|
Hobbit: rosyjska animacja z 1994 r. |
| Autor |
Wiadomość |
Galadhorn
Administrator

Enneagram: 3w2
Pomógł: 56 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Gru 2003 Posty: 8268 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 28-11-2009, 00:56 Hobbit: rosyjska animacja z 1994 r.
|
|
|
Ale ciekawostka...
Film nosił tytuł (w tłumaczeniu na polski) Skarb pod Górą.
Jest to właściwie prolog filmu, którego nigdy nie ukończono i nie przedstawiono szerokiej publiczności, bazującego na Hobbicie Tolkiena. To, co udało mi się znaleźć, pochodzi z roku 1994 i pochodzi z wytwórni Argus International. Produkcję wstrzymano być może dlatego, że w Rosji zaczęto przejmować się prawami autorskimi? Jeszcze w latach 80. radzieccy twórcy w ogóle nie musieli się przejmować czymś tak "burżuazyjnym" jak copyrights.
Jak Wam się podoba? Jak porównacie ten film z produkcją animowaną, o której piszemy tutaj? |
_________________ Odbicie piękna jak odbicie światła ma w sobie specyficzny urok – gdyby nie to, nie zostalibyśmy zapewne stworzeni.
J.R.R. Tolkien, Zapiski Klubu Mniemań |
|
|
|
 |
Túrin Dagnir
Mędrzec Ardy wędrowiec

Krasnolud
Enneagram: 1w2
Pomógł: 33 razy Wiek: 16 Dołączył: 25 Lip 2007 Posty: 1084 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 28-11-2009, 08:43
|
|
|
Całkiem niezłe. Ciekawa kreacja miasta Dale i Ereboru. Ale chyba jeden krasnolud ma różową brodę! Mimo wszystko całkiem klimatycznie im to wyszło, i, pomijając fakt naruszenia prawa autorskich, chętnie obejrzałbym cały taki film w wersji rosyjskiej. |
_________________ SŁOŃCE BY NIE WZESZŁO.
- Doprawdy? A co by się stało, jeśli wolno spytać?
ZWYKŁA KULA PLONĄCYCH GAZÓW ROZJAŚNIŁABY ŚWIAT.
-- Wiedźmikołaj |
|
|
|
 |
Arieneth
Przyjaciel Eldarów Idrial

Świętokrzyska Wiedźma...
Pomogła: 1 raz Wiek: 19 Dołączyła: 22 Maj 2008 Posty: 69 Skąd: z Twoich koszmarów...
|
Wysłany: 28-11-2009, 12:26
|
|
|
Podoba mi się. Zainteresowało mnie na tyle, że chętnie obejrzałbym całość. A już szczególnie jestem ciekawa, jak wyglądaliby elfowie, bo jak sobie przypomnę ich wizję z animacji z '77 to...
| Túrin Dagnir napisał/a: | | Ale chyba jeden krasnolud ma różową brodę! |
Śmiem twierdzić, że nie 'chyba', tylko na pewno.
Krótkie, bo krótkie, ale klimat da się rzeczywiście poczuć. |
_________________ Idrial |
|
|
|
 |
Sacharissa
Mieszkaniec Śródziemia

Enneagram: 4w5
|
Wysłany: 28-11-2009, 12:42
|
|
|
Moim zdaniem bardzo przyjemny i fajnie zrobiony prolog (no... pomijając tego Różowobrodego ). Trudno gdybać po tak krótkim fragmencie, czy reszta wyszłaby im równie dobrze, ale ja chętnie obejrzałabym całość. Szkoda, że wstrzymano produkcję. |
|
|
|
 |
Morfinnel
Znawca Kronik Zachodu

Quendu
Enneagram: 9w1
Pomógł: 8 razy Wiek: 21 Dołączył: 11 Wrz 2008 Posty: 232 Skąd: Piotrków Tryb./Łódź
|
Wysłany: 28-11-2009, 13:44
|
|
|
| Sacharissa napisał/a: | | pomijając tego Różowobrodego |
A mi ta broda przypomina watę cukrową
Nie powiem, zapowiadało się ładnie. Szkoda, że tak krótki. Podoba mi się szczególnie Gandalf, jak na czarodzieja wydaje się mieć duży majestat. I bardzo poważny. Ogólnie, prolog całkiem niezły. |
_________________ Alteri vivas oportet, si vis tibi vivere.
Musisz żyć dla innych, jeśli chcesz żyć z pożytkiem dla siebie.
Lucius Annaeus Seneca (Minor) |
|
|
|
 |
Mutaded
Mieszkaniec Śródziemia

Pół-Elf
|
Wysłany: 29-11-2009, 11:25
|
|
|
Wg mnie super zrobiony. Jest w postaci bajki ale o to właśnie chodzi bo Hobbit miał być dla dzieci. Jedynie szkoda że prawa autorskie nie pozwoliły im dokończyć tego filmu bo zapowiadał się naprawdę rewelacyjnie.
Klimat jest genialnie odwzorowany ;p Jak zacząłem oglądać od razu sobie przypomniałem o tekście jaki jest w książce.
Niby 94 rok a jednak ludzie potrafili już dobre filmy robić, nawet animowane :]
No ale już niedługo (jedynie kilka wiosen ) będziemy mieli okazje zobaczyć to na trochę większą skale : )
Miejmy nadzieje że wszystko wyjdzie równie dobrze jak w WP |
_________________ Pedo mellon a mino
 |
|
|
|
 |
|
|