Dunedainowie
Wiek: 28 Dołączyła: 04 Maj 2006 Posty: 16 Skąd: z górskich bezdroży
Wysłany: 07-05-2006, 18:17
Piękne mapy robicie. Powaliły mnie na kolana zdjęcia mapy namalowanej na całej ścianie - chylę czoła przed talentem!
Szkoda, że linki na początku tego tematu już nie działają :/
Mam prośbę - piszę pracę mgr z tłumaczeń Hobbita i poszukuję mapy Shire / Hobbitonu i wyprawy z Hobbita, żeby je wkleić do pracy (mam spoko promotorów, zgodzili się na czcionkę tengwar na nagłówki, grafiki, mapy i co tylko chcę ). Te mapki, które mam w książce się nie nadają bo ksiązka jest klejona i część mapy jest "na sklejeniu" czyli jest ucięta :/. Jeżeli ktoś ma zdjęcia tych map / zna link to będę wdzięczna jeżeli mi je poda
_________________ Onen i Estel Edain u-chebin estel anim...
_________________ "The stars are not wanted now, put out every one,
Pack up the moon and dismantle the sun,
Pour away the ocean and sweep up the wood.
For nothing now can ever come to any good."
Istari Berserker
Enneagram: Wiz Pomógł: 32 razy Wiek: 23 Dołączył: 04 Maj 2005 Posty: 761 Skąd: Nie z Soli ani Roli
Wysłany: 08-05-2006, 17:27
-Otworzyłem skrzynię z mapami która stoi sobie zazwyczaj w pewnym kącie mojego dysku i znalazłem takie dwa cosie... mam nadzieję, że nie będą zupełnie bezużyteczne.
Jedną mapę robił ten Lol co wyrysował mapy na potrzeby filmu (i co to mu tak wspaniałomyślnie zapomniałem nazwiska... pech ) ... a drugą ... podobno i mam Mistrz Tolkien, ale z góry zarzekam, że to nic pewnego.
***Zauważmy, iż jest to mapa Włości w IV Erze bo Hobbici mają już Marchię Zachodnią!
Shire.jpeg
Plik ściągnięto 534 raz(y) 83,62 KB
tm6.jpg
Plik ściągnięto 388 raz(y) 136,1 KB
_________________ ‘Seven Verses from the Crown of Ice’
On your Path,
You may Everything.
You may be Strong and Tough.
You may have Frost in your Heart.
You may even become a Death Knight.
But if you have your Heart on the Wrong Side,
You shall be nothing more just a Common Bastard.
Czy są gdzies jeszcze w internecie dostępne mapy Saso w dużej rozdzielczości? Ewentualnie jeśli ktoś ma na dysku prosiłbym o przesłanie na maila telchar@gazeta.pl
Elf
Enneagram: 7w8 Pomógł: 3 razy Wiek: 22 Dołączył: 25 Wrz 2004 Posty: 395 Skąd: Belfast - UK
Wysłany: 10-09-2006, 12:52
Nie jest to moje tłumaczenie Sam nie wiem czyje nawet Ale myślę, że nie brzmi źle
Wysłany: 10-09-2006, 19:46
Talagan Falathren napisał/a:
A oto, co spod moich rąk jak na razie przez jeden wieczór wyszło, ale sam nie wiem, czy to dokończyć? Jak myślicie?
Mapa podoba mi się jak najbardziej Mam tylko pytanie - czy mi się wydaje, czy napisałeś na niej "Foroshel"? Jeśli tak, to jest błąd - powinno być Forochel. A tak, to nie mogę się doczekać finiszu
Elf
Enneagram: 7w8 Pomógł: 3 razy Wiek: 22 Dołączył: 25 Wrz 2004 Posty: 395 Skąd: Belfast - UK
Wysłany: 10-09-2006, 22:52
Mowiąc szczerze jest to ta sama technika, którą zaprezentował Saso Ołówek, piórko i kredki ołówkowe. Projektu chyba nie dokończę, gdyż format A3 to dla mnie za mało i porobiłem sporo błędów, zarówno literówek, tłumaczeń nazw czy choćby niekonsekwencji graficznych Jutro kupię duży biały brystol i zacznę na czymś dużym (choć nigdy nie osiągnę kunsztu mistrza saso ). Może efekt końcowy się wam spodoba?
:rozgląda się: mi się nie nudzi.
A poważnie: muszę zaraz wyjść. Jeśli uważacie, że to naprawdę potrzebne, mogłabym się tym zająć wieczorem, choć pracy z tym niemało.
_________________ Truth himself speaks truly or there's nothing true
Człowiek
Enneagram: 4w3 Pomógł: 7 razy Wiek: 17 Dołączył: 24 Kwi 2006 Posty: 470 Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-11-2006, 12:22
Lóru, ta trzecia mapa to przeca Trzecia Era, gdzieś Ty w drugiej chciał Arthedain, Rhudaur i Cardolan
Ponadto widzę pewien błąd na mapie politycznej - czemu Nurn jest "Land of Enemies"? Przecież Elessar nadał tę ziemię dawnym niewolnikom Mordoru, więc raczej nie był to kraj wrogi. To samo z Easterlingami - Elessar miał zawrzeć z nimi przymierze. Ponadto raczej kraj Beorningów nie obejmował Mrocznej Puszczy - po odparciu ataków orków Thranduil i Celeborn spotkali się pośrodku lasu i tam ustalili granicę ziem obojga z nich.
Ach, w końcu się zbiorę i pokażękilka swoich wyrobów. Nie są najdoskonalsze pod względem kształtu wybrzeży, wygięć gór itd., gdyż najczęściej robione z pamięci, ponadto moja chęć wyszczególnienia wszystkiego odbiła się na tych pracach piętnem nieczytelności w okolicach Rohanu i Gondoru wschoniego, ale mimo to je lubię Darujcie ten Creidun, Minas Harad i Minas Numen - mapy zazwyczaj rysowałem co do Czwartej Ery, a, jak wiecie, wizję Czwartej Ery mam własną
http://img453.imageshack...anuj0004sd4.jpg
Miało być stylizowane na stare, ale niestetyniezbyt miałem naonczas głowę i zapomniałem, że należy najpierw zmoczyć kartkę w herbacie, a potem dopiero pisać po niej
http://img175.imageshack...anuj0006br5.jpg
To jedna z mnóstwa map z serii "Czego Tolkien nie narysował?". Co prawda brak na niej Romenoru i Morenoru, który zazwyczaj umieszczałem, ale mimo to jest to jak dotąd wersja ostateczna.
http://img173.imageshack...anuj0008ti8.jpg
Wspomniano tu o mapie klimatycznej. Przypomniało mi to, że kiedyś, wzorując się na poły książką, na poły uznaniem własnym i w pewnym stopniu filmem stworzyłem taką to mapę środowiska Śródziemia.
Wiem, że Ptolemeusz to to nie jest, ale ja po prostu od piątego roku życia kocham geografię
_________________ And after all we've done, after all we've heard, we've seen - what shall we die for? For the eternity or for just a one day?...
Elf
Wysłany: 12-11-2006, 14:31
Eldarion I napisał/a:
Lóru, ta trzecia mapa to przeca Trzecia Era, gdzieś Ty w drugiej chciał Arthedain, Rhudaur i Cardolan
Ponadto widzę pewien błąd na mapie politycznej - czemu Nurn jest "Land of Enemies"? Przecież Elessar nadał tę ziemię dawnym niewolnikom Mordoru, więc raczej nie był to kraj wrogi. To samo z Easterlingami - Elessar miał zawrzeć z nimi przymierze. Ponadto raczej kraj Beorningów nie obejmował Mrocznej Puszczy - po odparciu ataków orków Thranduil i Celeborn spotkali się pośrodku lasu i tam ustalili granicę ziem obojga z nich.
Ach, w końcu się zbiorę i pokażękilka swoich wyrobów. Nie są najdoskonalsze pod względem kształtu wybrzeży, wygięć gór itd., gdyż najczęściej robione z pamięci, ponadto moja chęć wyszczególnienia wszystkiego odbiła się na tych pracach piętnem nieczytelności w okolicach Rohanu i Gondoru wschoniego, ale mimo to je lubię Darujcie ten Creidun, Minas Harad i Minas Numen - mapy zazwyczaj rysowałem co do Czwartej Ery, a, jak wiecie, wizję Czwartej Ery mam własną
http://img453.imageshack...anuj0004sd4.jpg
Miało być stylizowane na stare, ale niestetyniezbyt miałem naonczas głowę i zapomniałem, że należy najpierw zmoczyć kartkę w herbacie, a potem dopiero pisać po niej
http://img175.imageshack...anuj0006br5.jpg
To jedna z mnóstwa map z serii "Czego Tolkien nie narysował?". Co prawda brak na niej Romenoru i Morenoru, który zazwyczaj umieszczałem, ale mimo to jest to jak dotąd wersja ostateczna.
http://img173.imageshack...anuj0008ti8.jpg
Wspomniano tu o mapie klimatycznej. Przypomniało mi to, że kiedyś, wzorując się na poły książką, na poły uznaniem własnym i w pewnym stopniu filmem stworzyłem taką to mapę środowiska Śródziemia.
Wiem, że Ptolemeusz to to nie jest, ale ja po prostu od piątego roku życia kocham geografię
[złośliwa krytyka] Hmmm... nie powiem, żeby te mapy mi się podobały.... wyglądają jak szkice długopisem, nazwy wyglądają jak pisane w pośpiechu, niektóre obiekty zdają się być wciśnięte na "chama" tam gdzie nie ich miejsce... hmmm ... [/złośliwa krytyka]
Człowiek
Enneagram: 4w3 Pomógł: 7 razy Wiek: 17 Dołączył: 24 Kwi 2006 Posty: 470 Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-11-2006, 17:30
Porównawszy z zamieszczonymi na poprzedniej stronie mapami z Atlasu Śródziemia widać chyba, że oryginalne to one nie są, ale cóż za inwencja przy linii brzegowej
_________________ And after all we've done, after all we've heard, we've seen - what shall we die for? For the eternity or for just a one day?...
Istari
Wiek: 17 Dołączył: 17 Sie 2006 Posty: 44 Skąd: Ton Taronh
Wysłany: 20-11-2006, 20:26
Ok, ale i tak jest bardzo fajna . Mam natomiast inne pytanie czy ktoś ma mapę Śródziemia z Beleriandem ? Jeśli tak będę bardzo wdzięczny za wstawienie jej tutaj.
_________________ Świat zmienny jest. Dziś coś jest lecz jutro już nie. Życie chwilą to sens lecz czy cel?
Elf, Teleri
Enneagram: 2w1 Pomógł: 4 razy Wiek: 27 Dołączył: 03 Sie 2006 Posty: 29 Skąd: Szczecin
Wysłany: 20-11-2006, 20:37
Revix napisał/a:
Ok, ale i tak jest bardzo fajna . Mam natomiast inne pytanie czy ktoś ma mapę Śródziemia z Beleriandem ? Jeśli tak będę bardzo wdzięczny za wstawienie jej tutaj.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum