Wpadłem dzisiaj rano na pomysł stworzenia i podpięcia pod Forum serwisu z aktualnościami ze świata fanów Tolkiena. Co prawda istnieją już witryny tego typu (np. Ostatni Przyjazny Dom), ale ich treść jest uzupełniana przez określoną grupę osób, której skład często nie ulega zmianie. W wypadku Biblioteki aktualności Elendilich< byłoby inaczej. Każdy chętny, po uprzedniej rejestracji, mógłby dodawać własne wpisy (które oczywiście podlegałyby moderacji ).
Chciałbym poznać Wasze opinie na temat tego projektu. Myślę, że warto byłoby spróbować. Pokaźna ilość (porządnych ) redagujących na pewno odbiłaby się na wartości serwisu. Kto wie, czy szybko nie zdobylibyśmy uznania wśród tolkienowskich internautów
Elf
Enneagram: 7w8 Pomógł: 3 razy Wiek: 22 Dołączył: 25 Wrz 2004 Posty: 395 Skąd: Belfast - UK
Wysłany: 06-04-2007, 15:21
Jestem jak najbardziej "za" takim pomysłem Istnieją co prawda tematy, typu nowości wydawnicze, każdy serwis tolkienowski ma coś w stylu "aktualności", ale nie spotkałem się jeszcze z serwisem wyłącznie nakierowanym na to Myślę, że szybko zdobędzie on dużą popularność
Człowiek
Enneagram: 4w5 Pomógł: 1 raz Wiek: 22 Dołączył: 02 Lis 2004 Posty: 139 Skąd: Różane wzgórze
Wysłany: 06-04-2007, 22:02
Uważam, że to świetny pomysł. W końcu newsy wydawnicze, dotyczące zjazdów fanów i wszystkich innych rzeczy zebrane w jednym miejscu. Super!
_________________ O miasto na wzgórzu pośród mgieł ukryte || Dawne wspomnienie kołacze do bram; || Zamczysko wielkie, ciche, godne, należyte, || Choć serce stare i zgorzkniałe mam, || Daremnie wody spływają przez łąki do morza, || Wodospady grzmią równo.
J.R.R. Tolkien, Kortirion wśród drzew (wersja z 1937 roku), tłum. R. Kot.
Zarejestrowanym do tej pory użytkownikom (Gorwiu, Talagan Falathren, zx) nadałem dzisiaj rangę Autora. Od tej pory możecie publikować własne wpisy.
Proszę również o podawanie propozycji dla:
+ linków, które umieścilibyśmy w tzw. sidebar, a także kategorii, w jakie warto byłoby je pogrupować,
+ oraz samych kategorii dla wpisów (na razie są to Informacje prasowe, Nowości wydawnicze, Inne)
Zastanawiam się również nad zmianą adresu z czytaj.elendili.pl na aktualnosci.elendili.pl.
Co do adresu, to czytaj.elendili.pl jest łatwiejszy do zapamiętania, ale aktualnosci.elendili.pl od razu mówi o czym jest strona. A może newsy.elendili.pl?
A co do kategorii linków np.:
-Wydawnictwa wydające Tolkiena
-Zagraniczne
-Polskie
-Lingwistyka
-Fandom
I wiadomości:
-Nowości w (nie wiem jak nazwać, ale chodzi o wszystkie informacje na temat jakichś większych zjazdów, konwentów etc.)
Dla początkujących dziennikarzy naszych aktualności informacja - tworząc newsy możecie bez skrupułów korzystać z wiadomości, które podajemy na Niezapomince. W zasadzie bardzo wiele tamtejszych newsów bazuje na naszych dyskusjach na Forum. A że samo Forum jest znakomitym źródłem wszelkich nowości do takiego serwisu nie trzeba chyba nikomu mówić. Prosimy, zaangażujcie się w ten projekt. Warto! A gdy pojawią się pierwsze newsy, informacje o serwisie rozsiejemy po innych stronach internetowych.
Ath, warto może dodać link serwisu informacyjnego w Portalu. Tam też można podać informację o tym nowym projekcie Elendilich!
_________________ Odbicie piękna jak odbicie światła ma w sobie specyficzny urok – gdyby nie to, nie zostalibyśmy zapewne stworzeni.
Czy umieszczać też informacje z kategorii Filmy i Gry? Dzięki temu liczba osób odwiedzających serwis w przyszłości będzie przynajmniej dwa razy większa.
Ostatnio zmieniony przez Gorwiu 10-04-2007, 08:53, w całości zmieniany 1 raz
Informacje o elendilowych zjazdach też? Jeśli tak, to o wszystkich czy tylko, hm, większych?
W fandomie naprawdę wiele się dzieje - publikacje, zjazdy, konwenty, premiery, audycje - serwis powinien się przyjąć
_________________ - Jakże Eru mógłby wejść w świat, który sam stworzył, On który jest ponad miarę większy? Czy śpiewak może wkroczyć w swą opowieść a twórca w wykonany przez siebie wizerunek?
- On już jest w nim, tak samo jak i poza nim - powiedział Finrod
J.R.R.Tolkien, "Atrabeth Finrod Ah Andreth"
Słuchajcie, proponuję stworzyć pierwszego newsa o "Dzieciach Húrina". Czy ktoś chciałby się za to zabrać (np. na podstawie tego -> http://elendili.pl/viewtopic.php?t=1959 <- tematu)?
PS. Dodana nowa kategoria wpisów: Fandom tolkienowski w Polsce
Ja mam mały apel. Kochani Elendili, nie bójcie się pisać newsów w naszej BAE! Nie czekajcie aż zrobi to Ath, Gal czy ktoś inny z administracji. Uwierzcie w Wasze możliwości i zaangażujcie się w projekt. Celowo nie wtrącam się do pisania aktualności (mam dość dużo pracy na Niezapomince i nie znajdę czasu na pisanie zbyt wiele dla BAE), choćby dlatego, żeby ośmielić do pracy innych Elendilich. Zapraszamy do tworzenia newsów! Forum, Niezapominka i inne serwisy dostarczają tyle wiedzy, że naprawdę jest w czym wybierać. Niech BAE stanie się czymś w rodzaju PAP-u polskiej tolkienistyki! Ale los tego serwisu jest w naszych rękach - w rękach wszystkich Elendilich!
_________________ Odbicie piękna jak odbicie światła ma w sobie specyficzny urok – gdyby nie to, nie zostalibyśmy zapewne stworzeni.
Ja mam pytanie: czy da się zrobić tak, żeby BAE otwierała się w nowym oknie, nie zamykając Forum? Jeśli ja mam w tym celu coś zrobić, to wytłumaczcie mi spokojnie i drukowanymi, dobrze?
_________________ Truth himself speaks truly or there's nothing true
Ja mam pytanie: czy da się zrobić tak, żeby BAE otwierała się w nowym oknie, nie zamykając Forum? Jeśli ja mam w tym celu coś zrobić, to wytłumaczcie mi spokojnie i drukowanymi, dobrze?
Da się. Powiedz, o który link dokładnie chodzi, a dodam mu kawałek specjalnego kodu
Chyba że... Jeśli masz myszkę ze scrollem, kliknij w link tym scrollem . Albo prawym na link i "Otwórz w nowym oknie"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum