Strona Główna Elendili - Przyjaciele Elfów
Społeczność miłośników twórczości J.R.R. Tolkiena

Portal  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Czatownik

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
SFera 2007
Autor Wiadomość
Alixana 
Przyjaciel Eldarów
vel Dorti

Ex - Smog
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 19-11-2007, 12:23   SFera 2007

Serdecznie zapraszam na SFerę 2007!

SFera jest festiwalem fantastycznym organizowanym przez Bydgoski Klub Fantastyki MASKON, przy udziale min MDK w Bydgoszczy i Bydgoskiego Fanklubu StarWars.

Jest to jeden z niewielu konwentów fantastycznych organizowanych w tym rejonie, jeśli więc nie stać kogoś na dalekie podróże, lub po prostu nie ma na nie czasu a mieszka w okolicy, to jest to idealna okazja dla podtrzymania swojego kontaktu z fandomem ;)

Wśród osobistości, które pojawią się na konwencie są min Andrzej Pilipiuk, Rafał Ziemkiewicz, Witold Jabłoński, Jacek Komuda i Wiktor Żwikiewicz.

Festiwal trwał będzie 3 dni: od 30 listopada do 2 grudnia, i odbędzie się w MDK nr 3 przy ulicy Gałczyńskiego 23 w Bydgoszczy. Koszt akredytacji za całe trzy dni to 18zł, cena nie jest więc wygórowana ;) Jeśli macie jakieś pytania odnośnie dojazdu, czy samego festiwalu możecie kontaktować się ze mną, chętnie odpowiem na wszystkie pytania.

Szczegóły na stronie SFery :D

Pozdrawiam i zapraszam
Konwentowy Budyń :D

"W ostatecznym rozrachunku wolność jest lepsza od narzuconej doskonałości"
Henryk Elzenberg

Jest moc w człowieku (...) która mu powstać każe, choć upadnie,
iść mu każe, choć rad by spoczął,
I wierzyć znów w to wszystko co wczoraj się złudą jeno okazało marną,
i chcieć znów tego czego mu 100 razy życie już pragnąć zakazało

Eressiel 
Przyjaciel Eldarów
aka Monia

Telerinka
Enneagram: 4w5

Wysłany: 19-11-2007, 12:59   

Ja się wybieram, ale jeszcze nie do końca wiem czy będę (to zależy od tego czy będę pracować czy nie :) ). Na wszelki wypadek:
Do zobaczonka :D
"HUMANS NEED FANTASY TO BE HUMAN."
Death in Terry Pratchett's "Hogfather"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Stare opowieści są jak dawni przyjaciele, których trzeba od czasu do czasu odwiedzać."
"Nawałnica mieczy" George R.R. Martin

Halcatra 
Czeladnik Círdana

Pomogła: 87 razy
Wysłany: 19-11-2007, 17:53   

Bardzo cieszę się, że Bydgoszcz też pokazuje, że fantastyka jej nie obca ;-) A jeszcze bardziej cieszę się, że organizatorką jest nasza Forumowa znajoma, którą w dodatku miałam okazję poznać ;-)

Postaram sie pojawić. ;-) Tzn. pojawię sie prawie na pewno, tyle nie wiem, że kiedy i na jak długo. Więcej powiem na 10 dni przed imprezą, jak pojawi sie obiecany dokładny program.

Ze swojej strony obiecuję, że postaram sie trochę rozgłośnić to w swoim otoczeniu. Już nawet jedną znajomą rówieśnicę namówiłam i już mi nocleg w Bydgoszczy u siebie proponowała ;-)

Może pojawiłby sie news na Elendilionie? Mogę nawet napisać, jak dostane pozwolenie i nie będzie innych chętnych ;-)

EDIT:
No i sama dodałam. ;-) Wszystkie zażalenia, skargi, poprawki i te inne proszę składać na prywatnej wiadomości ;-) Istnieje opcja edytuj. ;-)

Link: http://czytaj.elendili.pl...7-w-bydgoszczy/

Rivil 
Mieszkaniec Śródziemia

Elf
Enneagram: 7w6
Wysłany: 22-11-2007, 15:55   

Ja raczej się nie pojawie w Bydgoszczy :cry: , chociaż bardzo bym chciał bo to w końcu nie tak daleko ode mnie.
Ostatnio zmieniony przez Adaneth 22-11-2007, 16:24, w całości zmieniany 1 raz  

Alixana 
Przyjaciel Eldarów
vel Dorti

Ex - Smog
Wysłany: 24-11-2007, 16:30   

Dotarły do mnie pytania o dojazd na Gałczyńskiego, niedługo na stronie pojawi sie mapka, mogę w skrócie udzielić kilku wskazówek.
najprostszy dojazd jest z dworca PKP, tuż pod dworcem wsiadamy w autobus linii 62 i jedziemy aż do końcowego przystanku, wysiadamy na pętli. Jesteśmy bardzo blisko ul Gałczyńskiego, organizatorzy planują postawienie w pierwszy dzień przewodników, którzy ściągaliby z pętli grupki uczestników ;)
Dojście z dworca PKS wygląda podobnie, aczkolwiek trzeba przejść troszkę pieszo. Wysiadając na PKSie trzeba dostać się do ronda Jagiellonów oddalonego o jeden przystanek tramwajowy od PKSu, iść trzeba w stronę centrum miasta, zresztą tam pewnie też postawimy informatorów. Na rondzie Jagiellonów szukamy przystanku autobusów 59 bądź 52 jadących na Os. Błonie i wsiadamy ;) jedziemy też do pętli końcowej i patrz wyżej ;) Jeszcze prośba o ostrożność, nie wsiadajcie do 59 jadącego na ul Przemysłową, bo zwiedzicie wydział humanistyczny UKW, a stamtąd wcale nie jest tak łatwo sie wydostać ;) linia 59 kursuje do godziny 17, i tylko w dni powszednie, 52 jeździ co 10 min do późnych godzin wieczornych, 62 też jeździ do późna więc nie ma problemu z dojazdem ;)
Dla lubiących nocne zwiedzanie jest też autobus nocny - N32.
Knajpa konwentowa znajduje się niedaleko MDK, więc do powrotu z niej nie potrzeba żadnych autobusów ;) Dokładna mapka niebawem ;)

Jednocześnie przypominam, że pojawił się program imprezy ;) PROGRAM

Henryk Elzenberg

Halcatra 
Czeladnik Círdana

Wysłany: 01-12-2007, 21:20   

No i dla mnie SFera się już skończyła. :potrof:

Wczoraj przybyłam około 15.30 w trzy osobowym zastępie klasy II gimnazjum legitymującym się jako konwentowe Kaszana, Śledź i Eowina. Ja miałam być w pierwszej wersji Twarożkiem, ale Alixana na szczęście przypadkowo (chyba?) powstrzymała ten pomysł i zostałam szczęśliwie Eowiną (straszna perspektywa być Twarożkiem, brrrr!).

Najpierw wytestowałyśmy wygodność foteli na parterze MDK, czekając na rozpoczęcie konwentu. Później byłyśmy na tymże otwarciu, które określiłabym jako sprawne i zabawne - taki fajny duży, starszy pan był nawet całkiem niezłym mówcą. Potem poszłyśmy do Sali Światła (chyba?) na spotkanie z Tadeuszem Oszubskim. Przyznam szczerze, że nie czytałam żadnej jego książki :kanapa: , ale szczerze mówiąc, po Drapieżnika mam nawet ochotę po wczorajszym sięgnąć. Pisarz przekonał mnie do siebie i spotkanie określiłabym jako bardzo miłe.

Potem w tej samej sali odbył się wykład na temat mitu kosmogonicznego w twórczości Tolkiena i Lema. Byłby nawet całkiem niezły, gdyby Pani prowadząca nie twierdziła uparcie, że Frodo na stówę dopłynął do Valinoru. Trochę się pobuntowałam i wreszcie kompromisowo uznała, że to był skrót myślowy :P W sumie więcej tych skrótów było, ale ogólnie końcowe wrażenie bardzo pozytywne. Tu z kolei została polecona mi książka (nie tylko mi) Od Mordoru do Valinoru. O części wykładu dotyczącej Lema się nie wypowiem, bo to taka abstrakcja dla kogoś kto raz i to dawno czytał Bajki robotów i wcale ich nie polubił :P

Po wykładzie szybko ulotniłyśmy się do domciu, jedynie przy wejściu Alixana szybko poznała mnie z Elvarel (za ewentualne literówki w nicku przepraszam, ale nie mam pamięci do nazw). Bliższe poznanie miało nastąpić dopiero dzień później.

Dzisiaj rano, o 10, miała miejsce wycieczka konwentowa do Biblioteki Miejskiej na Dzień Sarmaty. Dotarłyśmy tam nieco przemoczone, ale to było wliczone w podróżowanie tego dnia po Bydgoszczy. Około półtora godzinki dyskusji o historii nauczyło mnie więcej niż miesiąc w szkole, choć nauczycielkę historii mam fantastyczną. Potem była pokazowa walka na szable, krótka ze względu na warunki atmosferyczne, ale zapadająca w pamięć.

Dziewczyny (Kaszana i Śledź) pojechały do Empiku na spotkanie z Pilipukiem, ja wróciłam do MDK. Tam spotkałam Elvarel i wreszcie miałyśmy czas się porządnie poznać. :kwiatuszek: Troszkę się rozgadałyśmy i parę punktów programu nam uleciało gdzieś z boku, ale owego czasu w żadnym wypadku nie uważam za straconego. Potem skoczyłam na obiadek, gdzie czekała już na mnie Kaszana ze Śledziem.

Do MDK wróciłyśmy przed czwartą. Pomogłam Alixanie ustawiać krzesła, zwiedziłam MDK, bo miałam problem ze zdecydowaniem się, gdzie iść i wreszcie trafiłam na spotkanie z panem Jabłońskim. Mimo kontrowersyjnych poglądów (a może dzięki nim?) było całkiem ciekawie, choć chyba pan Oszubski pozostawił po sobie w moim odczuciu lepsze wrażenie. Na koniec konwentu z naszym udziałem próbowałyśmy nauczyć się grać tymi dziwnymi figurkami, ale jakoś chętnego na robienie za instrukcje nie było i wylądowałyśmy na wykładzie o zoologii mitologicznej. Jakby mądrzejsza się po nim czuję.

Konwent był fantastyczny. :kwiatuszek: dla Alixany, która była jedną z organizatorek niestrudzenie czuwającą w recepcji i dzięki której poznałam Elvarel i ogółem trafiłam na konwent. Na kwiatuszka składają się też Śledź i Kaszana.

Konwent trwa jeszcze jutro, ale nas już tam nie będzie. Czekamy na przyszłoroczny. ;-)

EDIT:
Odkryłam, że forumowy pseudonim Elvarel to Galenolas ;-)

Alixana 
Przyjaciel Eldarów
vel Dorti

Ex - Smog
Wysłany: 08-12-2007, 14:41   

No i po konwencie... Nagle nie mam co robić z wolnym czasem ;) Kto był, ten ma co wspominać, kto nie był niech żałuje, pojawiły się w necie pierwsze relacje (i fotorelacje) ;) . Na zdjęciach uwieczniono też nasze forumowiczki, także z przyjemnością rzucam linki :D

Relacja

Fotorelacja

Bestiariusz.pl bardzo się postarał i już po kilku dniach umieścił swoje sprawozdanie ;) na zdjęciu 11 można zobaczyć Elvarel i Eowinę ;)

Na imprezie było prawie 300 osób, po opiniach jakie zbieramy wnioskować można, że za rok będzie ich jeszcze więcej, nie obyło się bez punktów programu wypadających w ostatniej chwili, ale takie już życie konwentowiczów ;) Na temat prelekcji które się odbyły zbyt dużo powiedzieć nie mogę, ponieważ byłam tylko na trzech (ciężkie jest życie organizatorów :P ), ale jedno jest pewne, sklepy "Wszystko Gra" i "Rebel" zaopatrzyły nas bardzo dobrze w planszówki i nocne dyżury spędzane w games roomie nie wyglądałyby bez nich tak samo :D

Serdecznie dziękuje tym którzy byli, i czekam aż Elva coś skrobnie :D
Zapraszamy za rok, dostaliśmy dużo lepszy budynek i trzeba tylko dograć jakiś wrześniowy termin ;)

Pozdrawiam,
Wiedźma z Akredytacji ;)

Henryk Elzenberg

Halcatra 
Czeladnik Círdana

Wysłany: 09-12-2007, 12:37   

Alixana napisał/a:
na zdjęciu 11 można zobaczyć Elvarel i Eowinę ;)

Yhhh, wyszłam potrofnie! Co bardziej domyśli dodadzą, że wobec tego tak jak zawsze. :P

Alixana napisał/a:
Na imprezie było prawie 300 osób, po opiniach jakie zbieramy wnioskować można, że za rok będzie ich jeszcze więcej

Oj, tak. Śledziu postanowiła, że sprosi tam pół szkoły, wymieniając dość długą liczbę osób, które wypadałoby namówić. Już współczuję.

Alixana napisał/a:
nie obyło się bez punktów programu wypadających w ostatniej chwili, ale takie już życie konwentowiczów ;)

Mnie żal Legend Edynburga. :-( Zanosiło się ciekawie.

Alixana napisał/a:
Na temat prelekcji które się odbyły zbyt dużo powiedzieć nie mogę, ponieważ byłam tylko na trzech

A wśród nich już jest policzony maraton filmowy, którego doglądałaś? ;-)

Alixana napisał/a:
czekam aż Elva coś skrobnie :D

Na pw obiecała mi, że coś skrobnie, jak znajdzie czas. ;-)

Alixana napisał/a:
Zapraszamy za rok, dostaliśmy dużo lepszy budynek i trzeba tylko dograć jakiś wrześniowy termin ;)

A cóż to za budynek? Pałac Młodzieży? ;-)

Dziwne tylko, że na oficjalnej stronie SFery ostatnia aktualizacja została wprowadzona pod koniec listopada. :P

A za tę Wiedźmę w podpisie po uszach powinnaś dostać. ;-) Kaszana ciągle zazdrości Ci tiary ala Hermiona Granger.

Alixana 
Przyjaciel Eldarów
vel Dorti

Ex - Smog
Wysłany: 09-12-2007, 14:26   

Eowina napisał/a:
A wśród nich już jest policzony maraton filmowy, którego doglądałaś? ;-)

oczywiście, że nie :P w całości widziałam tylko "Źródło" ;) trzeba przyznać że film był przejmujący, chociaż niektóre momenty sprawiały, że zaczynałam się śmiać :P Innych filmów raczej nie oglądałam, bo to były horrory :P i jeśli nawet filmy te w założeniu miały być tylko dramatami, to oglądanie ich było istną makabrą :P Już wiem, że nie będziemy więcej puszczać filmów Cronenberga :P Ale niemy "Zew Cthulhu" całkiem się podobał, niestety w trakcie jego projekcji byłam zajęta innymi dyżurami :P

Eowina napisał/a:
A cóż to za budynek? Pałac Młodzieży? ;-)

Nie śmiej się z Pałacu Młodzieży :P W przyszłym roku ma to być budynek bydgoskiej WSG.

Eowina napisał/a:
Dziwne tylko, że na oficjalnej stronie SFery ostatnia aktualizacja została wprowadzona pod koniec listopada. :P

No wiesz, wszelkie zmiany odnośnie programu itd pojawiały się na forum, a zmiana treści forum nie jest aktualizacją strony ;-)

Eowina napisał/a:
A za tę Wiedźmę w podpisie po uszach powinnaś dostać. ;-) Kaszana ciągle zazdrości Ci tiary ala Hermiona Granger.

To niech teraz zazdrości Elvie, ona dostała ode mnie kapelusz :D ja zrobię sobie nowy, ten i tak był troszkę za mały :P i to wcale nie było ala Hermiona :P to po prostu zwykła i pospolita czarownica jakich pełno na świecie :D

Henryk Elzenberg

Galenolas 
Znawca Kronik Zachodu
1a Elvarel

Długouchy dendrofil
Enneagram: 1w9
Pomogła: 4 razy
Wysłany: 15-12-2007, 03:29   

:lisc: :elf:
Alix, przy sznurku z relacją jest jakiś błąd i się nie otwiera...
Sprawozdanie skołuję za kilka h :) , bo teraz nie mam dostępu do zdjęć...
Be mindful of the living Force, my young Padawan.
Prawo do trwania w samotności stanowi początek Wolności.
Lepiej zginąć, niż się pobrudzić...!
Padawan...
:lisc: :elf:

Odpowiedz do tematu