|
Elendili - Przyjaciele Elfów
Społeczność miłośników twórczości J.R.R. Tolkiena
|
|
Cor Blok: ulubiony grafik Tolkiena |
| Autor |
Wiadomość |
Galadhorn
Administrator

Enneagram: 3w2
Pomógł: 56 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Gru 2003 Posty: 8268 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 30-03-2007, 21:46 Cor Blok: ulubiony grafik Tolkiena
|
|
|
Cor Blok to niderlandzki grafik, ilustrator Władcy Pierścieni, który choć tworzył w dość awangardowym stylu, był bardzo lubiany przez Tolkiena. Oto jego galeria na Rolozo: http://fan.theonering.net/rolozo/collection/blok
Mnie szczególnie podoba się ta grafika:
Tolkien zakupił ją wraz z ilustracją "The Dead Marshes" i posiadał ją w swojej kolekcji.
Co sądzicie o sztuce Cora Bloka? Wiem, że może się ona wydać kontrowersyjna. Czy znacie inne prace tego artysty? |
_________________ Odbicie piękna jak odbicie światła ma w sobie specyficzny urok – gdyby nie to, nie zostalibyśmy zapewne stworzeni.
J.R.R. Tolkien, Zapiski Klubu Mniemań |
|
|
|
 |
Hyalma
Słuchająca Pieśni Fal

Hobbit
Enneagram: 5w4
Pomogła: 65 razy Wiek: 37 Dołączyła: 20 Gru 2006 Posty: 289 Skąd: Moskwa
|
Wysłany: 30-03-2007, 23:04
|
|
|
Cor Blok rules!
Bardzo go lubię chyba z trzech powodów:
1) Wolę ilustracje, które sugerują coś, ale nie mówią otwarte. Nie lubię, kiedy ilustracje są zbyt... kinematograficzne. Fantazja musi pracować.
2) Ma poczucie humoru. No i wydaje mi się, że jego ironia jest bardzo mądra.
3) Barwy okropnie mi podobają się. Na przykład ten czarny i żółty w "Riddles in the Dark" - to takie napięcie; lub w "Amon Hen" zielono-bury - uczucie przestrzeni i trwogi... W ogóle jestem zaskoczona, jak trafnie umiał wybierać barwy. |
_________________ Þus cwæð Ælfwine Wídlást Éadwines sunu:
Fela bið on Westwegum werum uncúðra,
wundra and wihta, wlitescéne land,
eardgeard ælfa and ésa bliss.
Lýt ǽnig wát hwylc his langoð síe
þám þe eftsíðes eldo getwǽfeð.
|
|
|
|
 |
Nolimon
Znawca Kronik Zachodu Estelion

Enneagram: 4w5
Pomógł: 55 razy Wiek: 20 Dołączył: 07 Sty 2005 Posty: 949 Skąd: Kraków/Grybów
|
Wysłany: 30-03-2007, 23:17
|
|
|
Ło Eru, świetne! Przypominają mi trochę Bruegla, trochę Chagalla, trochę Dali .
Gollum wygląda jak skrzyżowanie Buki z Tofikiem, a Bilbo jak szpieg z Krainy Deszczowców Mumak jest cudowny, przypomina mi starą bajkę o słoniach znad rzeki Limpopo, puszczaną na slajdach, którą uwielbiałem w dzieciństwie Orkowie mi przypominają diabły tasmańskie . |
_________________ - Jakże Eru mógłby wejść w świat, który sam stworzył, On który jest ponad miarę większy? Czy śpiewak może wkroczyć w swą opowieść a twórca w wykonany przez siebie wizerunek?
- On już jest w nim, tak samo jak i poza nim - powiedział Finrod
J.R.R.Tolkien, "Atrabeth Finrod Ah Andreth" |
|
|
|
 |
Lórin [Usunięty]
|
Wysłany: 30-03-2007, 23:29
|
|
|
| Eru, cała ta zalinkowana galeria nadaje się idealnie do TEGO tematu. Z resztą "Riddles in the Dark" chyba już tam jest. Ten Gollum-zmutowana żaba jest rozbrajający. Moim zdaniem to jedne z najpaskudniejszych ilustracji jakie znam. Zgroza. |
|
|
|
 |
Vardamir
Przyjaciel Eldarów z Andúnië

I Dom Edainów
Enneagram: 8w7
|
Wysłany: 31-03-2007, 14:36
|
|
|
Patrząc na te ilustracje wiem, dlaczego fantasy jest postrzegana jako pokrzywiona literatura dla dzieci |
_________________ Amber to jedyny prawdziwy świat. Wszystkie inne są tylko Cieniami
Manan elye etevanne nórie i melanelye?
A Ja jestem z wami przez wszystkie dni, aż do skończenia świata (Mt 28, 20)
 |
|
|
|
 |
eaneli
Znawca Kronik Zachodu
Pomogła: 9 razy Wiek: 26 Dołączyła: 10 Sie 2004 Posty: 362
|
Wysłany: 31-03-2007, 14:44
|
|
|
Takie ilustracje są bardzo potrzebne. Ciężko tylko powiedzieć w którym momencie poznawania historii, którą ukazują nalezy po nie sięgnąć. Myślę, że najodpowiedniejsza chwila aby na takie cuda zerknąć nadchodzi po przeczytaniu książki. I najlepiej mieć wgląd w prace innym twórców. Chodzi o to, że nie jest tam pokazana "cała prawda" o danej historii. Jeśli na polu bitwy walczą ludziki podobne do Żwirka i Muchomorka, to latwiej nam wczuć się w nastrój chwili Nie analizujemy, że tak mógłby wyglądać Gandalf czy orkowie. Tego typu prace nie rujnują naszego wlasnego wyobrażenia postaci i miejsc z książki. Jeśli mamy do czynienia z precyzyjnymi obrazami ludzi o narzuconych rysach twarzy, rzeźbieniach broni, kroju i kolorze ubrania, to automatycznie rodzi się w nas sprzeciw. |
_________________ Tonę... |
| Ostatnio zmieniony przez eaneli 31-03-2007, 22:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Arathulion [Usunięty]
|
Wysłany: 31-03-2007, 15:13
|
|
|
| Lórin napisał/a: | | Moim zdaniem to jedne z najpaskudniejszych ilustracji jakie znam. Zgroza. |
| Vardamir napisał/a: | Patrząc na te ilustracje wiem, dlaczego fantasy jest postrzegana jako pokrzywiona literatura dla dzieci |
A mi się bardzo, bardzo podobają! Zwłaszcza bitwa o Hornburg, którą Gal zamieścił w pierwszym poście.
Z hiperrealistycznych ilustracji do Tolkiena najbardziej przypadają mi do gustu krajobrazy, a reszta... Przedstawienie postaci lub scena zawierająca bohaterów powinny być wykonywane jak dla mnie nieco niewyraźnie albo w taki sposób, jak robi to Cor Blok - bardzo niekonwencjonalnie. Od wyobrażania sobie mam wyobraźnię, a ilustracje Bloka dają możliwość stworzenia jakiejś nieznanej wcześniej atmosfery, możliwość operacji barwami nie przystającymi do wiernego ilustratorstwa. Dlatego obraz zaprezentowany przez Gala tak mi się podoba. Przy tym wszystkim kompozycja obrazu sprawia wrażenie zaczerpniętej (jak zauważył już Nol) z Breughla, a wygląd wojowników, nie wiem czemu, przypomina coś średniowiecznego. Na sztuce za szczególnie się nie znam, ale Cor Blok niniejszym przypada mi do gustu |
|
|
|
 |
Marigold
Przyjaciel Eldarów Marigold S. Burrows

Hobbitka
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 02 Paź 2006 Posty: 156
|
Wysłany: 01-04-2007, 00:02
|
|
|
| Lórin napisał/a: | | Moim zdaniem to jedne z najpaskudniejszych ilustracji jakie znam. Zgroza. |
Ależ, gdzież tam, widziałam gorsze
| Arathulion napisał/a: | A mi się bardzo, bardzo podobają! |
Mnie też się podobają, chociaż na pierwszym miejscu postawiłabym “Amon Hen” , które moim zdaniem, doskonale przystaje do “ducha książki” . I nic to, że postacie trochę pokraczne a kolorystyka szaro-bura obraz jest bajkowy po prostu
M. |
|
|
|
 |
Vindálf
Znawca Kronik Zachodu
Cowiek
Enneagram: 2w3
Pomógł: 36 razy Wiek: 19 Dołączył: 02 Sie 2004 Posty: 952 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 01-04-2007, 23:03
|
|
|
| Mi się w ogóle nie podobają. Jakieś takie wynaturzone i dziwaczne... Przypominają mi trochę Muminków i Pokemony... |
|
|
|
 |
Hyalma
Słuchająca Pieśni Fal

Hobbit
Enneagram: 5w4
Pomogła: 65 razy Wiek: 37 Dołączyła: 20 Gru 2006 Posty: 289 Skąd: Moskwa
|
Wysłany: 02-04-2007, 14:33
|
|
|
Znalazłam coś ciekawego...
Tutaj też jest podobny wątek o Cor Bloku.
| użytkownik Beren napisał/a: |
I know Cor Blok... have talked with him on some occasions about Tolkien also. His work is wonderfull! It is funny of course that Cor himself is not really happy with them. I know a lot of people who actually own a Cor Blok and I know even where to buy the three originals which were used for the Dutch paperbacks.
Last summer there was also a Cor Blok exhibition at the Lustrum celebrations of Unquendor (the Dutch Tolkien Society) where Cor Blok was guest of honor. Also there i talked with Cor and had him sign my paperbacks.
Sadly the man is old now, and he does not really remember a lot about his visit to Tolkien. Only think he knows that he went there and gave him a painting and then Tolkien 'bought' two others. Tolkien was a hard critic and him 'buying' two paintings is very strange. He must have liked Blok's work a lot...
And yes (read first post) that is the same person... he is the Chief Curator of Contemporary Art at the Museum Boymans van Beuningen in Holland.
If you want i can write down what i recall of my conversations. He talk me about his technique and how he did these paintings. I also went to a lecture of his about his Tolkien work... this lecture will be published next year i think (in Lembas extra by Unquendor).
About his technique... he was trying to find out a way to create paintings which had a patina, that resembled the old art he could see in old manuscripts. He made the paintings in a period where a lot of artists went for a lot of detail, color,... he wanted to oppose this and throw away all the unnecessary. He took a rice paper and painted on top and at the bottom then (while the paint was wet) took a paper and painted it in one color and then stuck the ricepaper on top. Then he went on blowing with straws to mix a little bit the paint up and under the ricepaper. The result is you get this patina look which has dept also.
The pictures are all very small, like minatures and they were all framed in a same sort of frame. Paintings which are not in this frame are bound to be fake. They were sold by René Rossenberg from Leiden (funny is that Cor Blok did not know about this). Cor Blok expected all the paintings to be sold to a musuem, yet the were sold to private buyers. Most of them are lost and no-one knows where the originals are, but i tracked down already ten of them. Hope one day to organize an exhibition and get them all back together. Just last month i found the three paintings which were used for the covers of the paperback and was even offered to buy them. 9000 euro is a bit over my budget (sadly, since they are so lovely)... but at least i know where they are! Even Cor Blok does not know yet that i found them. I think he is really sad that they were sold like this and hopes one day to create a little catalogue; sadly he is very old now and I do not suspect that his dream will come true (but i'm doing my best to help out). |
|
_________________ Þus cwæð Ælfwine Wídlást Éadwines sunu:
Fela bið on Westwegum werum uncúðra,
wundra and wihta, wlitescéne land,
eardgeard ælfa and ésa bliss.
Lýt ǽnig wát hwylc his langoð síe
þám þe eftsíðes eldo getwǽfeð.
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|

Emotikony |