Strona Główna Elendili - Przyjaciele Elfów
Społeczność miłośników twórczości J.R.R. Tolkiena

Portal  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Czatownik

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Dotacja dla Forum
Autor Wiadomość
Athrandir 
Administrator

Zielony Elf
  Wysłany: 31-12-2006, 16:17   Dotacja dla Forum

Drodzy Forumowicze! :tb:

Jak zapewne już zauważyliście, na Stronie Głównej pojawił się taki oto obrazek:

Klikając w niego, zostaniecie przeniesieni na stronę systemu AllPay, za pośrednictwem którego możecie przelać na nasze konto dowolną kwotę pieniężną. Przeznaczymy ją na wszelkie opłaty związane z utrzymaniem serwera i domeny.

W przyszłości mamy zamiar wprowadzić drobne bonusy dla najaktywniej wspierających. A jakie? No cóż, na razie niech pozostanie to słodką tajemnicą... :-P ;-)

Athrandir

PS Pieniądze można wysłać również bezpośrednio na nasze konto, którego numer to:

03 1140 2004 0000 3102 4594 9580

Tytuł: "Dotacja dla Forum. Mój nick: _ _ _ "

Gdyby zlecenie przelewu nie było możliwe bez podania danych odbiorcy, prosimy o wpisanie:
Jakub Dobranowski
ul. Poniatowskiego 27/14
44-100 Gliwice

Edhelorn 
Przyjaciel Eldarów
Edhelorn

Półelf
Wysłany: 31-12-2006, 16:21   

To już lepiej dać reklamy (tylko nie takie ruchome, latające okienka, przy których trzeba się nieźle napocić, by trafić w "krzyżyk", lecz nieruchome bannery. Nieprawda?

Talagan Falathren 
Znawca Kronik Zachodu
Harfiarz

Elf
Enneagram: 7w8
Wysłany: 31-12-2006, 16:29   

Żeby tylko Elendili niedługo nie stali się 'forumem' płatnym :/ Bo wtedy to uuuu.... :orzelek:

Tom Goold 
Administrator

Hobbit
Enneagram: 9w8
Wysłany: 31-12-2006, 16:41   

Nie "komercha" tylko rzeczywista potrzeba. Forum z miesiąca na miesiąc generuje coraz większy transfer na wynajętych serwerach i przez ostatnie dwa miesiące dostawaliśmy z tego powodu upomnienia od firmy hostingowej. A forum wbrew temu co myśli kilka wypowiadających się tu osób nie działa za darmo. Nie mamy sponsorów, nie zamieszczamy reklam, nie mamy dobrego wujka, który jest adminem w jakieś wielkiej firmie komputerowej i przemyci nasze forum na swoje serwery. Opłaty za hosting i domenę ponosimy w równej części Athrandir, Galadhorn i ja. Teraz po prostu dajemy szansę innym forumowiczom żeby się do tego przyłączyli.
Oczywiście forum pozostaje i pozostanie zawsze bezpłatne, bez reklam i banerów.
Kto nas zechce wspomóc z pewnością to uczyni i za to serdecznie dziękujemy.

zx 
Znawca Kronik Zachodu

Wysłany: 31-12-2006, 17:07   

Ale dla czego zdecydowaliście się na AllPay, a nie popularny PayPal?

Jeśli chodzi o hosting - nie wiem gdzie teraz siedzi forum, ale proponuję DreamHost - nic lepszego się nie znajdzie. Dodatkowo w sieci znaleźć można (legalnie!) kupę kodów promocyjnych, przez co hosting staje się bardzo tani.

Athrandir 
Administrator

Zielony Elf
Wysłany: 31-12-2006, 17:18   

zx napisał/a:

Ponieważ AllPay oferuje więcej sposobów na transfer pieniędzy. Ponadto nie trzeba mieć konta w ich serwisie, by dokonać przelewu.

zx napisał/a:
Jeśli chodzi o hosting - nie wiem gdzie teraz siedzi forum

Na serwerach firmy NetArt ( www.nazwa.pl ).

Tom Goold 
Administrator

Hobbit
Wysłany: 31-12-2006, 18:07   

zx napisał/a:

Poza tym co napisał już Ath, z AllPay działa w Polsce o wiele dłużej niż PayPal, który i owszem jest popularny, ale przede wszystkim na Zachodzie. Zresztą zobacz sobie ich listę referencyjną - korzysta z niego choćby Telewizja Polska czy Polskie Radio.
Cytat:
Jeśli chodzi o hosting - nie wiem gdzie teraz siedzi forum, ale proponuję DreamHost - nic lepszego się nie znajdzie. Dodatkowo w sieci znaleźć można (legalnie!) kupę kodów promocyjnych, przez co hosting staje się bardzo tani.

Tani hosting już przerabialiśmy z histo.pl i wiele osób pamięta nasze problemy z tamtą firmą - forum padało praktycznie codziennie. Przed wyborem kolejnej firmy Ath przetestował bardzo wiele serwerów i ostatecznie zdecydowaliśmy się na NetArt. I był to świetny wybór bo forum działa bardzo stabilnie i szybko. Potrzebujemy po prostu rozbudować to co już mamy, żeby uniknąć przycięcia transferu i by forum mogło dalej się rozwijać.
P.S.
Oczywiście w NetArt też mieliśmy promocję przez kilka miesięcy. Teraz jednak musimy płacić normalne stawki.

zx 
Znawca Kronik Zachodu

Wysłany: 31-12-2006, 19:30   

Tom Goold napisał/a:
Tani hosting już przerabialiśmy z histo.pl
Wystarczy trochę pogooglować w polskiej blogsferze, żeby przekonać się, że DreamHost zniesie wszystko i wszędzie. To jest firma, która przerosła swoje czasy, wyposarzając się nawet we własne generatory prądu! Ot, taki jeden przykład.
Ostatnio zmieniony przez zx 03-01-2007, 14:44, w całości zmieniany 1 raz  

Brecht 
Przyjaciel Eldarów
Zaczytany

Edain
Wysłany: 03-01-2007, 13:19   

Czy możemy się dowiedzieć jaka jest miesięczna kwota zobowiązania za utrzymanie serwera? Powinniśmy mieć jakiś wgląd na jaką kwotę dokonano wpłat i ile jeszcze brakuje do zapłaty za kolejny miesiąc.

Wroobel 
Znawca Kronik Zachodu
Łebowiec

Pertorog
Enneagram: 7
Wysłany: 03-01-2007, 13:23   

300 zl netto? za rok? dobrze liczę? plus 100zl za domenę.

Athrandir 
Administrator

Zielony Elf
Wysłany: 03-01-2007, 15:38   

Wroobel napisał/a:
300 zl netto? za rok? dobrze liczę? plus 100zl za domenę.

Zgadza się. 300 zł (+ VAT) za serwer i 100 zł (+ VAT) za domenę.

Galadhorn 
Administrator

Enneagram: 3w2
Wysłany: 03-01-2007, 20:29   

+ ewentalne dodatkowe koszty, które pojawią się, gdy przekroczymy limity transferu (co coraz bardziej nam grozi).

J.R.R. Tolkien, Zapiski Klubu Mniemań

Adaneth 
Żeglująca ku Zachodowi
Tawareg

Ludzinka z Ithilien
Enneagram: 2!

Pomogła: 132 razy
Wysłany: 05-01-2007, 11:53   

Zapytam o głupią rzecz: co (oprócz nadmiernej ilości gupich postów na sekundę i emotikonek na posta) zwiększa transfer? Może należałoby nałożyć sobie jakiś rygor?

ogórki flik(ie)r

Wroobel 
Znawca Kronik Zachodu
Łebowiec

Pertorog
Wysłany: 05-01-2007, 12:05   

Transfer zwiększa np. uploadowanie plików - od grafiki po muzykę, bannery, grafiki (na stronie) i... liczba użytkowników? Nie wiem czy to ma wpływ na transfer, ale na objętość baz danych na pewno...

Adaneth 
Żeglująca ku Zachodowi
Tawareg

Ludzinka z Ithilien

Wysłany: 05-01-2007, 12:11   

To ja proponuję zacząć oszczędzać. Taki babski odruch - lepiej zacisnąć pasa niż zbierać na nadprogramowe wydatki. Wywalać bez miłosierdzia posty offtopiczne i niemerytoryczne oraz spam wizualny, wywalić bzdurne i niezwiązane z charakterem Forum tematy (pół Gospody baj baj, zacząć od tych, w których od lat nikt nic nie pisał), zrobić Drugą Czystkę Nielogujących Się Użytkowników, no i uważać na ilość załączników / linków / banerów we wpisach.

I ja już dziś nic nie napiszę, dobrze?

ogórki flik(ie)r

Wroobel 
Znawca Kronik Zachodu
Łebowiec

Pertorog
Wysłany: 05-01-2007, 12:20   

Adaneth napisał/a:
Drugą Czystkę Nielogujących Się Użytkowników

A kiedy była pierwsza?

Adanciu, to nie tak :) . Same posty nie są obciążeniem dla transferu. Tzn. są - ale minimalnym (podobnie jak przy przeglądaniu stron internetowych "pobierasz" pliki cookies, co też jest częścią transferu Twojego połączenia. Wydaje mi się, że o wiele większym problemem są właśnie nieaktywne profile userów, konta zajmują więcej niż posty, nawet te z kilkoma obrazkami. Pisz do woli, nie podchodź bardziej rygorystycznie do postów offtopicznych; nie martw się o zbyt wielką ilość tematów, bądź zdrowa, pij mleko i niech przyjdzie ktoś kompetentny i wyjaśni to, w czym ja się plączę :)

A żeby nie było aż takiego strasznego offtopa: 500 zł na rok, na 70 (załóżmy) aktywnych użytkowników to niecałe 10 zł od każdego... rocznie!!! A jak każdy da 20zł to nie ma żadnego problemu z utzrymaniem forum. W tym miesiącu nie dam rady (inne wydatki, dosyć pilne), ale od przyszłego miesiąca postaram się coś tam na konto wrzucić. Budżet na tym nie ucierpi.

Vimes 
Przyjaciel Eldarów

Glina
Enneagram: 4w3

Wysłany: 05-01-2007, 12:58   

Obrazków w tym temacie jest ponad 100 kB natomiast tekstu jest na około 7 kB. Tak że widzicie co zajmuje najwięcej łącza. Sprawdziłem że moja Opera podczas ładowania tego tematu pobiera ~15kB. Dzieje się tak dlatego, że Opera nie pobiera ponownie obrazków. Co do liska nie jestem pewien jak to wygląda wiem że ma tam jakąś pamięć natomiast nie wiem w jakim stopniu ją wykorzystuje. W IE6 sytuacja wygląda najgorzej tzn. ściąga grafiki na dysk ale nie korzysta z nich (prawie) za każdym razem ładuje je od nowa :-( czyli ładuje dużo więcej! Nowego IE nie sprawdzałem bo nie miałem ochoty zwiększać liczby dziur w systemie.

Jeżeli chodzi o dobro serwera albo transferu, jak kto woli, to dobrze by było zmniejszyć objętość avatarów albo ładować je z serwerów zewnętrznych tak jak ZX ma to zrobione. Dobrze by było zrobić to samo z obrazkami w podpisach, bo one zazwyczaj są na naszym serwerze(inaczej chyba być nie może). No i przejść z IE na słuszniejsze przeglądarki.

Albert Einstein

Tom Goold 
Administrator

Hobbit
Wysłany: 05-01-2007, 16:09   

Nie chcielibyśmy ograniczać funkcjonalności forum, to ostateczność do której mam nadzieję nie dojdzie. Wzrost transferów jest zwykłym następstwem rozwoju serwisu, podobnie jak wzrost objętości bazy danych. Nie jesteśmy trackerem torrentowym ani stroną z napisami, a jednak popularność Elendilich w widoczny sposób wzrasta. Nawiasem mówiąc strony z torrentami i napisami są finansowane z dotacji i to o wiele większych (ich miesięczne potrzeby = naszym rocznym), a jednak z reguły nie ma problemu by zebrać odpowiednią sumę. Tak jak napisał Wroobel wystarczy, że jedynie część Elendilich symbolicznie wesprze stronę, a znikną nasze rozterki i problemy. Może warto do tego podejść w ten sposób? Ze swej strony zaproponowaliśmy najwygodniejszą możliwą formę takiego wsparcia - serwis AllPay.pl, który daje możliwość przesłania dotacji praktycznie dowolnym kanałem płatności bez żadnych opłat dla osoby dotującej.
Sprawą dotacji zajmuje się osobiście Athrandir, osoba którą każdy na tym forum darzy największym zaufaniem. :tb:

Adaneth 
Żeglująca ku Zachodowi
Tawareg

Ludzinka z Ithilien

Wysłany: 05-01-2007, 18:50   

Ja też proszę o podanie numeru konta. Mówiłam już kiedyś o Adanciowych problemach z Wielką Techniką... :?

ogórki flik(ie)r

Athrandir 
Administrator

Zielony Elf
Wysłany: 05-01-2007, 20:55   

Uzupełniłem pierwszy wpis o numer konta :-) .

Tom Goold napisał/a:
Sprawą dotacji zajmuje się osobiście Athrandir, osoba którą każdy na tym forum darzy największym zaufaniem.

Hehe... Myślę, że każdy z nas, drogi Tomie, cieszy się równym zaufaniem :P .

Przy okazji chciałbym bardzo serdecznie podziękować Lordowi Ya za pierwszy przelew :brawo: :thanks:

Athrandir 
Administrator

Zielony Elf
Wysłany: 09-01-2007, 16:38   

Ustaliliśmy wspólnie (tzn. Admini :P ), że każdy dobrodziej :gandalf: zostanie uhonorowany symboliczną gwiazdką, która będzie wyświetlać się pod emblematem :-) .

Snjoflygsa 
Znawca Kronik Zachodu
Freyrthegn

Liosálfr
Pomogła: 14 razy
Wysłany: 09-01-2007, 16:45   

Ukryta Wiadomość:
Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość
--- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message ---
they will sail down the blooded shore
with the wind they will return to the seas

Nikt nie będzie nam dyktował co myśleć i jak myśleć.
Ostatnio zmieniony przez Athrandir 09-01-2007, 16:49, w całości zmieniany 1 raz  

Athrandir 
Administrator

Zielony Elf
Wysłany: 09-01-2007, 16:47   

Cokolwiek: np. Zielony Athmin :P

Athrandir 
Administrator

Zielony Elf
Wysłany: 10-01-2007, 15:19   

Niekoniecznie ;-) . Nick wpisujesz w tytule płatności, a swoje dane w polu "nazwa zleceniodawcy" :P . Zaraz do pierwszego wpisu dodam swoje dane osobowe, gdyby były jakieś problemy na poczcie związane z ich brakiem ;] .

Athrandir 
Administrator

Zielony Elf
Wysłany: 12-12-2007, 18:29   

Atanvarnë napisał/a:
Ukryta Wiadomość:
Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość
--- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message ---

Ukryta Wiadomość:

Odpowiedz do tematu