Widzę, że mam do czynienia z forum samych szeryfów, którzy zamiast, jak ludzie, odpowiedzieć na post, wolą strzec jakiś wymyślnych zasad, które same w sobie niewiele zmieniają. Nie zauważając, że wypisywane przez nich ostrzeżenia, bardziej dezorganizują dyskurs niż łamanie, nieświadome, zasad, których z zapałem, godnym lepszej sprawy, starają się strzec. Rzekłem.
Númenorejczyk z Andúnië Pomógł: 10 razy Wiek: 25 Dołączył: 13 Sty 2007 Posty: 221 Skąd: Kamionka k. Kwidzyna
Wysłany: 21-06-2009, 12:21
Mapa jest oryginalna i bardzo ciekawa. Tak trzymać
Dáin napisał/a:
Widzę, że mam do czynienia z forum samych szeryfów, którzy zamiast, jak ludzie, odpowiedzieć na post, wolą strzec jakiś wymyślnych zasad, które same w sobie niewiele zmieniają. Nie zauważając, że wypisywane przez nich ostrzeżenia, bardziej dezorganizują dyskurs niż łamanie, nieświadome, zasad, których z zapałem, godnym lepszej sprawy, starają się strzec. Rzekłem.
Nie znajdziesz tu "samych szeryfów", natomiast wymagane jest, by przestrzegać zasad polskiej ortografii; nie powinno to być dla ciebie zaskoczeniem, ponieważ stając się członkiem naszej społeczności, zgodziłeś się przestrzegać zasad regulaminu, w którym są one jasno przedstawione. Na naszym forum staramy się dbać o jakość pisanych postów oraz ich charakter, co zresztą odbywa się bez szkody dla kogokolwiek, a pozwala przywiązywać większą wagę do czystości języka. Ku chwale ojczyzny, rzecz jasna.
W przyszłości staraj się po prostu pisać poprawnie. Po Twoim ostatnim poście widzę, że to dla Ciebie nic trudnego.
Czekam na nowe mapy
_________________ "With these things and these fellows, it is necessary, in the present clash of philosophy and tyranny, to throw away the scabbard. I know it is against fearful odds; but the battle must be fought; and it will eventually be for the good of mankind, whatever it may be for the individual who risks himself . . ." - Lord Byron
Myślimy, że jak nie zaczniesz używać wielkich liter zgodnie z polską ortografią, to mapa wraz z postem powie papa.
ociera się o chamstwo :/ Poza tym, że można to zrobić uprzejmiej to też w formie wiadomości prywatnej, bo jak napisałem coś takiego tylko zawala wątek i nie potrzebnie go wydłuża.
Mam nadzieje, że komuś się przyda do rysowania własnych pięknych map. Ta mapa pochodzi z 4 HoMe.
Hmm... Jeśli ta mapa jest zrobiona przez samego Tolkiena to powinnyśmy uznawać mapy zamieszczone w atlasie za prawdziwe;)
Co do mapy zamieszczonej przez Eothriana to nie podoba mi się z powodu że przedstawia ardę we wszystkich jej erach.. Poza tym przyzwyczaiłem się do wizji śródziemia przedstawionej na mapie załączonej przez Revixa.
Dúnadan Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Lut 2007 Posty: 203
Wysłany: 29-06-2009, 23:54
Naszła mnie inwencja twórcza...
W żartobliwej formie: skoro Droga była Prosta, to jak statki z Eriadoru mogłyby dopływać wprost do Eressei? Wyspa była raczej wprost na zachód od Elenny, ale Elenna miała raczej ciepły klimat, więc była położona nawet jeszcze bardziej na południe niż Gondor. Więc albo bardziej na północ, albo bardziej na południe.
_________________ "Jeśli się pomylę, poprawcie mnie"- Jan Paweł II
Elf z Mrocznej Puszczy
Enneagram: 4OŚ Pomógł: 27 razy Wiek: 25 Dołączył: 30 Lip 2006 Posty: 318 Skąd: Z wiatru w polu.
Wysłany: 02-07-2009, 16:22
"Prosta" nie znaczy "Równoległa do Równika". O ile mnie pamięć nie myli, w przytłaczającej większości geometrii da się między dowolnymi dwoma punktami wytoczyć przynajmniej jedną linię prostą...
_________________ "Jeśli masz uczucie, że na głowie wyrasta Ci drzewo,
to jest to pewny znak, że dotyka Cię proces encienia" Z Protokołów Mędrców Nogrodu; 3,12
Pomogła: 87 razy Dołączyła: 27 Gru 2006 Posty: 2083
Wysłany: 03-07-2009, 11:36
GalionPodczaszy napisał/a:
O ile mnie pamięć nie myli, w przytłaczającej większości geometrii da się między dowolnymi dwoma punktami wytoczyć przynajmniej jedną linię prostą...
Między dwoma punktami nienakładającymi się na siebie można przeprowadzić dokładnie jedną linię prostą. Tak to się na chłopski rozum prezentuje. Gdzieś tam chyba w klasie drugiej podstawówki dzieci właśnie mają za zadanie łączyć ze sobą dwa punkty i przeciągać linię dalej, a dwa lata później im się właśnie tłumaczy, że jak się linia na punktach skończy, to będzie odcinek, jak tylko na jednym, to półprosta, a jak z dwóch stron pojedzie dalej, to prosta.
Czyli generalnie Prosta Droga miała prawo być Prostą.
Elf z Mrocznej Puszczy
Enneagram: 4OŚ Pomógł: 27 razy Wiek: 25 Dołączył: 30 Lip 2006 Posty: 318 Skąd: Z wiatru w polu.
Wysłany: 03-07-2009, 12:47
Halcatra napisał/a:
Między dwoma punktami nienakładającymi się na siebie można przeprowadzić dokładnie jedną linię prostą.
W geometrii euklidesowej owszem. Geometria sferyczna jest przybliżeniem geometrii nieeuklidesowej. Skrajny przykład: za punkt A obierzmy biegun północny, za punkt B - południowy. "Prostymi" w tej geometrii będą łuki na powierzchni kuli. Istnieje nieskończenie wiele prostych - wszystkie południki - łączące punkty A i B. Lub innymi słowy - nieskończenie wiele prostych dróg (tj. idziesz przed siebie i nie skręcasz nigdzie) z jednego bieguna na drugi.
Ale to oczywiście detal, bo co do meritum jesteśmy zgodni - istnieje więcej niż zero Prostych Dróg (*naprawdę* prostych )nawet jeśli nie są one położone na wspólnej płaszczyźnie z równikiem.
_________________ "Jeśli masz uczucie, że na głowie wyrasta Ci drzewo,
to jest to pewny znak, że dotyka Cię proces encienia" Z Protokołów Mędrców Nogrodu; 3,12
Pomogła: 87 razy Dołączyła: 27 Gru 2006 Posty: 2083
Wysłany: 04-07-2009, 12:24
Halcatra napisał/a:
Między dwoma punktami nienakładającymi się na siebie można przeprowadzić dokładnie jedną linię prostą.
W geometrii euklidesowej owszem. Geometria sferyczna jest przybliżeniem geometrii nieeuklidesowej. Skrajny przykład: za punkt A obierzmy biegun północny, za punkt B - południowy. "Prostymi" w tej geometrii będą łuki na powierzchni kuli. Istnieje nieskończenie wiele prostych - wszystkie południki - łączące punkty A i B. Lub innymi słowy - nieskończenie wiele prostych dróg (tj. idziesz przed siebie i nie skręcasz nigdzie) z jednego bieguna na drugi.
Fakt, moje wyjaśnienie dotyczy geometrii na płaszczyźnie. Gdyby robić te proste na kuli, to rzeczywiście możemy znaleźć więcej rozwiązań. Bieguny z liczbą kombinacji równą kopniętej ósemce to rodzynek, ale choćby łącząc punkt z dwóch różnych równoleżników, możemy jechać z jednego do drugiego najkrótszą drogą, ale też okrężną
Faktycznie - z mojej strony to niedopatrzenie, choć w pewien sposób mogę tłumaczyć się faktem, że na płaszczyznę w pewnym stopniu skierowała mnie nazwa tematu "Mapy Śródziemia". Mapy generalnie płaskie są, choć Minyatur o geografii przestrzennej radził (ach, jak mi działu "Geografia Śródziemia" brakuje...)
Ale to oczywiście detal, bo co do meritum jesteśmy zgodni - istnieje więcej niż zero Prostych Dróg (*naprawdę* prostych )nawet jeśli nie są one położone na wspólnej płaszczyźnie z równikiem.
No tak Ale kontrargument też powinien być dopieszczony, żeby był wiarygodnym kontrargumentem
Krasnolud Pomógł: 2 razy Wiek: 20 Dołączył: 22 Sie 2007 Posty: 94
Wysłany: 13-10-2009, 20:12
Twórca sub-moda do moda Lord Of The Ring: Total War, opartego na grze Rome: Total War, korzysta z mapy Ardy zrobionej przez Saso. Można to zobaczyć np. tutaj: http://www.lotr-tw.net/viewtopic.php?t=3766.
Jak widać mapka już przeciekła do neta, no chyba że Gollum (ksywka twórcy) otrzymał pozwolenie na jej stosowanie. W każdym razie mod się dobrze zapowiada, więc myślę że warto przymknąć na to oko. Jeżeli chcecie się dowiedzieć czegoś więcej o LOTR:TW to zapraszam tutaj: http://elendili.pl/viewtopic.php?t=2677/
Witam . Zamierzam stworzyć mapę Sródziemia i proszę o pomoc.
To jest mój pierwszy post na tym forum. Przepraszam że tu, lecz nie mogłem znaleźć opcji ,,dadaj nowy temat'' Gratuluję Sasowi za kolorystykę i pracę w jego mapach.
Samą mapę wykonuje na brystolu 100x70. Polałem herbatą, by papier wyglądał na stary. Mapę wykonuje na podobieństwo tej z filmu. Oto efekty i plan:http://my.imageshack.us/v_images.php Korzystam z tej mapyhttp://www.google.pl/...%26tbs%3Disch:1 , lecz za bardzo różni się od oryginału Tolkiena i robie coś między Tolkienem, a tym.
Resztę omówię innym razem. Za pomoc z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony przez abdulme 17-05-2010, 18:03, w całości zmieniany 3 razy
A oto narysowana przeze mnie Mapa Śródziemia, ujęta razem z kawałkiem ściany . Proszę mi wytykać wszystkie błędy (to że morze Rhun i Mordor są za bardzo na wschód juz wiem) żebym ich unikał w przyszłości .
Oczywiście proszę o komentarze.
(Żeby się dowiedzieć jak źle rysuję proponuję dla was zagadkę : co to za stwór w prawym górnym rogu? )
_________________ Arise! Arise, Riders of Theoden!
Spears shall be shaken, shields shall be splintered!
A sword day… a red day… ere the sun rises! Ride now!… Ride now!… Ride!
Ride to ruin and the world’s ending!
Zaletami Twojej mapy są rysunki i proporce. Za dobrą uznać można czcionkę-z tylko wielkich liter są zapisane nazwy krajów, a z wielkiej rozpoczynają się tylko nazwy geograficzne.
Gdymym miał podać wady, wpisałbym jednokolorowe góry. Tolkien cieniował zbocza.
Po prostu mogłeś użyć więcej kolorów .
Jeżeli chodzi o proporcje, można użyć matematyki. Na pierwowzorze i papierze można umieścić siatkę prostokątów, a następnie powiększać do rozmiarów pracy. Ja robię tak
http://my.imageshack.us/v_images.php . Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez abdulme 22-05-2010, 11:27, w całości zmieniany 1 raz
Dobry pomysł z tymi prostokątami, jeśli będę jeszcze kiedyś rysował jakąś mapkę to tak zrobię (zastanawiam się nad Beleriandem)
Dzięki za radę!
_________________ Arise! Arise, Riders of Theoden!
Spears shall be shaken, shields shall be splintered!
A sword day… a red day… ere the sun rises! Ride now!… Ride now!… Ride!
Ride to ruin and the world’s ending!
Jak możemy zrozumieć ten styl jako mapę? Ja widzę to tak, jak gdyby lewitować kilka tysięcy metrów nad Belegaerem i narysować widziany widnookrąg? Czy dobrze zinterpretowałem Twoje zamiary?
Wracając do siatki prostokątów, chciałem powiedzieć, że chodziło mi o obliczanie, a nie o rysowanie ,,na oko'' (gdyby ktoś mnie błędnie zrozumiał).
Oczywiście zawsze można tą metodą rysować na oko .
Wpisując w google ,,Middle Earth in 1st age" otrzymujesz mapy Ardy:http://www.google.pl/images?q=Middle+Earth+in+1st+Age&um=1&hl=pl&tbs=isch%3A1&sa=2 .
Nie jestem pewien, ale szukałeś takiej mapki http://www.google.pl/imgr...%26tbs%3Disch:1 .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum