Strona Główna Elendili - Przyjaciele Elfów
Społeczność miłośników twórczości J.R.R. Tolkiena

Portal  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Czatownik

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Galadhorn
12-09-2006, 15:43
Mapy Śródziemia
Autor Wiadomość
saso 
Przyjaciel Eldarów

Wysłany: 06-01-2004, 21:06   Mapy Śródziemia

Witam. Szukałem niedawno w necie map Śródziemia, i znalazłem ich trochę ale anie jednej po Polsku. Może to nie wypada robić polskiej wersji, lacz pomyślałem że fajnie byłoby, gdyby była mapka opisana po polsku. Czyżby nikt takiej nie sporządził? Wiadomo że nazwy pozostałyby orginalne ale opisy polskie. Pozatym jak większość tych map i ta byłaby swoisty dziełem. Jako iż jestem plastykim pomyślałem, że zrobię. Pomyślałem o takiej konkternej, kolorowej, w pełnych wymiarach (ok 100x70 cm). Który fan Tolkiena nie chciałby takiej na ścianie???

Problem polega jednak na tym , że ja mam malutką wiedzę o Śródziemiu, i nie wszystko sam przetłumaczę, potrzebuję zatem pomocy przy opracowywaniu tej mapy. Więc pytam: czy jest ktoś kto byłby gotów, poprzez gg albo mail, pomagać przy opracowaniu polskiej Mapy Śródziemia?

Pozdrawiam.

PS. Jeśli napisałem w złym dziale to z góry przepraszam.

Galadhorn 
Administrator

Enneagram: 3w2
Wysłany: 06-01-2004, 21:16   

Wyobrażam sobie, że chodzi Ci o taką artystyczną wersję mapy Śródziemia, bo przecież proste mapy, narysowane przez J.R.R. Tolkiena i jego syna Christophera znajdują się w polskich wydaniach książek - w Hobbicie, Władcy i Silmarillionie. Chętnie pomożemy Ci, Saso, w wyszukaniu odpowiedniej nomenklatury - oprzeć by się na pewno trzeba na tłumaczeniach M. Skibniewskiej.

Oglądałem Twoje grafiki. Masz ładną stronę www. Jestem urzeczony Twoim talentem. Myślę, że taka mapa to może być prawdziwy hit, tym bardziej, że wykona ją profesjonalny artysta.

Witaj wśród Przyjaciół Elfów, Saso.

J.R.R. Tolkien, Zapiski Klubu Mniemań

Vinyanov 
Mieszkaniec Śródziemia

Wysłany: 06-01-2004, 23:31   Re: Mapy Śródziemia

saso napisał/a:
(...)Czyżby nikt takiej nie sporządził?(...)

Hm, można powiedzieć że ja sporządziłem... tylko że:
1.) po polsku była ona tylko o tyle, o ile były przetłumaczone mapy we Władcy Pierścieni, i nie było tam żadnych dodatkowych opisów (chociaż to zależy co się rozumie przez słowo "opis").
2.) Nie była specjalnie artystyczna - ot, jakieś faktury dla lasów, rzek i lądów, rozświetlone napisy i to wszystko
3.) Mam ją tylko na papierze. :D Chyba wszystkie pliki zostały skasowane. Może i dobrze, bo PSD'ki zajmowały łącznie koło 200MB.

Cytat:
Problem polega jednak na tym , że ja mam malutką wiedzę o Śródziemiu, i nie wszystko sam przetłumaczę, potrzebuję zatem pomocy przy opracowywaniu tej mapy. Więc pytam: czy jest ktoś kto byłby gotów, poprzez gg albo mail, pomagać przy opracowaniu polskiej Mapy Śródziemia?

Tak jak napisał Galadhorn, jeżeli będę mógł podzielić się jakąś swoją wiedzą o nazwach tolkienowskich (chociaż też jest niewielka) na forum, to chętnie. :-) Mapy to moje drugie zainteresowanie po drzewach genealogicznych. :-)

saso 
Przyjaciel Eldarów

Wysłany: 07-01-2004, 01:42   

Zatem drogie elfy, lets begin.
NIe do końca jestem jeszcze pewien jak dokładnie chcę żeby wyglądała, ale to wyjdzie w trakcie. Na pewno chciałbym żeby to było coś w stylu map Pauline Baynes, jednak punktem wyjścia będzie dla mnie "War in Middle-earth map"by Anonymous (to ta w odcieniach sepii,z ładnym ornamencikiem dookoła, gdzieś spokałem się z taką samą ale było napisane że jest by J.R.R. Tolkien, to jakby na marginesie )
Jednakże zanim postawię pierwsze kreski najpierw trza opracować nazwy. Zrobiłem sobie wydruk mapy na którą pod orginalnymi napisamu będe wstawiał polskie.Będzie to dla mnie wzór na podstawie którego zrobię mapę właściwą. Myślę że najwygodnij będze zrobić to etapami według obszarów (np; najpierw Shire i okolice, potem Góry Mgliste, Rhovanion, Rohan itd.) W miejscach szczególnych chciałbym umieścić znaki lub rysunki charakterystyczne dla tych miejsc (np; Brama Morii - rysunek tejże bramy z tym drzewem, Samotna Góra no to chyba rysunek tej góry i smok) ale to już w trakcie.
Tymczasem ja zaczynam i jeszcze mam pytanie- jak mam się kontaktować z wami i zadawać pytania- tutaj na forum, czy na gg albo mail??
A i jeszcze jedno, z czasem u mnie bywa róznie, więc nieraz będe robił intensywniej, a czasem będę musiął odłożyć to na potem. Tak czy tak, będzie to żmudna praca i potrwa pewnie troszkę.
Z góry dziękuje za okazaną pomoc.
Pozdrawiam wszystkich.

Ps.Vinyanov, jeśli coś ocalało z twoich prac na kompie lub możes zzeskanować, to może to być pomocny materiał.

Tawarin 
Mieszkaniec Śródziemia

Wysłany: 07-01-2004, 14:45   

Jeśli to by mogło pomóc w Twojej pracy...
The Atlas of Middle-Earth
By Karen Wynn Fonstad, Christopher Tolkien, J. R. R. Tolkien (2001)

Galadhorn 
Administrator

Wysłany: 08-01-2004, 19:23   

Już z Saso opracowaliśmy kilka pierwszych nazw. Mam nadzieję, że Saso będzie nas na bieżąco informował o postępie prac :) . W pracy niezbędna będzie książka Arka Kubali (Arco Coolbellowsa) pt. Przewodnik po nazwach miejscowych Śródziemia.

saso 
Przyjaciel Eldarów

Wysłany: 08-01-2004, 20:27   

tak tak. Prace ruszyły. Narazie sporządzam wykaz miejsc , żeby mapa była dokładna korzystam z wielu mapek, niektóre nazwy są trudne do odczytania, są pewne minimalne rozbieżności pomiędzy nimi. Galadhorn wziął na swoje barki ciężar tłumaczenia nazw (thx). Kiedy on zajmie się tłumaczeniem ja będe robił sobie już zarys i szkice pomocnicze. Ciągle nie jestem pewien jaką techniką wybrać, akwarela czy kredki i pióro.
Pozdrawiam.

Sarnond 
Przyjaciel Eldarów

Wysłany: 08-01-2004, 22:53   

Saso, szczerze powiedziawszy nie moge się doczekać końca. :) Możesz coś bliżej powiedzieć (o ile jush wiesz) jakie będą mniej więcej wymiary i w jakim charakterze będzie zrobiona? Tzn. czy na przykład będzie wiernie oddany zarys miejsc, rzek, miast, itp, podobnie jak jest w atlasie Fonstad, ale wykonany artystycznie, czy bardziej twórczo, ale i mniej konkretnie i mniej dokładnie? Aha! No i kiedy można się spodziewać końca prac. :)
Pozdro
Sarn
"...opowieści. Powstały w moich myślach jako rzeczy `dane` i, w miarę jak oddzielnie się pojawiały, tworzyły się między nimi związki. (...) zawsze miałem poczucie zapisywania czegoś, co już gdzieś było `istniejące`, a nie `wymyślone`" JRRT
Ostatnio zmieniony przez Sarnond 09-01-2004, 01:04, w całości zmieniany 1 raz  

saso 
Przyjaciel Eldarów

Wysłany: 09-01-2004, 00:52   

Cieszę się że jest zainteresowanie.
Planowe wymiary to 100x70 cm (czyli full format B1)
Niestety nie wiem jak wyglądają mapy Foster (tak w ogóle to ja ich wiele nie widziałem)
Czy będzie wiernie oddany teren? - trudno powiedzieć, na pewno mam zbyt nikłą wiedzę żeby zrobić bardzo dokładnie czy wiernie, zrobię to po prostu po swojemu. I tak każdy wyobraża to sobie inaczej więc nie spodziewam się że zaspokoję czyjeś oczekiwania co do wyglądu. Początkowo myślałem zrobić bardziej graficznie ale szybko doszedłem do wniosku że to musi być w kolorach. Swoją drogą wersja graficzna w przyszłości, na kanwie tego co powstanie teraz- może może....
No a na kiedy będzie gotowa ??- sam się nie mogę doczekać , ale wierz mi , to nie będzie łatwe. Samo opracowanie, zaplanowanie, zinterpretowanie, szkic zajmi dużo czasu. Zarys terenu i miejsc będzie jak myślę bułką z masłem w porównaniu do nanoszenia i pisania nazw. Powiedzmy że chciałbym się uporać z tym w przeciagu miesiąca (o ile coś mi nie wypadnie), ale to nie tylko odemnie zależy.
Pozdrawiam.

Sarnond 
Przyjaciel Eldarów

Wysłany: 09-01-2004, 01:11   

Cytat:
Niestety nie wiem jak wyglądają mapy Foster (tak w ogóle to ja ich wiele nie widziałem)

Nie wiem na ile to legalne, ale na portalu The Lord Of The Rings Maps z mapami do universum Tolkiena są mapki właśnie z atlasu Karen Fonstad w wersji angielskiej (ale mogą być przydatne przy odwzorowywaniu terenu - Fonstad jest geografem i robiła to chyba profesjonalnie, więc IMO można się spokojnie na niej wzorować).

Cytat:
No a na kiedy będzie gotowa ??- sam się nie mogę doczekać , ale wierz mi , to nie będzie łatwe.

Wierzę i życzę zapału w pracy i mnóstwa rąk do pomocy (na tym forum Ci ich nie brak). :) Aha, i od razu zamawiam jeden egzemplarz (w jakiejkolwiek formie się ukaże). :mrgreen:
Pozdro
Sarn
"...opowieści. Powstały w moich myślach jako rzeczy `dane` i, w miarę jak oddzielnie się pojawiały, tworzyły się między nimi związki. (...) zawsze miałem poczucie zapisywania czegoś, co już gdzieś było `istniejące`, a nie `wymyślone`" JRRT

Hugo 
Przyjaciel Eldarów
Wędrowiec

Wysłany: 09-01-2004, 03:20   

Kłaniam się

Saso, też chciałbym Ci pomóc jakoś. Ten Twoj pomysł jest bardzo oryginalny. Pisałęś coś o rysunkach miejsc charakterystycznych. Ja mam na dysku okolo 200 MB jpg znanych artystów, jakby co to moge wysłac, moze będą pomocne. Tak czy inaczej, życzę powodzenia, nie spiesz sie...a napewno bedzie to super dzieło
PS.Sarn dołączam się do Ciebie, tzn może by tak poczekac az autor to wyceni.
PS2. Nawet jak juz bedzie zrobiona, to jak to seskanowac, przekserowac, skopiowac...cokolwiek, aby wynagrodzenie poszlo do autora

saso 
Przyjaciel Eldarów

Wysłany: 09-01-2004, 10:17   

Witam. Hugo to 200 Mb obrazków jest bardzo wskazane. Sam mam zaledwie 50Mb (a właściwie miałem bo pożyczyłem i raczej już ich nie odzyskam) Jeśli nie uda mi się zdobyć obrazków od znajomych to poproszę cię o przesłanie mi Twoich. Dziękuje i pozdrawiam.

Hugo 
Przyjaciel Eldarów
Wędrowiec

Wysłany: 09-01-2004, 14:08   

:)
Saso, daj mi jeszcze znac, pozniej jaki to ma być charakter tej mapy, bo nie wiem co wysyłac, jak wszystko to bedzie tego 500 MB ( kiedys siedzialem chyba 5 nocek i sciagałęm, zamiast uczyć sie do kołą ;) ) i bede musiał poszukać czego potrzebujesz, dokonam segregacji jakby za Ciebie ( troche znam moją galerie ). Wszystkiego nie ma sensu słać i tak bym musiał szukac to w stertach płyt, takze jak juz bedzie wiadomo to daj znać, chyba ze poradzisz sobie bez tego i stworzysz mape na swój własny niepowtarzalny styl. A z tego co widziałem na Twojej stronce to wyobrażnie masz spoko i do tego jaki talent :)

Pozdrawiam

Galadhorn 
Administrator

Wysłany: 09-01-2004, 22:34   

Saso zgodził się zaprezentować na Forum próbkę jego pracy. W załączniku mamy przykład, w jakim stylu będzie wykonana mapa Śródziemia (uwaga, to tylko przykład techniki i kolorystyki - nie odnosi się on do żadnej faktycznej lokalizacji w Śródziemiu). Dla mnie super!

saso_proba.jpg
Saso "Próbka mapy Śródziemia"
Plik ściągnięto 1267 raz(y) 74,01 KB

saso 
Przyjaciel Eldarów

Wysłany: 10-01-2004, 00:08   

Witam. Aktualnie poszukauję obrazków, zdjęć, rysunków na któeych widoczne są elfickie zdobienia, ornamenty. Potrzebuję dosłownie kilka przykładów. Jeśli ktoś ma to proszę dać znać, albo link do strony gdzie takowe znajdę. Z góry dzięki. Pozdrawiam.

Gość

Wysłany: 10-01-2004, 08:23   

Bardzo ladna próbka!
A jeśli chodzi o ornamenty, to moim zdaniem wystarczy parę słówek tengwarkiem, nawet i po chińsku, bo kto tam by się przejmował. Ale jak znajdę jakieś ornamenty, to ci podam.

Galadhorn 
Administrator

Wysłany: 10-01-2004, 09:01   

Cytat:
A jeśli chodzi o ornamenty, to moim zdaniem wystarczy parę słówek tengwarkiem, nawet i po chińsku, bo kto tam by się przejmował. Ale jak znajdę jakieś ornamenty, to ci podam.

O nie :nono: ! I to mówi miłośnik języka quenya? :wink: Napiszcie co mogłoby się znaleźć na marginesie, jaki tekst, a my już tu na Forum przetłumaczymy to na quenya albo sindarin i zapiszemy tengwarem. To naprawdę żaden wielki problem 8) .

Gość

Wysłany: 10-01-2004, 09:13   

Cytat:
O nie ! I to mówi miłośnik języka quenya? Napiszcie co mogłoby się znaleźć na marginesie, jaki tekst, a my już tu na Forum przetłumaczymy to na quenya albo sindarin i zapiszemy tengwarem. To naprawdę żaden wielki problem .

Najmocniej przepraszam i jest mi żal. Postanawiam poprawę.
A z tym margienesem to jest fajny pomysł! I ja już mam też taki jeden. Niech to będzie długi poemat coś na wzór tej piosenki entów, tylko ża zamiast ras niech każda zwrotka opisuje jedna z najważniejszyc krain Śródziemia. I to się przetlumaczy na quenya i sindarin, albo na oba po jednej strofie każdy i będzie fajnie.
Rozumiecie coś w stylu:
A Shire, zielony kraj hobbitów
tralala tralala tralala bęc!
Co czas spędzają na zabawie i piciu
tralala tralala tralala bęc!
Oczywiście godniejsze!

Galadhorn 
Administrator

Wysłany: 10-01-2004, 09:24   

:lol: Żartowałem. Nie przepraszaj :shifty: . Chodzi o to, że Saso może przecież skorzystać z wiedzy lingwistycznej wielu osób na Forum, które są w stanie przetłumaczyć jakiś tekst na języki Tolkiena (np. Elanor, Daisy Cotton czy ja :wink: ). Czemu z tego nie skorzystać? I mapa będzie wtedy naprawdę profesjonalna :szczarzasty: .

Sarnond 
Przyjaciel Eldarów

Wysłany: 10-01-2004, 11:41   

Saso - świetna próbka. :brawo:
Tak się zastanawiałem czy może zamiast wiersza/poematu nie dać na boki jakiegoś jednego zdania (przesłania, sloganu,...). Duże litery da się lepiej zdobć niż mniejszy druk, a możnaby nawet spróbować poprosić o pomoc Mimasa - ma do tego talent. :)
Co do zdobień, to niestety nie posiadam nic, co mogłoby się przydać, ale na oficjalnej stronie filmu jest galeria zdjęć, na których czasem widziałem jakieś takie zdobienia na krawędziach. :)
Pozdro
Sarn

saso 
Przyjaciel Eldarów

Wysłany: 10-01-2004, 14:04   

To jest dobry pomysł, dookoła może być zamiast zdobienia jakiś tekst napisany w języku elfów, ale ktoś musi ten tekst wymyśleć albo przytoczyć i przetłumaczyć. Zdaję się na was. Jeśli coś wymyślicie to wykorzystam, jeśli nie, zrobię ornament. Dzięki i pozdrawiam.
Ps. mam jeszcze jedną próbkę wykonaną na innym papierze, mim zdaniem jest gorsza.

próba 2.jpg
Plik ściągnięto 1154 raz(y) 220,97 KB

Sarnond 
Przyjaciel Eldarów

Wysłany: 10-01-2004, 15:22   

Whou, trudno wybrać. :) Wersja druga ma co prawda cieplejsze kolory, ale pierwsza wydaje się być czytelniejsza i (ja wiem, że nic nie wiem 8) ) lepiej widać pociągniętą kreskę. Jakoś tak to IMHO dodaje uroku całości. Ale to tylko moje zdanie. :)

To jak, myślimy nad "textem przewodnim" mapy? :) Jakiś cytat? Czy może jakaś sentencja, a tylko napisana tengwarem? Co myślicie?

Pozdro
Sarn

Vinyanov 
Mieszkaniec Śródziemia

Wysłany: 10-01-2004, 15:51   

Galdor, mi też podoba się ten pomysł. :-)

BTW pomyślałem, że na zachodzie można wykaligrafować "Earello Endorenna" (w każdym razie słowa Aragorna podczas koronacji - nie mogę znaleźć książki więc nie mam dokładnego cytatu), i naszła mnie pewna myśl. Taki zwrot najbardziej pasowałby na górze mapy, podsumowywując ją całą, a elfowie za najważniejszy kierunek traktowali właśnie zachód. Czy elfie mapy Śródziemia mogły być kreślone zachodem do góry? :D Nie wiem czy istnieją teksty które mogłyby temu zaprzeczyć...

W końcu przed Trzecią Erą chyba (nie jestem dobry z tej dziedziny geografii) nie było na Ardzie żadnych biegunów itp. Wiem, że mapy Tolkiena są zorietnowane "normalnie", ale to może być wina przystosowania ich do naszych zwyczajów. ;-)

Saso - przepraszam że tak późno odpowiadam, ale dopiero teraz mam szansę tą swoją mapę opublikować. W oryginale była bardzo duża, potem została wydrukowana na A4, zeskanowana i skompresowana, więc żadnej jakości lepiej nie oczekujcie. ;-)
Poza tym jest na niej dużo błedów, pisownia jest "uproszczona", nazwy (i tak nie ma ich tak dużo jak na ostatniej wersji, którą straciłem) były przekopiowywane żywcem z mapek książkowych (teraz opracowałbym je inaczej), no i stopnia "ozdobienia" lepiej nawet nie porównywać z twoimi przykładami...

Chyba jedyną oryginalną rzeczą jest na niej połączenie Beleriandu z... no, z tym co jest na wschód od Beleriandu. :mrgreen:

o_me_vin.jpg
mapa
Plik ściągnięto 1171 raz(y) 92,41 KB

morpheius 
Mieszkaniec Śródziemia

Wysłany: 11-01-2004, 10:16   

saso-->wieki temu wyszla gra planszowa Wojna o Pierscien nakladem wydawnictwa Encore. Tam mozesz znalezc wszystkie najwazniejsze lokacje i to spolszczone. mankamentem tej mapy jest podzial na szesciokaty, ale to sie da przebolec. Mapa sie minimalnie rozni od tych rysowanych przez Tolkiena, ale jest duza i przejrzysta. posiadam takowa gre, wiec od biedy moglbym ci ja kawalkami poskanowac i przeslac. co ty na to?

saso 
Przyjaciel Eldarów

Wysłany: 11-01-2004, 19:41   

@Morpheius dzięki za pomocną dłoń. Muszę sie najpierw skontaktować z Galadhornem w tej kwestii, ponaddto nie chcę cię obciążać żmłudnym skanowaniem (wszak format tej mapy jest solidny o ile mówisz o tej samej o której ja myślę - jeśli tak to jest ze 3 razy większa od mojej- moja ma mieć 100x70). Jeśłi jednak będzie to konieczne, dam znać.
@Vinyanow, dzięki , szkoda tylko że nie udało ci się jej zachować w orginale, lub chociaż w lepszej jakości. Pozdrawiam.
(Na marginesie dodam że właśnie straciłem wszystkie materiały dydaktyczno- pomocnicze, i całą dokumentację i w ogóle wszystko z dysku, dlatego muszę przerwać pracę na momencik)

Odpowiedz do tematu