Strona Główna Elendili - Przyjaciele Elfów
Społeczność miłośników twórczości J.R.R. Tolkiena

Portal  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Czatownik

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Galadhorn
12-09-2006, 15:43
Mapy Śródziemia
Autor Wiadomość
Dáin 
Mieszkaniec Śródziemia

Krasnolud
Wysłany: 21-06-2009, 11:24   

Widzę, że mam do czynienia z forum samych szeryfów, którzy zamiast, jak ludzie, odpowiedzieć na post, wolą strzec jakiś wymyślnych zasad, które same w sobie niewiele zmieniają. Nie zauważając, że wypisywane przez nich ostrzeżenia, bardziej dezorganizują dyskurs niż łamanie, nieświadome, zasad, których z zapałem, godnym lepszej sprawy, starają się strzec. Rzekłem.

Noatar 
Znawca Kronik Zachodu
15931380

Númenorejczyk z Andúnië
Wysłany: 21-06-2009, 12:21   

Mapa jest oryginalna i bardzo ciekawa. Tak trzymać :)

Dáin napisał/a:
Widzę, że mam do czynienia z forum samych szeryfów, którzy zamiast, jak ludzie, odpowiedzieć na post, wolą strzec jakiś wymyślnych zasad, które same w sobie niewiele zmieniają. Nie zauważając, że wypisywane przez nich ostrzeżenia, bardziej dezorganizują dyskurs niż łamanie, nieświadome, zasad, których z zapałem, godnym lepszej sprawy, starają się strzec. Rzekłem.

Nie znajdziesz tu "samych szeryfów", natomiast wymagane jest, by przestrzegać zasad polskiej ortografii; nie powinno to być dla ciebie zaskoczeniem, ponieważ stając się członkiem naszej społeczności, zgodziłeś się przestrzegać zasad regulaminu, w którym są one jasno przedstawione. Na naszym forum staramy się dbać o jakość pisanych postów oraz ich charakter, co zresztą odbywa się bez szkody dla kogokolwiek, a pozwala przywiązywać większą wagę do czystości języka. Ku chwale ojczyzny, rzecz jasna.

W przyszłości staraj się po prostu pisać poprawnie. Po Twoim ostatnim poście widzę, że to dla Ciebie nic trudnego.
Czekam na nowe mapy :)
"With these things and these fellows, it is necessary, in the present clash of philosophy and tyranny, to throw away the scabbard. I know it is against fearful odds; but the battle must be fought; and it will eventually be for the good of mankind, whatever it may be for the individual who risks himself . . ." - Lord Byron

Dáin 
Mieszkaniec Śródziemia

Krasnolud
Wysłany: 21-06-2009, 12:41   

Jasne, że nic trudnego, z tym, że tekst w stylu:
Cytat:
Myślimy, że jak nie zaczniesz używać wielkich liter zgodnie z polską ortografią, to mapa wraz z postem powie papa.

ociera się o chamstwo :/ Poza tym, że można to zrobić uprzejmiej to też w formie wiadomości prywatnej, bo jak napisałem coś takiego tylko zawala wątek i nie potrzebnie go wydłuża.

BTW Dzięki za pozytywne opinie

Eothrian
Mieszkaniec Śródziemia

Rohir
Enneagram: 1w2
Wysłany: 27-06-2009, 21:22   

http://tolkiengateway.net...nds_(color).jpg

Mapa znaleziona w necie(mam nadzieje ,że nikt wczesniej jej nie dodał). Jak dla mnie świetna.

PS: Mój pierwszy post na tym forum. Witam forumowiczów.

Eothrian
Mieszkaniec Śródziemia

Rohir
Wysłany: 27-06-2009, 21:29   

Fałszywa? Co konkretnie masz na myśli?

Jak teraz na nią patrze, a dokładnie mówiąc/pisząc na Beleriand to rzeczywiście dużo jest pominięte. Ale Śródziemie "środkowe" jest całkiem niezłe.

Eothrian
Mieszkaniec Śródziemia

Rohir
Wysłany: 27-06-2009, 21:39   

Fakt ,że duża część Śródziemia nie została dokładnie opisana ale całość trzyma sie kupy.

Mapa nie została wyssana z palca. To poprostu opisy Tolkiena zmieszane gdzie niegdzie z domysłami i przewidywaniami co daje niezły efekt.

Eothrian
Mieszkaniec Śródziemia

Rohir
Wysłany: 27-06-2009, 21:51   

Cytat:
Kontynenty nie był ustawione tak samo cały czas.
Popatrz na punkt 4. Wszystkich epok Ardy nie da się pokazać na jednej mapie.

Takie było zamierzenie. Spróbować pokazać epoki Ardy na jednej mapie.

A co do Tol Eressea to równiez nie wiedziałem ,że ma być na jednej lini z Gondorem.

A Númenor? No tak tu jest sporo namieszane. Kształt gwiazdy (pentagramu :balrog: ) mógł by być troche mało czytelny z nazwami.

Thorid 
Mieszkaniec Śródziemia

Człowiek
Wysłany: 28-06-2009, 08:36   

Revix napisał/a:
Pragnę pokazać wam pewną mapę zrobioną przez samego Tolkiena ... (daje tylko link, bo mapa jest duża)
http://img299.imageshack...39/048616nk.jpg

Mam nadzieje, że komuś się przyda do rysowania własnych pięknych map. Ta mapa pochodzi z 4 HoMe.

Hmm... Jeśli ta mapa jest zrobiona przez samego Tolkiena to powinnyśmy uznawać mapy zamieszczone w atlasie za prawdziwe;)
Co do mapy zamieszczonej przez Eothriana to nie podoba mi się z powodu że przedstawia ardę we wszystkich jej erach.. Poza tym przyzwyczaiłem się do wizji śródziemia przedstawionej na mapie załączonej przez Revixa.

Tar-Minyatur 
Znawca Kronik Zachodu
Król Wyspy

Dúnadan
Wysłany: 29-06-2009, 23:54   

Naszła mnie inwencja twórcza...
W żartobliwej formie: skoro Droga była Prosta, to jak statki z Eriadoru mogłyby dopływać wprost do Eressei? Wyspa była raczej wprost na zachód od Elenny, ale Elenna miała raczej ciepły klimat, więc była położona nawet jeszcze bardziej na południe niż Gondor. Więc albo bardziej na północ, albo bardziej na południe.

GalionPodczaszy 
Znawca Kronik Zachodu
MG

Elf z Mrocznej Puszczy
Enneagram: 4OŚ
Wysłany: 02-07-2009, 16:22   

"Prosta" nie znaczy "Równoległa do Równika". O ile mnie pamięć nie myli, w przytłaczającej większości geometrii da się między dowolnymi dwoma punktami wytoczyć przynajmniej jedną linię prostą...

Halcatra 
Czeladnik Círdana

Pomogła: 87 razy
Wysłany: 03-07-2009, 11:36   

GalionPodczaszy napisał/a:
O ile mnie pamięć nie myli, w przytłaczającej większości geometrii da się między dowolnymi dwoma punktami wytoczyć przynajmniej jedną linię prostą...

Między dwoma punktami nienakładającymi się na siebie można przeprowadzić dokładnie jedną linię prostą. Tak to się na chłopski rozum prezentuje. Gdzieś tam chyba w klasie drugiej podstawówki dzieci właśnie mają za zadanie łączyć ze sobą dwa punkty i przeciągać linię dalej, a dwa lata później im się właśnie tłumaczy, że jak się linia na punktach skończy, to będzie odcinek, jak tylko na jednym, to półprosta, a jak z dwóch stron pojedzie dalej, to prosta. :P

Czyli generalnie Prosta Droga miała prawo być Prostą.

GalionPodczaszy 
Znawca Kronik Zachodu
MG

Elf z Mrocznej Puszczy
Enneagram: 4OŚ
Wysłany: 03-07-2009, 12:47   

Halcatra napisał/a:
Między dwoma punktami nienakładającymi się na siebie można przeprowadzić dokładnie jedną linię prostą.
W geometrii euklidesowej owszem. Geometria sferyczna jest przybliżeniem geometrii nieeuklidesowej. Skrajny przykład: za punkt A obierzmy biegun północny, za punkt B - południowy. "Prostymi" w tej geometrii będą łuki na powierzchni kuli. Istnieje nieskończenie wiele prostych - wszystkie południki - łączące punkty A i B. Lub innymi słowy - nieskończenie wiele prostych dróg (tj. idziesz przed siebie i nie skręcasz nigdzie) z jednego bieguna na drugi.

Ale to oczywiście detal, bo co do meritum jesteśmy zgodni - istnieje więcej niż zero Prostych Dróg (*naprawdę* prostych ;) )nawet jeśli nie są one położone na wspólnej płaszczyźnie z równikiem.

Halcatra 
Czeladnik Círdana

Pomogła: 87 razy
Wysłany: 04-07-2009, 12:24   

Halcatra napisał/a:
Między dwoma punktami nienakładającymi się na siebie można przeprowadzić dokładnie jedną linię prostą.
W geometrii euklidesowej owszem. Geometria sferyczna jest przybliżeniem geometrii nieeuklidesowej. Skrajny przykład: za punkt A obierzmy biegun północny, za punkt B - południowy. "Prostymi" w tej geometrii będą łuki na powierzchni kuli. Istnieje nieskończenie wiele prostych - wszystkie południki - łączące punkty A i B. Lub innymi słowy - nieskończenie wiele prostych dróg (tj. idziesz przed siebie i nie skręcasz nigdzie) z jednego bieguna na drugi.

Fakt, moje wyjaśnienie dotyczy geometrii na płaszczyźnie. Gdyby robić te proste na kuli, to rzeczywiście możemy znaleźć więcej rozwiązań. Bieguny z liczbą kombinacji równą kopniętej ósemce :P to rodzynek, ale choćby łącząc punkt z dwóch różnych równoleżników, możemy jechać z jednego do drugiego najkrótszą drogą, ale też okrężną :P

Faktycznie - z mojej strony to niedopatrzenie, choć w pewien sposób mogę tłumaczyć się faktem, że na płaszczyznę w pewnym stopniu skierowała mnie nazwa tematu "Mapy Śródziemia". Mapy generalnie płaskie są, choć Minyatur o geografii przestrzennej radził (ach, jak mi działu "Geografia Śródziemia" brakuje...)

Ale to oczywiście detal, bo co do meritum jesteśmy zgodni - istnieje więcej niż zero Prostych Dróg (*naprawdę* prostych ;) )nawet jeśli nie są one położone na wspólnej płaszczyźnie z równikiem.

No tak ;-) Ale kontrargument też powinien być dopieszczony, żeby był wiarygodnym kontrargumentem ;-)

Aragost 
Mieszkaniec Śródziemia

Elf
Enneagram: 4w3
Wysłany: 08-10-2009, 20:52   

Trzeba pamiętać, że mapy zniekształcają powierzchnie ziemi. Tak samo pewnie jest w przypadku Ardy, która również była słusznych rozmiarów ...

Galadhorn 
Administrator

Enneagram: 3w2
Wysłany: 13-10-2009, 17:32   

Mapa Dáina jest bardzo ładna. Kiedy doczekamy się kolejnych wersji?

Poprawiłem we wpisie kolegi błędy ortograficzne.

J.R.R. Tolkien, Zapiski Klubu Mniemań

Vonihidilix 
Przyjaciel Eldarów

Krasnolud
Wysłany: 13-10-2009, 20:12   

Twórca sub-moda do moda Lord Of The Ring: Total War, opartego na grze Rome: Total War, korzysta z mapy Ardy zrobionej przez Saso. Można to zobaczyć np. tutaj: http://www.lotr-tw.net/viewtopic.php?t=3766.
Jak widać mapka już przeciekła do neta, no chyba że Gollum (ksywka twórcy) otrzymał pozwolenie na jej stosowanie. W każdym razie mod się dobrze zapowiada, więc myślę że warto przymknąć na to oko. ;) Jeżeli chcecie się dowiedzieć czegoś więcej o LOTR:TW to zapraszam tutaj: http://elendili.pl/viewtopic.php?t=2677/

abdulme 
Mieszkaniec Śródziemia

Wysłany: 17-05-2010, 15:57   

Witam :) . Zamierzam stworzyć mapę Sródziemia i proszę o pomoc.
To jest mój pierwszy post na tym forum. Przepraszam że tu, lecz nie mogłem znaleźć opcji ,,dadaj nowy temat'' :oops: Gratuluję Sasowi za kolorystykę i pracę w jego mapach.
Samą mapę wykonuje na brystolu 100x70. Polałem herbatą, by papier wyglądał na stary. Mapę wykonuje na podobieństwo tej z filmu. Oto efekty i plan:http://my.imageshack.us/v_images.php Korzystam z tej mapyhttp://www.google.pl/...%26tbs%3Disch:1 , lecz za bardzo różni się od oryginału Tolkiena i robie coś między Tolkienem, a tym.
Resztę omówię innym razem. Za pomoc z góry dziękuję. :)
Ostatnio zmieniony przez abdulme 17-05-2010, 18:03, w całości zmieniany 3 razy  

swieczka 
Mieszkaniec Śródziemia

Wysłany: 17-05-2010, 20:32   

A oto narysowana przeze mnie Mapa Śródziemia, ujęta razem z kawałkiem ściany :szczerba: . Proszę mi wytykać wszystkie błędy (to że morze Rhun i Mordor są za bardzo na wschód juz wiem) żebym ich unikał w przyszłości :P .
Oczywiście proszę o komentarze.
(Żeby się dowiedzieć jak źle rysuję proponuję dla was zagadkę :P : co to za stwór w prawym górnym rogu? )
Ride to ruin and the world’s ending!

abdulme 
Mieszkaniec Śródziemia

Wysłany: 19-05-2010, 16:57   

Zaletami Twojej mapy są rysunki i proporce. Za dobrą uznać można czcionkę-z tylko wielkich liter są zapisane nazwy krajów, a z wielkiej rozpoczynają się tylko nazwy geograficzne. :ok:
Gdymym miał podać wady, wpisałbym jednokolorowe góry. Tolkien cieniował zbocza.
Po prostu mogłeś użyć więcej kolorów :) .
Jeżeli chodzi o proporcje, można użyć matematyki. Na pierwowzorze i papierze można umieścić siatkę prostokątów, a następnie powiększać do rozmiarów pracy. Ja robię tak
http://my.imageshack.us/v_images.php . Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez abdulme 22-05-2010, 11:27, w całości zmieniany 1 raz  

swieczka 
Mieszkaniec Śródziemia

Wysłany: 19-05-2010, 19:03   

Dobry pomysł z tymi prostokątami, jeśli będę jeszcze kiedyś rysował jakąś mapkę to tak zrobię :D (zastanawiam się nad Beleriandem) :potrof:
Dzięki za radę!
Ride to ruin and the world’s ending!

Dwa Tomahawki 
Mieszkaniec Śródziemia

Wysłany: 21-05-2010, 15:59   

Może i ja z waszą pomocą stworze kilka mapek Śródziemia w stylu jak na rysunku poniżej.
Ostatnio zmieniony przez Dwa Tomahawki 21-05-2010, 18:33, w całości zmieniany 1 raz  

abdulme 
Mieszkaniec Śródziemia

Wysłany: 22-05-2010, 11:26   

Jak możemy zrozumieć ten styl jako mapę? Ja widzę to tak, jak gdyby lewitować kilka tysięcy metrów nad Belegaerem i narysować widziany widnookrąg? Czy dobrze zinterpretowałem Twoje zamiary? :)
Wracając do siatki prostokątów, chciałem powiedzieć, że chodziło mi o obliczanie, a nie o rysowanie ,,na oko'' (gdyby ktoś mnie błędnie zrozumiał).
Oczywiście zawsze można tą metodą rysować na oko :) .

F@natiC 
Przyjaciel Eldarów

Elf
Wysłany: 22-05-2010, 12:05   

Ma ktoś całkowitą mapkę Śródziemia z okresu do I Ery?

abdulme 
Mieszkaniec Śródziemia

Wysłany: 22-05-2010, 16:25   

Wpisując w google ,,Middle Earth in 1st age" otrzymujesz mapy Ardy:http://www.google.pl/images?q=Middle+Earth+in+1st+Age&um=1&hl=pl&tbs=isch%3A1&sa=2 .
Nie jestem pewien, ale szukałeś takiej mapki http://www.google.pl/imgr...%26tbs%3Disch:1 .

F@natiC 
Przyjaciel Eldarów

Elf
Wysłany: 22-05-2010, 17:12   

To jest sam Beleriand, mnie interesuje całe Śródziemie ;)

Odpowiedz do tematu