Strona Główna Elendili - Przyjaciele Elfów
Społeczność miłośników twórczości J.R.R. Tolkiena

Portal  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Czatownik

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Kaligrafia: pismo tengwar
Autor Wiadomość
Athrandir 
Administrator

Zielony Elf
Wysłany: 17-12-2003, 15:36   Kaligrafia: pismo tengwar

Proponuję aby w tym dziale publikować wszystkie Wasze prace kaligraficzne. Chodzi mi głównie o tengwar, aczkolwiek inne systemy pism będą równie mile widziane :mrug: .

Z doświadczenia wiem, że jest to bardzo fajna zabawa i jeżeli nikt z Was nie próbował jeszcze "pięknie pisać", gorąco go do tego zachęcam. Za jakiś czas postaram się wysłać na forum kilka moich "dzieł" :cmrgreen: .

Pozdrawiam!
Athrandir

MiMaS 
Mieszkaniec Śródziemia

Wysłany: 28-12-2003, 16:22   

dwie małe próbki, dla rozgrzewki, bo (jak zresztą chyba po nich widać) zupełnie wychodzę z wprawy :?
dwa razy ten sam tekst - Syr 5:10-12 (czyli z Mądrości Syracha - zupełnie nie związany z Tolkienem, mam nadzieję, że wybaczycie, ale przynajmniej pasuje do takiego miejsca jak forum :wink: ), oba po polsku, przy czym pierwszy to zapis moją metodą, a drugi metodą Galadhorna (tak dla porównania :wink: )

syr_510_m.jpg
Syr 5:10;pl;MiMaS
Plik ściągnięto 5258 raz(y) 66,49 KB

syr_510_g.jpg
Syr 5:10;pl;Galadhorn
Plik ściągnięto 3500 raz(y) 59,59 KB

Athrandir 
Administrator

Zielony Elf
Wysłany: 28-12-2003, 16:38   

MiMaS napisał/a:
bo (jak zresztą chyba po nich widać) zupełnie wychodzę z wprawy

:hahaha: :hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:

Jajcarz z Ciebie, doprawdy. "Wychodze z wprawy" :hahaha: :hahaha: . Jak to zobaczyłem, to nie wiedziałem czy mam się śmiać czy płakać - to są jedne z najpiekniejszych kaligrafii, jakie widziałem :!: . Jesteś za skromny, drogi MiMaSie Mistrzu Pióra :wink: .

Muszę się zabrać ostro do roboty, bo mam zamiar Cie dogonić 8) .

Athrandir

PS. Jakim piórem to pisałeś?

MiMaS 
Mieszkaniec Śródziemia

Wysłany: 28-12-2003, 16:59   

Athrandir napisał/a:
to są jedne z najpiekniejszych kaligrafii, jakie widziałem

ale po co zaraz tak przesadzać.... :wink:

Athrandir napisał/a:
PS. Jakim piórem to pisałeś?

stalówki Sheaffer Italic (płasko ścięte), made in USA
kolor czarny rozmiarem M, czerwony rozmiarem B
oprawki jakieś podłe, ale to bez znaczenia...

kolor niebieski - jakieś zwykłe pióro "szkolne" na naboje, stalówka "z kulką"

mONA 
Przyjaciel Eldarów

Istniejąca Hobbitka
Pomogła: 3 razy
Wysłany: 28-12-2003, 17:16   

Piękne... po prostu piękne... Jeżeli to ma być napisane bez wprawy, to ja nie mam rąk :P ... MiMaS - chyba przez Ciebie wezmę się do roboty :D i zacznę uczyć się kaligrafii Tengwaru...

A co do piór do kaligrafii widziałam kiedyś cały zestaw Parkera (różne szerokości ściętych stalówek) typowo do kaligrafowania.

Elenwe 
Przyjaciel Eldarów
Tengwandil

Elfka
Pomogła: 7 razy
Wysłany: 11-02-2004, 00:18   

Cały dzień się wahałam: "wysłać albo nie wysłać, oto jest pytanie" :hmmm: . W końcu stwierdziłam, że wysłać, bo post ostatnio zaniedbany, a szkoda.
Trzy dni temu, wieczorem zaczęłam sobie dla rozrywki pisać tekst "Przysięgi synów Feanora" ze strony Galadhorna i trochę mnie wciągnęło (efekt "wciągnięcia" - poniżej). Kto ma bystre oko, ten może w dwóch lub trzech miejscach zauważy pewną niekonsekwencję w wykończeniu tengwarów: ręka mi się "omskła" nie w tę stronę, co trzeba, a że już kończyłam, to nie chciałam wyrzucać całości do kosza i zaczynać od początku. Zresztą plastykiem nie jestem (i nigdy nie byłam), grafikiem też nie, więc wybaczcie mi potknięcia :prosze: :oops:

przysiega.jpg
Plik ściągnięto 3785 raz(y) 218,36 KB

MiMaS 
Mieszkaniec Śródziemia

Wysłany: 11-02-2004, 08:33   

Elenwe napisał/a:
Trzy dni temu, wieczorem zaczęłam sobie dla rozrywki pisać

Gratuluję wyboru rozrywek :D

Bardzo fajnie Ci to wyszło :brawo:
Widać malutkie problemy z utrzymaniem poziomu, ucieka Ci prawa do góry, ale to zawsze jest problemem :hmmm: Ja dla odmiany nie umiem utrzymać pionu :wink:
Natomiast bardzo podoba mi się taka "harpunowata" czcionka i wielkość tehtarów - tak samo duże jak podstawowa wysokość tengwarów a miejscami nawet większe. Skąd pomysł na taką czcionkę?

Elenwe 
Przyjaciel Eldarów
Tengwandil

Elfka
Wysłany: 12-02-2004, 00:32   

MiMaS napisał/a:
Skąd pomysł na taką czcionkę?

Oryginalności mi się zachciało :D . Zwykła metoda prób i błędów w poszukiwaniu czcionki o "ostrym" charakterze, a jednocześnie w miarę estetycznej. Od jakiegoś już czasu nosiłam się z zamiarem napisania tengwarem "Przysięgi synów Feanora" i wiedziałam, że na pewno nie użyję "zwykłego" kroju czcionki. Wydawał mi się on zbyt łagodny do zapisania przysięgi, której skutki były, jak wiadomo, opłakane. Kanciasty gotyk niezbyt mi wychodził :oops: , więc ostre słowa przysięgi postanowiłam potraktować dosłownie. :wink:
A co do tehtarów... Lubię, kiedy są wyraziste. Ot, taki mój gust.

Haleth 
Znawca Kronik Zachodu
Haladin

Człowiek, and proud of it
Pomogła: 2 razy
  Wysłany: 12-02-2004, 16:56   

Pozwolę sobie na kawałek spamu i zasugeruję nazwę dla wynalezionej przez Elenwe czcionki.

Może "Feanor idzie na ryby"? :szczerba:
Kto wątpi, nie błądzi - http://richarddawkins.net/
---
"Biada wam, gdy wszyscy ludzie chwalić was będą. Tak samo bowiem przodkowie ich czynili fałszywym prorokom" - Jezus, syn Józefa.

Tolo 
Znawca Kronik Zachodu

Człowiek
Wysłany: 15-02-2004, 10:09   

Po namowie czatowników daję tutaj swoją pierwszą próbę kaligrafii, choć nie wiem czy w mojej wersji można to tak nazwać :oops: . Szczególnie po Waszych pracach, które są wsapaniałe. No, ale cóż: raz kozie śmierć. W załączniku List Króla w sindarinie sposobem Beleriandu. Nie byłem pewien jak zazanaczyć dyftong "ae", więc wykorzystałem pokrewne "ai". Mam nadzieję, że jakoś to wyszło...
Aha, plik jest spakowany, więc trzeba go ściągnąć. Za to można go sobie obejrzeć od razu z bliska. Pozdro
Tol

List Króla.rar
Pobierz Plik ściągnięto 1422 raz(y) 210,39 KB

Elanor 
Znawca Kronik Zachodu
Fairbairn

Borsuk
Pomogła: 9 razy
Wysłany: 08-03-2004, 21:34   

Zasadniczo to coś nie zalicza się do kaligrafii, gdyż pisane było zwykłym długopisem, czerwonym mazakiem i zółtym flamastrem, no i zasadniczo ładne też nie jest, ale wisi sobie takie coś u mnie na ścianie, więc postanowiłam tutaj pokazać :lol:
Niestety zdjęcie i to przez ramkę na dodatek, bo skanera nie posiadam.
A jest to jeden z moich ulubionych cytatów z WP.

No proszę, setnego wpisu się przy okazji dorobiłam!

tengwar.jpg
Plik ściągnięto 2836 raz(y) 48,9 KB

Elenwe 
Przyjaciel Eldarów
Tengwandil

Elfka
Wysłany: 09-03-2004, 01:04   

Nieważne - długopisem, gęsim piórem, mazakiem, pędzlem, sprayem... (nie no, tu już przesadzam :lol: ). Kaligrafia pozostaje kaligrafią, póki jest wykonywana odręcznie i, co najważniejsze, od serca, z pasją i miłością.
Elanor napisał/a:
no i zasadniczo ładne też nie jest

A zasadniczo ładne to jest, nawet bardzo :brawo: .

MiMaS 
Mieszkaniec Śródziemia

Wysłany: 09-03-2004, 08:43   

Elenwe napisał/a:
Nieważne - długopisem, gęsim piórem, mazakiem, pędzlem, sprayem...

Nie jestem pewien czy to tak jest... W kaligrafii oprócz samego kształtu znaków także duży nacisk kładzie się na proporcje poszczególnych linii. Dlatego pióro, pędzel, mazak (ścięty!) to owszem.. ale długopis i spray..? :?

Elanor napisał/a:
no i zasadniczo ładne też nie jest

IMHO bardzo ładne :brawo: Trudno na 100% stwierdzić na podstawie takiego zdjęcia przez szybkę, ale wygląda na idealne utrzymanie poziomu, pionu i proporcji.
Może dałoby się w Twojej okolicy skombinować jednak jakiś skaner...?

Elanor 
Znawca Kronik Zachodu
Fairbairn

Borsuk
Wysłany: 09-03-2004, 19:21   

MiMaS napisał/a:
Może dałoby się w Twojej okolicy skombinować jednak jakiś skaner...?

Może być trudno... szczególnie wyciągnąć je spod szybki, szczególnie że to bardzo cienka karteczka w bardzo grubej antyramie :D . Ale następne prace obiecuję przynajmniej sfotografować przed oprawieniem.

Elenwe 
Przyjaciel Eldarów
Tengwandil

Elfka
Wysłany: 10-03-2004, 00:15   

MiMaS napisał/a:
ale długopis i spray..?

Nie zauważyłeś sarkazmu???? :shock: Chodziło mi o to, że końcowy efekt czasem nie zależy od użytych narzędzi, a od zaangażowania i pasji, jaką autor(ka) włoży w swoje dzieło. A kolorowym długopisem nieźle robi się wypełnienia np. tehtarów "a" lub "i", bądź "wielkich liter" (przynajmniej nie rozmazuje się jak tusz czy farbka :dance: )

Cáno Tolto 
Przyjaciel Eldarów

Wysłany: 10-03-2004, 18:53   

Elanor napisał/a:
Zasadniczo to coś nie zalicza się do kaligrafii, gdyż pisane było zwykłym długopisem, czerwonym mazakiem i zółtym flamastrem, no i zasadniczo ładne też nie jest, ale wisi sobie takie coś u mnie na ścianie, więc postanowiłam tutaj pokazać :lol:
Niestety zdjęcie i to przez ramkę na dodatek, bo skanera nie posiadam.
A jest to jeden z moich ulubionych cytatów z WP.

No proszę, setnego wpisu się przy okazji dorobiłam!

A moim zdaniem wygląda jak kaligrafia i jeśli robiłaś to długopisem to musiałaś w to włożyć stracznie dużo wysiłku :brawo: (gdybyś nie powiedziała, że to długopis to nadal bym myślał, że kaligrafia :D ). I czemu piszesz, że to nie jest ładne (przesadzona skromność też ni popłaca :wink: ), gdybym umiał tak pisać to bym się cieszył!

I przy okazji gratulacje z okazji settnego posta [chociaż teraz masz 102 (też ładna liczba)] (i proszę mnie nie posądzać o to, że preferuję wyścigi na ilość postów!)

Erendis
[Usunięty]

Wysłany: 11-03-2004, 18:04   

No to ja tez dorzucę coś od siebie. Nie jest to ładne i nikt przy zdrowych zmysłach tego tak nie określi :) ale proszę o wyrozumiałość, zwłaszcza że to mój debiut :mrgreen:

Tengwar.JPG
Plik ściągnięto 2367 raz(y) 221,93 KB

Tolo 
Znawca Kronik Zachodu

Człowiek
Wysłany: 21-03-2004, 19:37   Odnośnie mojej "kaligrafii"

Dla osób, które nie mogły zobaczyć mojej "kaligrafii" ;) , daję poniższy załącznik w formie łatwo otwieralnej. Jeśli można proszę o krytyczną krytykę.

PS. Jakość jest niestety raczej słaba :( , ale coś widać.

List Króla.jpg
List Króla - tîw, Beleriand mode
Plik ściągnięto 1921 raz(y) 235,62 KB

Elanor 
Znawca Kronik Zachodu
Fairbairn

Borsuk
Wysłany: 21-03-2004, 20:07   

Erendis: mi się na przykład styl czcionki w Twoim dziełku bardzo spodobał, powiedziałabym że jest to coś w rodzaju płynnego pisma, jakim możnaby się posługiwać przy codziennym zapisie tengwarem. Mam natomiast parę drobnych uwag merytorycznych:
1. literę "ą" oznaczyłabym jako długie "o", a nie "a"
2. jeśli się nie mylę w drugiej linijce powinno być "wszystkie" a nie "wszystkimi"
3. w słowie np. "zgromadzić" przy "dz" napisałabym znak miękkości (kropeczkę pod spodem) - podobnie w "ciemności" pod "c". Zastanawiam się, czy nawet w słowie "wszystkie" końcówka to nie powinno być raczej "k" + znak miękki + "e", ale tu już się ktoś bardziej kompetentny powinien wypowiedzieć.

Elenwe 
Przyjaciel Eldarów
Tengwandil

Elfka
Wysłany: 22-03-2004, 00:12   

Hmm, czy mogę się uznać za kompetentną? :oops: Może to zbyt mocno powiedziane? Ale jeśli podejść do tengwaru jako do pisma fonetycznego, to końcówkę -kie faktycznie powinno się zapisywać jako "k zmiękczone" + "e". Co prawda zasady zapisu tengwarem jęz. polskiego to tylko nasze teorie i gdybania i może istnieć wiele wersji, każda na swój sposób poprawna. Najważniejsze IMHO to aby po wybraniu (lub wymyśleniu) jakiejś wersji zapisu trzymać się konsekwentnie jej zasad podczas pisania.

Gwindor Turmóreth 
Znawca Kronik Zachodu

Elda
Wysłany: 22-03-2004, 15:53   

Cytat:
kropeczkę pod spodem

Kropeczkę pod spodem przy 'kie'? Ja wolałbym raczej kropeczkę pd spodem dawać do oznaczenia 'ć' (kropka pod 'c') ś (kropka pos 's') itd. A w takiej sytuacji, kiedy mamy 'kie' lub 'cie' (wszyst'kie', 'cie'mności) dałbym pod 'k' i 'c' dwie kropki (a potem 'e').

Ale oczywiście to są tylko nasze gdybania jak to słusznie wskazała Elenwe.

Tolo 
Znawca Kronik Zachodu

Człowiek
Wysłany: 22-03-2004, 16:28   

Ja mam tylko zastrzeżenia do samego zapisanego tekstu (wolę się nie mieszać do sposobu zapisu w szczegółach). Otóż, czytając drugą linijkę "wiersza pierścieniowego" Erendis zauważyłem, że tam napisane jest:

Cytat:
Jeden, by wszystkimi odnaleźć

czyli niezbyt logicznie :wink:

A w ostatniej linijce zauważyłem jeszcze coś takiego:

Cytat:
I w ciemności zwązać.

To tylko takie małe uwagi, ogólnie jest to ciekawa praca.

PS. Tengwar rules - powinniśmy nim pisać w szkole - co niekiedy czynię nawet w zeszytach przedmiotowych :mrgreen: - sorry za offtopic
PS. Nie miałby ktoś ochoty sprawdzić błędów w tej mojej kaligrafii? Samemu to jakoś głupio...

Freyr 
Mistrz Dobrej Rady
Freyr

Wysłany: 23-03-2004, 17:14   

A tak przy okazji - czy wśród osób kaligrafujących piórem przeważają prawo- czy leworęczni?

:hmmm:

Ja akurat należę do leworęcznych - jako dziecko zawsze bolałem nad niemożnością pisania piórem wiecznym, zazwyczaj bowiem rozmazywałem lub zamazywałem tekst. Co prawda kaligrafia to nie to samo co zwykłe, szybkie pisanie (wymaga skupienia, dokładności i cierpliwości), tym niemniej interesuje mnie jak wygląda proporcja praworęcznych do leworęcznych.

8)

Pozdrawiam prawo- i leworęcznych.

PS. Leworęczni wszystkich krajów - łączcie się! :lol: :lol: :lol:

J.R.R. Tolkien, The Lay of Leithian

Elenwe 
Przyjaciel Eldarów
Tengwandil

Elfka
Wysłany: 24-03-2004, 00:46   

Toloth napisał/a:
PS. Tengwar rules - powinniśmy nim pisać w szkole - co niekiedy czynię nawet w zeszytach przedmiotowych

Nie ty jeden :D
Toloth napisał/a:
Nie miałby ktoś ochoty sprawdzić błędów w tej mojej kaligrafii?

No, skoro tak się dopraszasz... Pomyślmy, pomyślmy :hmmm: . Już mam :idea: !
1. Zjadłeś "r" w "egor".
2. "mh" nie zapisuje się jako "malta" + "hyarmen" (bo jest to jedna głoska, nie dwie oddzielne), lecz jako "malta" z "ogonkiem".
3. Podobne wątpliwości mam co do "ph" w "phain". Też należałoby je zapisać inaczej, choć nie mam stuprocentowej pewności, jak. Nieoceniony D. Daniel Andries w swoim zapisie używa "parma" z wydłużonym w górę telco.
4. "ae" zapisujesz jak "ai", a to przecież całkiem inny dźwięk. Niestety, nie wiem, jaka zasada zapisu "ae" obowiązuje w stylu beleriandzkim. Sama zetknęłam się z dwoma wersjami: pierwsza to po prostu normalnie napisane "ae", a druga to "a" z napisanym nad nim (jak tehta) "e" (czyli "yanta").
5. W "Panthael" "t" i "h" należałoby (chyba) zapisać oddzielnie, gdyż wyraz ten, czy też raczej imię, składa się z dwóch członów: "pant" i "hael" i IMHO "th" wymawia się tu jako "t-h", a nie jak w angielskim. To co prawda tylko moje przypuszczenie, specem od sindarinu nie jestem :( , niech ktoś mądrzejszy potwierdzi lub zaprzeczy.
6. W "Eirien" "ei" powinno być zapisane jako "yanta" z dwoma kropkami.
7. A na samym końcu zjadłeś jeszcze "n" w "uin".
Uff, trochę się rozpisałam, ale sam tego chciałeś :wink: . Bynajmniej nie było moim zamiarem miażdżyć Cię zjadliwą krytyką :twisted: , wgłębiając się w tekst sama przy okazji się uczę.
A tak przy okazji:
Jestem praworęczna. :mrgreen:

Tolo 
Znawca Kronik Zachodu

Człowiek
Wysłany: 24-03-2004, 09:02   

Dzięki wielkie Elenwe i Adaneth oczywiście też! :thanks:
Jestem bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi - miejmy nadzieję, że to zaprocentuje w przyszłości. W żadnym wypadku nie traktuję tego jako "zjadliwej krytyki", bo sam lubię takie błędy wyłapywać - i, tak jak piszesz, sam tego chciałem :mrgreen:

Co do literówek, to już wiem, co "zjadłem" :wink: i postaram się to poprawić w następnych próbach. ("dobre, literki, dobre!" :mrgreen: )

Cytat:
4. "ae" zapisujesz jak "ai", a to przecież całkiem inny dźwięk. Niestety, nie wiem, jaka zasada zapisu "ae" obowiązuje w stylu beleriandzkim.

Nie sądzę, żeby te dźwięki aż tak się różniły -sa Mistrz mówi, że dyftong "ae" można wymawiać jako "ai". A co do zasady zapisu to sam też nie wiedziałem, jak się to pisze :oops: - teraz też nie za bardzo kojarzę - trzeba popracować - Beleriand mode nie jest moją specjalnością.

Też jestem praworęczny.

Odpowiedz do tematu