Wysłany: 16-10-2009, 13:58 Tolkienowskie wydarzenie roku 2009 według Elendilich
W zeszłym roku akcja się udała, a wynik był bardzo ciekawy (zobaczcie tutaj). Zapraszamy Was pod koniec 2009 roku do zabawy w wybór tolkienowskiego wydarzenia w Polsce i na świecie. Znowu zbieramy typy. A jak zbierzemy kandydatury, stworzymy w grudniu ankietę. Zapraszam!
Dla mnie jednym z najważniejszych wydarzeń była:
- premiera The Legend of Sigurd and Gudrún J.R.R. Tolkiena na świecie i w Polsce;
Kto coś doda?
_________________ Odbicie piękna jak odbicie światła ma w sobie specyficzny urok – gdyby nie to, nie zostalibyśmy zapewne stworzeni.
Pomogła: 87 razy Dołączyła: 27 Gru 2006 Posty: 2083
Wysłany: 18-10-2009, 20:48
Oczywiście wydanie trzech filmów fanowskich:
- Do Rivendell i bez powrotu
- Polowanie na Golluma
- Narodziny nadziei (premiera na początku grudnia, więc się załapie).
Ostatnio zmieniony przez Galadhorn 18-10-2009, 20:59, w całości zmieniany 2 razy
- Drugi Festiwal Muzyki Filmowej w Krakowie i projekcja "Dwóch Wież" z muzyką na żywo. - Wydanie książki "The Inklings of Oxford: C.S. Lewis, J.R.R. Tolkien, and Their Friends".
_________________ „Żaden umysł nie może jednak zamknąć się na Eru, ani na Jego wgląd, ani na Jego przekaz. Umysł może nie posłuchać przekazu Eru, lecz nie może twierdzić, że go nie otrzymał.” J.R.R. Tolkien, „Ósanwe-kenta”
Wydarzeniem roku miała być wydana druga płyta DTH...Ale cóż!
Osobiście mam czterech faworytów:
Nr jeden i to bezsprzecznie: NR 1!!! Wydanie „Legendy o Sigurdzie i Gudrun”
Nr 2 : „Polowanie na Golluma” i chylę czoła nad kunsztem tego amatorskiego filmu, życząc wielu profesjonalnym twórcom filmowym, by czasami przed realizacją swojego „ble, ble, ble”, zajrzeli do tego fan filmiku, jak tworzy się kino z zamiłowania, a nie tylko z chęci powiększenia kieszeni.
Nr 3 ( przepraszam, że podaje dwie pozycje, ale uważam, iż są równorzędne) : wydanie „Ancalimy” i „Parma Heren Nalministro”...”dzieciaki” tak trzymać!!!
Jak w zeszłym roku, tak i w tym, przez cały grudzień będziecie mogli głosować w ankiecie i wybrać tolkienowskie wydarzenie roku 2009. Z tym wydarzeniem związany też będzie konkurs z nagrodami. Ale wszystko wyjaśni się w grudniu. Tymczasem czekamy na kolejne Wasze typy do ankiety.
_________________ Odbicie piękna jak odbicie światła ma w sobie specyficzny urok – gdyby nie to, nie zostalibyśmy zapewne stworzeni.
Wpadły mi do głowy jeszcze dwa pomysły typowo multimedialne.
- Wydanie w Polsce, Hobbita jako audiobooka.
- Wydanie gry Lord of the Rings: Conquest.
_________________ „Żaden umysł nie może jednak zamknąć się na Eru, ani na Jego wgląd, ani na Jego przekaz. Umysł może nie posłuchać przekazu Eru, lecz nie może twierdzić, że go nie otrzymał.” J.R.R. Tolkien, „Ósanwe-kenta”
Mam 3 faworytów i nie wiem na co się zdecydować
- Sigurd i Gudrun to raz,
- odnalezienie fragmentu wspólnej książki Lewisa i Tolkiena to dwa
- Fanfilmy, jako zbiorowisko - z naciskiem na Born of Hope - to trzy.
Gdyby ankieta dotyczyła tylko polskiego kręgu to oczywiście nie byłoby
kłopotu z wyborem - Sigurd i Gudrun - ale jeśli chodzi o cały świat
tolkienowski to te 3 wybijają się moim zdaniem na prowadzenie.
poz
tal
_________________ "Fanfiction ate my brain, whats your excuse?"
Oczywiście:
Legenda o Sigurdzie i Gudrunie
Hunt for Gollum
Born of Hope
PS: Galu, czuję się zaszczycony że użyłeś mojego polskiego tłumaczenia tytułu "Born of Hope: podczas audycji.
_________________ Who controls the Watcher's pond?
Who keeps the goblins underground?
We do! We do!
Who leaves Moria off the maps?
Who keeps the Easterlings under wraps?
We do! We do!
Who holds back the mithril's stock?
Who makes king Thorin a jock?
We do! We do!
Who robs Dale with the tax?
Who chops enemies with an axe?
We do! We do!!!
- Dwarvish anthem (the drunk version)
Noldor Pomógł: 1 raz Wiek: 23 Dołączył: 12 Maj 2004 Posty: 157 Skąd: Kraków
Wysłany: 02-12-2009, 13:59
Ja tylko tak skomentuję, że jednak PHN na rynku tak oficjalnie (dzięki Elendilionowi) pojawił się dopiero w tym roku razem z numerem szóstym, który był tak na prawdę pierwszym czysto poświęconym fandomowi tolkienowskiemu i Tolkienowi. Pewnie już na głosowanie się nie załapie, ale dziękuję tym, którzy chcieli by znalazł się na liście, cała redakcja bardzo docenia wasze głosy
Ankieta się zakończyła. Aż 18 Elendilich więcej niż rok temu (dosłownie siedemdziesięciu czterech) zdecydowało, że w roku 2009 Tolkienowskim Wydarzeniem była premiera książki Tolkiena pt. Legenda o Sigurdzie i Gudrun!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum