciel Eldarów
Miśkoff

Beorning
Enneagram: 5w4
Wysłany: 24-02-2004, 19:08   

Podpisuję się obiema łapami pod tym pomysłem. Podszlifowałbym swój deutsch i zacieśnił przyjaźń w ramach UE :dance:

Z tym, że Berlin to troche nie bardzo. Drogo. Bielawa to dobry pomysł.

Myślę, że Niemcom też bardziej by się opłacało przyjechać do Bielawy na TF, niż zbierać się w Berlinie. Z Niemiec do Bielawy niezbyt daleko, a przy tym różnica cen między Berlinem a Bielawą będzie miała znaczenie :wink: . Mnie na przykład 100% nie byłoby stać na odwiedzenie berlińskiego niedźwiedzia :wink: .A Niemcy na przyjeździe do Polski zaoszczędzą. Obie strony zyskują :brawo:

vendis 
Przyjaciel Eldarów
Noldo

Wysłany: 25-02-2004, 13:29   

Okey, w takim razie taka tez wersje przedstawie ludziskom z Berlina w pt na naszym spotkaniu. Moze im sie sposdoba. Czesc na pewno mowi po angielsku, a jesli nie to od tego wlasnie spotkania zaczynamy sie uczyc Quenji (tzn ja ich ucze:) wiec jakby co to zawsze mozna sie porozumiewac Elficka Lacina:))))

Tolo 
Znawca Kronik Zachodu

Człowiek
Wysłany: 25-02-2004, 17:54   

Cytat:
Czesc na pewno mowi po angielsku, a jesli nie to od tego wlasnie spotkania zaczynamy sie uczyc Quenji (tzn ja ich ucze:) wiec jakby co to zawsze mozna sie porozumiewac Elficka Lacina:))))

Eee, jasne... To znaczy, że się będę musiał i za quenyę wziąć :wink: Nikt nie kuma sindarinu choć troszkę? Nawet jak nie to jakoś sobie z quenyą poradzę (mam nadzieję). Pozdrów naszych sąsiadów w elfickim!

Haleth 
Znawca Kronik Zachodu
Haladin

Człowiek, and proud of it
Pomogła: 2 razy
Wysłany: 25-02-2004, 18:02   

Przekaż im, vendis, że oprócz pozytywnych wibracji jakie we wszystkich (chyba) wzbudza perspektywa zobaczenia przedstawicieli ludu Hadora :walka: ( no a nie? :wink: ) na przyszlym TFie, ja ucieszę się się tym bardziej im więcej cudzoziemców się tam zjawi - no i może będę miała okazję odświeżyć swoją hadorszczyznę :wink: (niemiecki znaczy :D ) po tych 2 latach nieużywania od matury 2002... :cry: . Niech koniecznie nas odwiedzą :prosze:
Kto wątpi, nie błądzi - http://richarddawkins.net/
---
"Biada wam, gdy wszyscy ludzie chwalić was będą. Tak samo bowiem przodkowie ich czynili fałszywym prorokom" - Jezus, syn Józefa.

vendis 
Przyjaciel Eldarów
Noldo

Wysłany: 25-02-2004, 21:16   

OK, wiara jest za:DD
jak tylko im zalatwicie jakies miejsce do spania to na pewno przybeda:D
I napisali ze bardzo chcieliby odwiedzic Mazury:)))
Pozostaje wiec tylko kwestia organizacji:D

vendis 
Przyjaciel Eldarów
Noldo

Wysłany: 24-04-2004, 13:15   Polsko-niemieckie spotkanie tolkienistów

Wczoraj niemcy rozmawiali na temat odwiedzenia naszego pieknego kraju i mozliwosci spotkania z Wami :)
Jednoglosnie uznali koniec lipca za najlepszy termin, oraz Krakow za najlepsza lokalizacje :D
Piszta wiec co o tym myslita i ewentualne sugestie co do tego jak to zorganizowac itd.
Wszystko zalezy w sumie teraz tylko od Was, bo oni sa jak najbardziej za :D
Ja mysle ze mozna by jeszcze zaprosic naszych poludniowych sasiadow, coby sobie z nimi popic :D Wszakze do Krakowa im nie daleko :D

Elanor 
Znawca Kronik Zachodu
Fairbairn

Borsuk
Pomogła: 9 razy
Wysłany: 24-04-2004, 19:03   

Hmm.. A czy owej wizyty nie dałoby się połączyć z TolkFolkiem? Myslę, że byłaby to jednocześnie możliwość pokazania sąsiadom naszej działalności fanowskiej, dobrej wspólnej zabawy, no a na dodatek wiele osób, które chętnie spotkałyby się z zagranicznymi goścmi nie zdecyduje się na dwie wyprawy w tak krótkim odstepie czasu.
Przypominam: 10-11 lipca.

vendis 
Przyjaciel Eldarów
Noldo

Wysłany: 27-04-2004, 20:24   

odpada. Niektorzy maja studia :)

Haleth 
Znawca Kronik Zachodu
Haladin

Człowiek, and proud of it
Pomogła: 2 razy
Wysłany: 27-04-2004, 21:12   

Nie wiem w jakich miesiącach studiuje się w Niemczech, ale decyzja co do tego kiedy zrobić TFa zapadła po ankiecie, w której głosowało wielu studentów - poprzedni TF odbył się pod koniec czerwca i wiele osób musialo się nieźle nagimnastykować, zeby przyjechać. Dlatego kolejny TF będzie trochę przesunięty do przodu.
Kto wątpi, nie błądzi - http://richarddawkins.net/
---
"Biada wam, gdy wszyscy ludzie chwalić was będą. Tak samo bowiem przodkowie ich czynili fałszywym prorokom" - Jezus, syn Józefa.

Tolo 
Znawca Kronik Zachodu

Człowiek
Wysłany: 29-04-2004, 17:37   

Na TF do Bielawy to raczej nie wpadnę (przynajmniej w tym roku), ale spotkanie w Krakowie byłoby super - w sumie nie mam za daleko :wink: (patrz "skąd" w panelu obok :mrgreen: ). Więc na pewno ja zgadzam się jak najbardziej również co do terminu :dance:

Das wird* super! (czyt. Das wird zupa :mrgreen: )
Vielen Glück in organisieren dieses Treffen!**
Ich grüsse,
Tol

*nie wiem czy tak się w niemieckim tworzy czas przyszły, ale tak mi się zapamiętało.
**krzyczcie jak źle! :wink:

Gaattling 
Mieszkaniec Śródziemia

Wysłany: 29-04-2004, 18:07   

@Toloth
Co do czasu przyszlego masz piatke z plusem, a poza tym im wiecej ludzi na spotkanie w Krakowie znajdziemy, tym lepiej(jezyk to najmniejszy problem!)
Byloby oczywiscie wspaniale, gdybys mogl byc tam z nami, bo mielibysmy przynajmniej jednego "Insidera", z ktorym mozna by sie bylo powloczyc po miescie i knajpach (jestem jednym z tych ludzi z Berlina, oprocz VENDIS, ktora takze jest w to przedsiewziecie zaangazowana ktorzy maja sie zajac organizacja i tlumaczeniem czy transportem...)!!!

Ja sam co prawda dosyc czesto w przeszloscie w Krakowie bywalem, ale ostatnio z braku czasu i przez odleglosc (studia na drugim koncu Niemiec) odpadlem z rankingu.

@all
Gdyby ktos z zainteresowanych spotkaniem mial jakies pomysly albo propozycje, np: co do srodka transportu albo noclegu w Krakowie, to prosze o opinie...
Reszte zalatwi sie typowo po polsku - improwizacja!

vendis 
Przyjaciel Eldarów
Noldo

Wysłany: 29-04-2004, 20:31   

iMPROWIZACJA! Oh yeah! To bedzie na pewno dobra zabawa:D

Odpowiedz do tematu