Strona Główna Elendili - Przyjaciele Elfów
Społeczność miłośników twórczości J.R.R. Tolkiena

Portal  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Czatownik

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Galadhorn
12-09-2006, 15:43
Mapy Śródziemia
Autor Wiadomość
zx 
Znawca Kronik Zachodu

Wysłany: 27-03-2006, 16:20   

Na której są tylko te małe wersje. Już staram się wysłać mapki dla Telcontar (ponad 20 MB).

Tiamat 
Mieszkaniec Śródziemia

Dunedainowie
Wysłany: 07-05-2006, 18:17   

Piękne mapy robicie. Powaliły mnie na kolana zdjęcia mapy namalowanej na całej ścianie - chylę czoła przed talentem!

Szkoda, że linki na początku tego tematu już nie działają :/

Mam prośbę - piszę pracę mgr z tłumaczeń Hobbita i poszukuję mapy Shire / Hobbitonu i wyprawy z Hobbita, żeby je wkleić do pracy (mam spoko promotorów, zgodzili się na czcionkę tengwar na nagłówki, grafiki, mapy i co tylko chcę :D ). Te mapki, które mam w książce się nie nadają bo ksiązka jest klejona i część mapy jest "na sklejeniu" czyli jest ucięta :/. Jeżeli ktoś ma zdjęcia tych map / zna link to będę wdzięczna jeżeli mi je poda :)

Nuitt 
Mieszkaniec Śródziemia

Sindar
Enneagram: 7w8
Pomogła: 3 razy
Wysłany: 07-05-2006, 20:57   

Ja niestety mam tylko mapę Shire

shire_1.jpg
Plik ściągnięto 298 raz(y) 228,92 KB

For nothing now can ever come to any good."

W.H.Auden - "Stop all the clocks"

Freyr 
Mistrz Dobrej Rady
Freyr

Wysłany: 07-05-2006, 22:17   

Tiamat napisał/a:
Mam prośbę - piszę pracę mgr z tłumaczeń Hobbita i poszukuję mapy Shire / Hobbitonu i wyprawy z Hobbita, żeby je wkleić do pracy

Mapy z Hobbita:

Thror's Map: http://www.douglas.eckhar...rors-map-01.jpg

Wilderland: http://www.douglas.eckhar...lderland-01.jpg

J.R.R. Tolkien, The Lay of Leithian

Raferian 
Znawca Kronik Zachodu
Vardaroitar!

Istari Berserker
Enneagram: Wiz
Wysłany: 08-05-2006, 17:27   

:gandalfw: :D
-Otworzyłem skrzynię z mapami która stoi sobie zazwyczaj w pewnym kącie mojego dysku i znalazłem takie dwa cosie... mam nadzieję, że nie będą zupełnie bezużyteczne.

Jedną mapę robił ten Lol co wyrysował mapy na potrzeby filmu (i co to mu tak wspaniałomyślnie zapomniałem nazwiska... pech ;) ) ... a drugą ... podobno i mam Mistrz Tolkien, ale z góry zarzekam, że to nic pewnego. :hmmm:

***Zauważmy, iż jest to mapa Włości w IV Erze bo Hobbici mają już Marchię Zachodnią! :hmmm:

Shire.jpeg
Plik ściągnięto 534 raz(y) 83,62 KB

tm6.jpg
Plik ściągnięto 388 raz(y) 136,1 KB

On your Path,
You may Everything.
You may be Strong and Tough.
You may have Frost in your Heart.
You may even become a Death Knight.
But if you have your Heart on the Wrong Side,
You shall be nothing more just a Common Bastard.

-Raferian the White, 2009

Telchar 
Mieszkaniec Śródziemia

Krasnolud
Wysłany: 15-06-2006, 09:02   

Czy są gdzies jeszcze w internecie dostępne mapy Saso w dużej rozdzielczości? Ewentualnie jeśli ktoś ma na dysku prosiłbym o przesłanie na maila telchar@gazeta.pl

Z góry dziękuję :)

Talagan Falathren 
Znawca Kronik Zachodu
Harfiarz

Elf
Wysłany: 10-09-2006, 10:43   

A oto, co spod moich rąk jak na razie przez jeden wieczór wyszło, ale sam nie wiem, czy to dokończyć? Jak myślicie?

Ostatnio zmieniony przez Talagan Falathren 10-09-2006, 12:29, w całości zmieniany 1 raz  

Talagan Falathren 
Znawca Kronik Zachodu
Harfiarz

Elf
Wysłany: 10-09-2006, 12:52   

Nie jest to moje tłumaczenie ;) Sam nie wiem czyje nawet :P Ale myślę, że nie brzmi źle ;)

Arathulion
[Usunięty]

Wysłany: 10-09-2006, 19:46   

Talagan Falathren napisał/a:
A oto, co spod moich rąk jak na razie przez jeden wieczór wyszło, ale sam nie wiem, czy to dokończyć? Jak myślicie?

Mapa podoba mi się jak najbardziej :D Mam tylko pytanie - czy mi się wydaje, czy napisałeś na niej "Foroshel"? Jeśli tak, to jest błąd - powinno być Forochel. A tak, to nie mogę się doczekać finiszu :D

Talagan Falathren 
Znawca Kronik Zachodu
Harfiarz

Elf
Wysłany: 10-09-2006, 22:52   

Mowiąc szczerze jest to ta sama technika, którą zaprezentował Saso :) Ołówek, piórko i kredki ołówkowe. Projektu chyba nie dokończę, gdyż format A3 to dla mnie za mało i porobiłem sporo błędów, zarówno literówek, tłumaczeń nazw czy choćby niekonsekwencji graficznych ;) Jutro kupię duży biały brystol i zacznę na czymś dużym :) (choć nigdy nie osiągnę kunsztu mistrza saso ). Może efekt końcowy się wam spodoba? :)

Saruman 
Znawca Kronik Zachodu

Wysłany: 12-09-2006, 16:07   

Bardzo obiecująca ! :szczerba: tylko czemu Lórien zajmuje taką malutką przestrzeń. W oficjalnych mapach jest większe.

Proponuję choć raz poprawnie namalować Erebor ( wzorując się na oficjalnej mapie z Hobbita )

Adaneth 
Żeglująca ku Zachodowi
Tawareg

Ludzinka z Ithilien
Enneagram: 2!

Pomogła: 132 razy
Wysłany: 12-09-2006, 17:08   

:rozgląda się: mi się nie nudzi.
A poważnie: muszę zaraz wyjść. Jeśli uważacie, że to naprawdę potrzebne, mogłabym się tym zająć wieczorem, choć pracy z tym niemało.

ogórki flik(ie)r

Eldarion I 
Znawca Kronik Zachodu
Pisarczyk

Człowiek
Enneagram: 4w3
Wysłany: 18-09-2006, 18:07   

Czy Mirkwood nie było przyduże na tej mapie? A Puszcza Mroku to chyba Łozinizm jest.

Vindálf 
Znawca Kronik Zachodu

Cowiek
Enneagram: 2w3
Wysłany: 17-10-2006, 17:13   

Widział kto kiedy mapę "polityczną" Śródziemia? Z pozaznaczanymi granicami "królestw"?

Adanion 
Mieszkaniec Śródziemia

Noldor
Wysłany: 12-11-2006, 09:39   

Właśnie, też szukam mapy politycznej i mapy klimatów w ME. Wiecie może skąd można ściągnąć?
Ostatnio zmieniony przez Adanion 13-11-2006, 09:28, w całości zmieniany 1 raz  

Adanion 
Mieszkaniec Śródziemia

Noldor
Wysłany: 12-11-2006, 10:29   

A tak w ogóle, to dlaczego jak klikam na te mapy to nic się nie dzieje?
Ostatnio zmieniony przez Adanion 13-11-2006, 09:29, w całości zmieniany 1 raz  

Adanion 
Mieszkaniec Śródziemia

Noldor
Wysłany: 12-11-2006, 10:39   

Wielkie dzięki. A wiesz może skąd można wziąć plany takich budowli jak Minas Tirith i Helmowy Jar? Gdzieś je widziałem, ale nie pamiętam gdzie...

Sorki za OT.
Ostatnio zmieniony przez Adanion 13-11-2006, 09:29, w całości zmieniany 1 raz  

Adanion 
Mieszkaniec Śródziemia

Noldor
Wysłany: 12-11-2006, 11:24   

Hannad le :D Również zamierzam kupić sobie (a dokładniej - poprosić pod choinkę) Atlas Śródziemia i Encyklopedię Śródziemia :)

Adanion 
Mieszkaniec Śródziemia

Noldor
Wysłany: 12-11-2006, 11:45   

OT: a co z Encyklopedią Sródziemia? Jest łatwa do zdobycia? Widziałem atlas na allegro za 35zł i jeden za 170zł :?
Ostatnio zmieniony przez Adanion 13-11-2006, 13:48, w całości zmieniany 1 raz  

Eldarion I 
Znawca Kronik Zachodu
Pisarczyk

Człowiek
Wysłany: 12-11-2006, 12:22   

Lóru, ta trzecia mapa to przeca Trzecia Era, gdzieś Ty w drugiej chciał Arthedain, Rhudaur i Cardolan ;)
Ponadto widzę pewien błąd na mapie politycznej - czemu Nurn jest "Land of Enemies"? Przecież Elessar nadał tę ziemię dawnym niewolnikom Mordoru, więc raczej nie był to kraj wrogi. To samo z Easterlingami - Elessar miał zawrzeć z nimi przymierze. Ponadto raczej kraj Beorningów nie obejmował Mrocznej Puszczy - po odparciu ataków orków Thranduil i Celeborn spotkali się pośrodku lasu i tam ustalili granicę ziem obojga z nich.

Ach, w końcu się zbiorę i pokażękilka swoich wyrobów. Nie są najdoskonalsze pod względem kształtu wybrzeży, wygięć gór itd., gdyż najczęściej robione z pamięci, ponadto moja chęć wyszczególnienia wszystkiego odbiła się na tych pracach piętnem nieczytelności w okolicach Rohanu i Gondoru wschoniego, ale mimo to je lubię ;) Darujcie ten Creidun, Minas Harad i Minas Numen - mapy zazwyczaj rysowałem co do Czwartej Ery, a, jak wiecie, wizję Czwartej Ery mam własną ;)

http://img83.imageshack.u...anuj0003vp7.jpg
Tu mapy dwie mapy - zwyczajną mojego autorstwa i moją wizję podziału politycznego w Czwartej Erze.

http://img453.imageshack...anuj0004sd4.jpg
Miało być stylizowane na stare, ale niestetyniezbyt miałem naonczas głowę i zapomniałem, że należy najpierw zmoczyć kartkę w herbacie, a potem dopiero pisać po niej ;)

http://img453.imageshack...anuj0005fg9.jpg
To chyba moja najlepsza mapa, jednak swoją nieco większą czytelność przypłaciła utratą kawałka Mordoru.

http://img175.imageshack...anuj0006br5.jpg
To jedna z mnóstwa map z serii "Czego Tolkien nie narysował?". Co prawda brak na niej Romenoru i Morenoru, który zazwyczaj umieszczałem, ale mimo to jest to jak dotąd wersja ostateczna.

http://img175.imageshack...anuj0007uf0.jpg
A to już taka najzwyklejsza mapa, tak dla porównania reszty z moją zwyczajową twórczością.

http://img173.imageshack...anuj0008ti8.jpg
Wspomniano tu o mapie klimatycznej. Przypomniało mi to, że kiedyś, wzorując się na poły książką, na poły uznaniem własnym i w pewnym stopniu filmem stworzyłem taką to mapę środowiska Śródziemia.

Wiem, że Ptolemeusz to to nie jest, ale ja po prostu od piątego roku życia kocham geografię :D

Talagan Falathren 
Znawca Kronik Zachodu
Harfiarz

Elf
Wysłany: 12-11-2006, 14:31   

Eldarion I napisał/a:
Lóru, ta trzecia mapa to przeca Trzecia Era, gdzieś Ty w drugiej chciał Arthedain, Rhudaur i Cardolan ;)
Ponadto widzę pewien błąd na mapie politycznej - czemu Nurn jest "Land of Enemies"? Przecież Elessar nadał tę ziemię dawnym niewolnikom Mordoru, więc raczej nie był to kraj wrogi. To samo z Easterlingami - Elessar miał zawrzeć z nimi przymierze. Ponadto raczej kraj Beorningów nie obejmował Mrocznej Puszczy - po odparciu ataków orków Thranduil i Celeborn spotkali się pośrodku lasu i tam ustalili granicę ziem obojga z nich.

Ach, w końcu się zbiorę i pokażękilka swoich wyrobów. Nie są najdoskonalsze pod względem kształtu wybrzeży, wygięć gór itd., gdyż najczęściej robione z pamięci, ponadto moja chęć wyszczególnienia wszystkiego odbiła się na tych pracach piętnem nieczytelności w okolicach Rohanu i Gondoru wschoniego, ale mimo to je lubię ;) Darujcie ten Creidun, Minas Harad i Minas Numen - mapy zazwyczaj rysowałem co do Czwartej Ery, a, jak wiecie, wizję Czwartej Ery mam własną ;)

http://img83.imageshack.u...anuj0003vp7.jpg
Tu mapy dwie mapy - zwyczajną mojego autorstwa i moją wizję podziału politycznego w Czwartej Erze.

http://img453.imageshack...anuj0004sd4.jpg
Miało być stylizowane na stare, ale niestetyniezbyt miałem naonczas głowę i zapomniałem, że należy najpierw zmoczyć kartkę w herbacie, a potem dopiero pisać po niej ;)

http://img453.imageshack...anuj0005fg9.jpg
To chyba moja najlepsza mapa, jednak swoją nieco większą czytelność przypłaciła utratą kawałka Mordoru.

http://img175.imageshack...anuj0006br5.jpg
To jedna z mnóstwa map z serii "Czego Tolkien nie narysował?". Co prawda brak na niej Romenoru i Morenoru, który zazwyczaj umieszczałem, ale mimo to jest to jak dotąd wersja ostateczna.

http://img175.imageshack...anuj0007uf0.jpg
A to już taka najzwyklejsza mapa, tak dla porównania reszty z moją zwyczajową twórczością.

http://img173.imageshack...anuj0008ti8.jpg
Wspomniano tu o mapie klimatycznej. Przypomniało mi to, że kiedyś, wzorując się na poły książką, na poły uznaniem własnym i w pewnym stopniu filmem stworzyłem taką to mapę środowiska Śródziemia.

Wiem, że Ptolemeusz to to nie jest, ale ja po prostu od piątego roku życia kocham geografię :D

[złośliwa krytyka] Hmmm... nie powiem, żeby te mapy mi się podobały.... wyglądają jak szkice długopisem, nazwy wyglądają jak pisane w pośpiechu, niektóre obiekty zdają się być wciśnięte na "chama" tam gdzie nie ich miejsce... hmmm ... :nieuczesany: [/złośliwa krytyka]

Revix 
Mieszkaniec Śródziemia
Gindalian

Istari
Wysłany: 20-11-2006, 16:04   

Mam troszkę inne pytanie. Czy to możliwe, że ta mapa jest oryginalna?

Czy raczej to wymysł fana twórczości Mistrza?

Eldarion I 
Znawca Kronik Zachodu
Pisarczyk

Człowiek
Wysłany: 20-11-2006, 17:30   

Porównawszy z zamieszczonymi na poprzedniej stronie mapami z Atlasu Śródziemia widać chyba, że oryginalne to one nie są, ale cóż za inwencja przy linii brzegowej :P

Revix 
Mieszkaniec Śródziemia
Gindalian

Istari
Wysłany: 20-11-2006, 20:26   

Ok, ale i tak jest bardzo fajna :szczerba: . Mam natomiast inne pytanie czy ktoś ma mapę Śródziemia z Beleriandem ? Jeśli tak będę bardzo wdzięczny za wstawienie jej tutaj.

calilmal 
Mieszkaniec Śródziemia
Muzyk

Elf, Teleri
Enneagram: 2w1
Wysłany: 20-11-2006, 20:37   

Revix napisał/a:
Ok, ale i tak jest bardzo fajna :szczerba: . Mam natomiast inne pytanie czy ktoś ma mapę Śródziemia z Beleriandem ? Jeśli tak będę bardzo wdzięczny za wstawienie jej tutaj.

Proszę bardzo:

Odpowiedz do tematu