Aiwe, wiesz co? Jest różnica między modlitwą "do" i modlitwą "za", i może warto by było to zrozumieć? Jest też różnica pomiędzy wizjami Aiwendilów a rzeczywistością... To chyba tyle. Może jeszcze mała prośba. Nie, nie o tolerancję. Wolę sformułowanie: szacunek dla drugiego człowieka i jego poglądów.
_________________ Truth himself speaks truly or there's nothing true
Aiwe, jakby nie bylo, to Tolkien miał niemiecke korzenie I poza tym.. na cmentarzach ludzie zapalają znicze na znak pamięci o zmarłych - ja "raczej" nie mam jak się dostać na grób Profesora, więc tak samo na znak pamięci o nim zapalam świecę.
I jeszcze jedno - wyraźnie zaznaczyłam, że to tylko mój prywatny sposób na obchodzenie urodzin Profesora A więc -
Heil Tolkien!
W wyniku krótkiej,ale intensywnej burzy mózgu(jednego:))pomyślałem ,że możnaby napisać wspólne opowiadanko(np na czatowniku)oczywiście o tematyce tolkienowskiej.Możnaby też zorganizować konkurs (na forum)na najlepszy wierszyk(być może limeryk),w którym bądź napialibyśmy podziękowania dla Mistrza bądź to co dla nas Tolkien znaczy i co nam dał.To tylko propozycje.Co do konkursu to nagroda jedynie symboliczna ,ale sądzę ,że i tak warto:).Poza tym obawiam się,że 3 mnie nie będzie:(.
_________________ Rób co uważasz i uważaj co robisz.
Wysłany: 31-12-2004, 13:02
Kontynuujmy pomysł Adanci Myślę, że powinniśmy zrobić osobny temat, "Mój prezent na urodziny Tolkiena" gdzie umieszczalibyśmy nasze prezenty w postaci rysunków, wierszyków i opowiadań. Każdy by zamieszczał tam swój prezent a być może potem urządzilibyśmy konkurs, kto dał najlepszy, najciekawszy, najbardziej pomysłowy prezencik, Co Wy na to?
_________________ Nie wszystko, co złotem, lśni jasno.
Nie każdy pobłądził wędrowiec,
I stare gdy silnym, nie zwiędnie,
Mróz nie tknie korzeni głębokich
Płomienie wytrysną z popiołów
Blask nowy się z cieni objawi:
Znów ostrze złamane odkują,
Na tron swój powróci wygnaniec.
Ja od jakiegoś czasu zapalam świeczkę, wypijam za chwałę Mistrza wino, i czytam jakis kawałek, w rocznice smierci, ale moge to samo robić na urodziny.
poz
tal
_________________ "Fanfiction ate my brain, whats your excuse?"
Dobrze, zakładam zatem temat w Gospodzie: http://www.elendili.pl/viewtopic.php?p=16683#16683 .Nie wiem czy ma sens robienie konkursów (to taka refleksja po namyśle) na "najlepszy" prezent - przecież każdy składając swoją propozycję prezentu będzie wybierał, co ma najlepszego , a takich prezentów chyba nie ma sensu ustawiać w kolejce według ich "wartości"...
_________________ Truth himself speaks truly or there's nothing true
Piękna jest zwycięska praca, ale jeszcze większa jest moja radość, że Sal zdobyła jedną z nagród! Salamistro, wielkie, wielkie gratulacje!
Mam nadzieję, Sal, że szybko zobaczymy Twoją pracę. Wspaniała wiadomość!
Mam wielką prośbę do tych, którzy byli na Urodzinach w Bielawie, żeby napisali kilka słów o imprezie (może jakieś foty?). Byłoby też cudownie, gdyby ktoś napisał małe sprawozdanie dla Simbelmynë!
_________________ Odbicie piękna jak odbicie światła ma w sobie specyficzny urok – gdyby nie to, nie zostalibyśmy zapewne stworzeni.
Pragnę poinformować że relacja z urodzinowego, zimowego TOLK FOLK jest juz na stronie TFu. Jest też kilka fotek, które udało mi się zrobić ( dola organizatora ). Zamieszczam jeszcze na forum prace Salci, coby ją już można oglądać było. Reszte prac konkursowych niebawem na stronie TFu.
Pragne poinformować, że na wczorajszym spotkaniu ST WIEŻA został ustalony plan obchodów rocznicy urodzin Mistrza. Co do godzin to podam szczegółowo w przyszłym tygodniu. W każdym bądź razie na pewno zostanie otwarta wystawa prac II Międzynarodowego Konkursu Plastycznego - TOLKIENOWSKIE SMOKI i zostana ogłoszone równiez oficjalne wyniki tego konkursu. Ponadto admin naszego serwera zpowiedział pomoc w zainstalowaniu kamerki na czas ochodów urodzin
i o godz. 17.30 zapraszamy na urodzinowy pokaz sztucznych ognii, w wykonaniu Gandalfa i Śródziemnej świty. Potem będzie urodzinowy tort ze spotkaniem i dyskusją panelową na temat VIII TOLK FOLK. Jeśli ktoś mieszkający blisko Bielawy jest w posiadaniu filmu o fanach Tolkiena bardzo prosiłbym o kontakt, jest możliwosc jego prezentacji. Jest możliwośc również spotkania czatowniku, aby poprowadzić dyskusję na temat TFu, tym bardziej, że są już pewne ustalenia. Oczekujemy propozycji w tej sprawie.
Zostanie równiez ogłoszony kolejny konkurs, tym razem skierowany do rodzimych fanów. co nie znaczy, że goście z zagranicy nie mogą brać w nim udziału
Znakomity pomysł, Bregaladzie! Swoje odwiedziny na Urodzinach Tolkiena dwa lata temu wspominam bardzo miło. Szkoda, że w tym roku nie możemy z Eirien dojechać . Ale polecam tę imprezę innym Elendilim. Kto może, niechaj koniecznie pojedzie do Bielawy!
_________________ Odbicie piękna jak odbicie światła ma w sobie specyficzny urok – gdyby nie to, nie zostalibyśmy zapewne stworzeni.
Pragnę poinformować, że link do kamery będzie na głównej stronie www.tolkfolk.pl. po kliknięciu powinna uruchomic sie kamera. Nie wiem ile będzie wejść i czy kamera da radę otworzyć się dla wszystkich ale cały pokaz gandalfowych ogni nagramy i umiescimy na stronie TF-u raze z relacją z obchodów i wynikami konkursu smoków.
Nie zapomnijcie też o zwyczaju Toastu za Profesora o 21.00!
Galadhorn w piewszym wpisie napisał/a:
A oto co w Urodziny Tolkiena proponuje brytyjskie Tolkien Society:
Dnia 3 stycznia 2004 roku miłośnicy Tolkiena na całym świecie zaproszeni są do wzniesienia toastu urodzinowego za swojego ukochanego pisarza o godzinie 21:00. Słowa toastu to: "Za Profesora!".
Dla osób nie znających zwyczaju brytyjskich uroczystości toastowych:
Aby wznieść Toast Urodzinowy, wstajemy, podnosimy w górę szklaneczkę napoju (niekoniecznie alkoholowego) i mówimy "Za Profesora" (ang. "The Professor"), a następnie wypijamy łyk napoju. Potem siadamy i dopijamy w spokoju napój do końca
Choć nie będzie mnie w Bielawie ( żałuję, bo bardzo miło wspominam Urodziny w Bielawie kilka lat temu), to będę z Wami duchem. Spotykamy się też dziś, o okazji urodzin Profesora, na Czatowniku!
Uwaga, do newsa na LNDLN zbieram informacje o czczeniu Urodzin Tolkiena (3 stycznia) w Polsce. Czy oprócz Bielawy coś planujecie lub się planuje w naszej ojczyźnie? Czy w Bielawie cokolwiek odbędzie się 3 stycznia? Proszę o pomoc!
Jutro z Tomkiem i słuchaczami podejmiemy decyzję o audycji Elendili FM dnia 3 stycznia. Akurat będę już po Nowym Roku w domu!
Może teraz wymyślicie jakieś własne decyzje o świętowaniu Urodzin Tolkiena? Wyobrażam sobie spotkania w różnych miastach Polski i wspólny toast przy "radioodbiornikach" o jednej godzinie!
TheOneRing.net proponuje:
Cytat:
Ian Collier, Tolkien Society Publicity Officer writes: At 9pm (local times) on January 3rd fans around the world are invited to raise a glass and toast J.R.R. Tolkien’s Birthday. The Tolkien Society has some webpages where fans across the globe can let other fans know where they’ll be celebrating if they’re hosting a party, or just what particular tipple they’ll be raising. Fans will be able to check the webpage and see who is celebrating where and if they wish to get in touch and join in.
A zatem zbiórka z czymś do toastu o 21.00. Macie jakieś konkretne propozycje?
My w Bielawie na pewno zorganizujemy "urodziny" we własnym gronie. Niestety jak już pisałem, problemy zdrowotne bardzo spowolniły prace nad filmem ( w "mordę" Melka ) i premiera filmu będzie w innym terminie.
Pomogła: 87 razy Dołączyła: 27 Gru 2006 Posty: 2083
Wysłany: 21-12-2008, 19:51
Galadhorn napisał/a:
Wyobrażam sobie spotkania w różnych miastach Polski
Cóż... Nie wykluczam, że może spotkanie jakieś w Bydgoszczy będzie, ale ja się organizatorki nie podejmę i obecna też na nim nie będę. Czwartego stycznia z rana (a może nocy jeszcze właściwie?) wyjeżdżam w Tatry i jak to przedstawicielka płci pięknej całą sobotę spędzę raczej na pakowaniu i upychaniu całego majdanu, jaki uznam za potrzebny. Forum odwiedzę, może i audycji chwilę posłucham, ale na tym raczej koniec.
Ja mam ten dzień prawie cały dzień wolny (nie licząc zbiórki ministranckiej). Na 99 % będę słuchał od rana próbnego sygnału radiowego (jak będzie ). Być może uda mi się namówić kolegę z którym razem tłumaczymy niektóre fragmenty HoME, żeby do mnie przyszedł i wypił ze mną o 21 za Tolkiena jakiś napój bezalkoholowy, może uda mi się go namówić żeby słuchał ze mną audycji . Nie wykluczam też kupna tortu, na którym zapale 117 świeczek i zjem na spółkę z kolegą (co najwyżej świeczki zastąpię zapałkami )
_________________ „Żaden umysł nie może jednak zamknąć się na Eru, ani na Jego wgląd, ani na Jego przekaz. Umysł może nie posłuchać przekazu Eru, lecz nie może twierdzić, że go nie otrzymał.” J.R.R. Tolkien, „Ósanwe-kenta”
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum