|
Elendili - Przyjaciele Elfów
Społeczność miłośników twórczości J.R.R. Tolkiena
|
Przesunięty przez: Galadhorn 06-05-2008, 19:13 |
Tolkienowska wyprawa do Anglii! |
| Autor |
Wiadomość |
juraviel
Zwiastun
|
Wysłany: 16-11-2004, 10:55 Tolkienowska wyprawa do Anglii!
|
|
|
Wpadłem dosłownie przed chwilą na ten pomysł, otwarli jak pewnie słyszeliście nowe linie wizzair <- żadna reklama , dość tanie bilety są z tego co słyszałem. Można by zorganizować jakąś wycieczke paru dniową czy coś :> Wypowiedzcie się w każym razie, uważam to za interesująca propozycje. |
| Ostatnio zmieniony przez Galadhorn 07-05-2007, 19:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Misiekh
Przyjaciel Eldarów Miśkoff

Beorning
Enneagram: 5w4
Pomógł: 1 raz Wiek: 24 Dołączył: 27 Sty 2004 Posty: 124 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 16-11-2004, 12:26
|
|
|
Trzy szybkie pytania:
Kiedy, na jak długo i ile by to kosztowało? |
|
 |
Tallis Keeton
Mędrzec Ardy Brehon

Teleri
Pomogła: 39 razy Wiek: 33 Dołączyła: 28 Gru 2003 Posty: 1946 Skąd: Oleśnica
|
Wysłany: 16-11-2004, 12:52
|
|
|
Ja oczywiscie jak najchętniej Ale szczegóły pliz. Najważniejsze to kiedy - imo raczej na wiosnę, bo zimą to się kijowo zwiedza :/ bbrrr - i skąd wylot, ile kosztuja bilety, ile za noclegi? Pamietam, ze kiedys Galu miałes cos takiego organizowac, ale chyba nie wyszło. Może teraz się uda? Może Galu pomożesz? A moze wrócimy do trasy Gala, która imo fajna była + samolot tanich linii?
poz
tal |
_________________ "Fanfiction ate my brain, whats your excuse?"
http://www.fanfiction.net/u/242280/Tallis_Keeton
http://issuu.com/talliskeeton/docs |
|
|
|
 |
juraviel
Zwiastun
|
Wysłany: 16-11-2004, 16:49
|
|
|
wejdźcie sobie na strone wizzair tam nawet noclegi chyba za 17 euro i 5 euro da sie zamówić nawet autko da sie wyporzyczyc Galadhorn jeździ tam często podejrzewam więc pewnie ma jakieś rozeznanie w tym temacie, gdzieś na forum czytałem że coś takiego chciał zrobić ale pomysł chyba wygasł wtedy chyba tutaj to było : http://forum.tolkien.com...ight=%B6ladami. Wiec jak sie galad zgodzi i da sie to zorganizować to zgrajmy to jakoś Lepiej wcześnie zacząc oszczędzać niż później |
|
|
|
 |
Elenath
Przyjaciel Eldarów Noldor

Elfka
|
Wysłany: 16-11-2004, 17:13
|
|
|
A nie lepsze byłyby terminy letnie?:) Wtedy myślę, że pojechałoby więcej osób, w ramach chociażby wakacji A przy tym pogoda lepsza...
Co do tanich linii lotniczych - jest to sprawa dość przekłamana, ponieważ z tego co wiem, to taki lot mogą odwołać w każdej chwili, z byle powodu, bez zwrotu pieniędzy.
Ale oczywiście czekamy na opinię Galadhorna jako doświadczonego podróżnika |
_________________ KEEP THE FAITH!
________
"...Niech słowa pięści zamienią w szum wody...Niech przyjdą noce szalonej miłości...Niech to co wzięte zostanie oddane...Niech to co inne zostanie zrozumiane...Niech Miłość płonie w świetlistej koronie..." |
|
|
|
 |
Misiekh

Beorning
|
Wysłany: 16-11-2004, 17:30
|
|
|
No ja sobie nawet nie wyobrażam, że to jest wyjazd na hop siup, last minute i w tym roku . Myślę, że chodzi o wakacje?
Z Wizzair jest jeszcze taki motyw, że te słynne reklamowe 49zł za lot to cena bez opłat lotniskowych. Może ktoś lepiej zorientowany napisze, ile mogą wynieść te opłaty? |
|
 |
juraviel
Zwiastun
|
Wysłany: 16-11-2004, 17:42
|
|
|
terminy letnie lepsze owszem, dałem tylko ten topic żeby Ci którzy chcieliby pojechać mogli już tak jakby zbierać pieniążki, bo nie każdego stać żeby w miesiąć skombinowac załóżmy te 300 zł. Dlatego można luźno o tym podyskutować, jesli są zainteresowani to zbierajcie kasze jeśli to wszystko dojdzie do skutku a potem w wakacje albo termin który zostanie ustalony się poprostu to zorganizuje w każym razie i tak galadhorn ma ostatnie słowo co do tego:P |
|
|
|
 |
Tallis Keeton
Mędrzec Ardy Brehon

Teleri
|
Wysłany: 16-11-2004, 22:56
|
|
|
A pomiedzy tymi technicznymi kwestiami, podstawowymi, jak przejazd, spanie itp interesuje mnie tez, czy ktos by sie podjął robienia planu trasy? Ja bym chetnie pokombinowała nad taka trasą, jesli można?, i moze ktos jeszcze by swoje pomysly
do tego podorzucał, bo w koncu czasu do wiosny-lata jest jeszcze dużo, ale trzeba sie tez ugodzić, co do trasy, bo, jak kazdy bedzie chcial robic co innego, i gdzie indziej,
to sie zrobia wyprawy indywidualne i klops
poz
tal |
|
|
|
 |
Misiekh

Beorning
|
Wysłany: 17-11-2004, 00:17
|
|
|
No obowiązkowo miejsca związane z Mistrzem, ktoś kto zna lepiej jego biografię może się podejmie? Podejrzewam, że będziesz się w tym czuła jak ryba w wodzie, Tallis
Poza tym proponowałbym zamek Warwick - ojciec tam był parę miesięcy temu i mówił, że bardzo fajne miejsce. A z folderu i zdjęć, które przywiózł, też wygląda, że jest tam sympatycznie . I może się poszczęści i uda się jakieś średniowieczne gadżety upolować po niższej niż w kraju cenie?
No i jeszcze jedno - być w UK i nie wstąpić do pubu?
Jakiś jeden wieczór trzaby zarezerwować na przegląd pubów .
I po raz kolejny proszę, by ktoś lepiej poinformowany napisał, w jakich granicach mogą się mieścić koszty takiego wyjazdu |
|
 |
juraviel
Zwiastun
|
Wysłany: 17-11-2004, 08:29
|
|
|
Wstapimy do pubu wstąpimy przecież nie będziemy ciągle zwiedzać;)
Co do kosztów, to mi się wydaje że najlepiej jest rozeznany Galadhorn, ale jak mi podasz mniej więcej na ile dni byśmy mieli jechać to jestem wstanie obliczyć teoretyczne koszty samego przelotu i spania Chyba żę galadhorn zna jakiś tani motel/hotel, gdzie byśmy się osiedlili |
|
|
|
 |
Tallis Keeton
Mędrzec Ardy Brehon

Teleri
|
Wysłany: 17-11-2004, 16:06
|
|
|
Jesli o pub chodzi to może w Oxfordzie "Pod Orła" podjdziemy ?
Warwick - swietny zamek, wieeelki. Wrazenie przedziwne, bo to ogromny zamek, nad miniaturową rzeczką Avon Bylam raz, chetnie zobacze jeszcze raz.
Ze zwiedzania rzeczy leżących nieco poza biografią Mistrza, acz nie całkiem poza jego twórczością, to proponowałabym przechadzkę po dziale średniowiecznym w
British Museum, bo mam nadzieje, że znajdziemy tam skarby z Sutton Hoo Których niestety nie widziałam ani za 1, ani za 2 razem, jak bylam w Londynie, no, a jak
bylam 3 raz to nie przyszlo mi do głowy, żeby pojsc jeszcze do BM, bo kiedy grupa zwiedzala Londyn, pojechalam do Oxfordu na grób.
poz
tal |
|
|
|
 |
Fanka
Przyjaciel Eldarów

Enneagram: 7w8
Wiek: 22 Dołączyła: 17 Sty 2004 Posty: 80 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 19-11-2004, 21:23
|
|
|
Pozwolę sobie na wtrącenie, a wtrancam się tylko ze względu na troskę o wasze portfele Jeżeli planujecie lecieć samolotem, to rezerwując bilet odpowiednio wcześniej (czyt. dużo wcześniej) można dostać na prawdę DUŻĄ ZNIŻKĘ!
To tylko w celu przypomnienia i zmobilizowania Was do organizacji
Dziękuję za uwagę. Nie planuję więcej wtrąceń. |
_________________ Oset nie ma żadnego pożytku z tego, kiedy się na nim siedzi. to odbiera mu życie. (Kłapouchy?) |
|
|
|
 |
Galadhorn
Administrator

Enneagram: 3w2
Pomógł: 56 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Gru 2003 Posty: 8268 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 21-11-2004, 12:15
|
|
|
Zapraszam wszystkich chętnych na tani a ciekawy wyjazd do Londynu w dniach 17-22 grudnia b.r. W programie jest cały Londyn, najciekawsze miejsca od Westminsteru po East End, wspaniałe wrażenia, oraz okazja do przedświątecznych zakupów!!! Dla miłośników Tolkiena wizyta w najlepszych księgarniach włączając w to słynną Forbidden Planet!!! Wyjazd kosztuje tylko 640,- zł, a zapewniony mamy w Londynie hotel klasy turystycznej w najfajnieszej części Londynu (blisko Queensway i Hyde Parku) oraz trzy noclegi ze śniadaniem. No i ja będę Waszym przewodnikiem po tym pięknym mieście - sam odwiedzam Londyn po raz chyba trzydziesty piąty .
W zeszłym roku był ze mną na takim wyjeździe Tom Goold i bardzo mu się podobało . Zainteresowanych zapraszam na PW. |
_________________ Odbicie piękna jak odbicie światła ma w sobie specyficzny urok – gdyby nie to, nie zostalibyśmy zapewne stworzeni.
J.R.R. Tolkien, Zapiski Klubu Mniemań |
|
|
|
 |
Nimrodel_Tuk
Przyjaciel Eldarów Isil

elf-hobbit
Wiek: 30 Dołączyła: 14 Gru 2004 Posty: 82 Skąd: Rivendell/Shire
|
Wysłany: 14-12-2004, 17:23
|
|
|
Ojoj, teraz to odpada, ale po nowym roku, tak właśnie jakos na wiosnę, też bedziesz mógł coś zorganizować? Do tego czasu uda mi się pewnie cosik uzbierać...
Galadhornie, pomyśl tez o wiośnie, proszę |
_________________ "When the first baby laughed for the first time, the laugh broke into a thousand pieces and that was the beginning of fairies." (from Peter Pan - Finding Neverland)
|
|
|
|
 |
Galadhorn
Administrator

|
Wysłany: 14-12-2004, 21:56
|
|
|
Panno Tuk , w roku 2005 zorganizujemy kilka takich wyjazdów. Dam Wam znać kiedy, za ile i jak. Ale na pewno będzie coś już w kwietniu-maju. |
_________________ Odbicie piękna jak odbicie światła ma w sobie specyficzny urok – gdyby nie to, nie zostalibyśmy zapewne stworzeni.
|
|
|
 |
Nimrodel_Tuk
Przyjaciel Eldarów Isil

elf-hobbit
|
Wysłany: 15-12-2004, 12:24
|
|
|
Wielce to radosna dla mnie nowina, dziękuję Galadhornie, będę czekała cierpliwie na dalsze wieści. Składam niski ukłon
Byle nie było za drogo - na studencką kieszeń
|
_________________ "When the first baby laughed for the first time, the laugh broke into a thousand pieces and that was the beginning of fairies." (from Peter Pan - Finding Neverland)
|
|
|
|
 |
Galadhorn
Administrator

|
Wysłany: 31-03-2006, 18:38
|
|
|
Oto wstępny program imprezy, która połączy odwiedziny w Londynie na musicalu Władca Pierścieni ze zwiedzeniem Anglii śladami Tolkiena i poszukiwaniem różnych inspiracji, które znalazły się w jego książkach:
| Cytat: |
LITERACKA PODRÓŻ PO ANGLII
ŚLADAMI J.R.R. TOLKIENA
DZIEŃ 1:
Wyjazd we wczesnych godzinach porannych. Przejazd nocny przez Niemcy, Holandię, Belgię i Francję (podróż do Londynu trwa około 24 godz.).
DZIEŃ 2:
Podróż tunelem pod Kanałem Angielskim;
(1) przejazd do Londynu (w drodze możliwa wizyta w Królewskim Obserwatorium Astronomicznym w Greenwich); przyjazd do hotelu; wizyta w Muzeum Historii Naturalnej, Muzeum Nauki, Ogrody Kensingtońskie (pomnik Piotrusia Pana); wieczorem przejazd na musical Władca Pierścieni; nocleg.
lub
(2) przejazd do Londynu; podróż metrem po mieście: Pałac Buckingham, Ogrody św. Jakuba, Trafalgar Square, Galeria Narodowa, Whitehall i Dawning Street, Parlament, Opactwo Westminsterskie; wieczorem przejazd na musical Władca Pierścieni; nocleg.
Dzień 3: „Dzieciństwo i młodość J.R.R. Tolkiena”
Śniadanie; przejazd na przedmieścia Birmingham – dzielnica Sarehole, gdzie Tolkien spędził dzieciństwo; odwiedziny w Młynie Sarehole (inspiracja dla młyna Teda Sandymana we Władcy Pierścieni); przejazd do Warwick (tolkienowski Cortirion; tu mieszkała ukochana Tolkiena i jego przyszła żona, Edith), zamek Warwick (jeden z najpiękniejszych zamków w Anglii; wystawa figur woskowych prezentujących historię zamku i Anglii); nocleg w okolicach Stratford-upon-Avon.
Dzień 4: „Lata studiów i pracy naukowej J.R.R. Tolkiena” cz. I
Śniadanie; zwiedzanie miasta Stratford-Upon-Avon - miasta Williama Shakespeare’a: muzeum wielkiego dramaturga, spacer po mieście, wizyta w kościele Św. Trójcy, gdzie znajduje się grób Shakespeare’a; przejazd przez malowniczą krainę Cotswolds (inspiracja dla tolkienowskiej krainy hobbitów, Shire); przyjazd do Oksfordu; wizyta na Cmentarzu Wolvercote (grób J.R.R. Tolkiena), Muzeum Ashmoleańskie, pub ‘Eagle and Child’ – miejsce spotkań grupy literackiej Inklingów (do pubu mogą wejść tylko osoby pełnoletnie); nocleg w okolicach Oksfordu.
Dzień 5: „Lata studiów i pracy naukowej J.R.R. Tolkiena” cz. II
Śniadanie; dalsze zwiedzanie miasta: Kolegium Christ Church (Lewis Carol i Alicja w Krainie Czarów oraz plan filmowy Harry’ego Pottera), przejście obok Kolegium Mertona (tu mieszkał i wykładał J.R.R. Tolkien - możliwość zwiedzenia kolegium), Kolegium św. Magdaleny (związane z postacią C.S. Lewisa, przyjaciela J.R.R. Tolkiena), Biblioteka Bodlejska (tu znajdują się najcenniejsze rękopisy Tolkiena), Kolegium Exeter (tu studiował J.R.R. Tolkien), Radcliffe Camera (czytelnia będąca inspiracją dla Świątyni Saurona w Númenorze), Turl Street (ulica związana z okresem studiów J.R.R. Tolkiena); wyjazd z Oksfordu; Dolina Białego Konia (ulubiona kraina Tolkienowych wędrówek po Oxfordshire), nocleg w okolicach Oksfordu.
Dzień 6: „Mityczna Anglia – inspiracje J.R.R. Tolkiena”
Śniadanie; odwiedziny w Salisbury, katedra z XIII w., krąg kultowy sprzed 5000 lat w Stonehenge; przejazd do Winchester (mityczny Kamelot, miasto króla Artura); katedra z XII w. (grób Jane Austen, słynnej pisarki angielskiej), Great Hall – sala rycerska z XIII w. z legendarnym okrągłym stołem króla Artura. Nocleg w Londynie.
Dzień 7:
Śniadanie; zwiedzanie Londynu (metro), opcje:
(1) Muzeum Figur Woskowych Mme Tussaud, Katedra św. Pawła i City związane z przyjacielem Tolkiena, Charlesem Williamsem, członkiem grupy Inklingów, Tower of London (m. in. zwiedzanie skarbca królewskiego);
(2) British Museum, Oxford Street, czyli szaleństwo zakupów, możliwość odwiedzenia słynnych sklepów z figurkami do RPG, największej księgarni i sklepu z artykułami SF i Fantasy czyli Forbidden Planet), Tower of London (m. in. zwiedzanie skarbca królewskiego);
(3) inna opcja wedle uznania - Elendili mają prawo wybrać to, co najbardziej chcą zobaczyć w Londynie!
wyjazd z Londynu ok. godz. 18.00; nocny przejazd do kraju.
Dzień 8:
Przyjazd do Katowic w godzinach wieczornych.
Wstępy ok. 30 GBP
Możliwe jest zorganizowanie kolacji w cenie ok. 7 GBP/os. |
W przyszłym tygodniu podam też orientacyjną cenę takiego wyjazdu oraz dwie tańsze opcje (sam Londyn z musicalem + Oksford, 6 dni) oraz (tylko Londyn z musicalem, 4 dni) |
|
|
|
 |
Feadin
Znawca Kronik Zachodu Jeż xD

Człowiek z Północy
Enneagram: 6w5
Pomogła: 12 razy Wiek: 22 Dołączyła: 08 Lip 2005 Posty: 420 Skąd: Konin/Kraków/Ustronie
|
Wysłany: 31-03-2006, 18:52
|
|
|
to ja mam jedno pytanie (chociaz i tak nie pojade, ale pytac zawsze mozna)
w jakim to terminie? |
_________________ Nikt nie będzie nam dyktował co myśleć i jak myśleć.
Tak wszystko ku nicości zdąża
Starzeje się, umiera, pada:
Człowiek kona, stal rdzewieje
I drzewo z czasem próchno zjada.
Padają baszty, mur się kruszy
I wonną różę czas wysuszy.
Ciało się znowu w proch obróci,
Imię wyryte słonce spali,
Deszcze wypłuczą, wiatr wysuszy,
Chyba że skryba je uwieczni,
Że piórem w księdze je utrwali,
Unieśmiertelni i ocali.
- z Mistrza Wace'a, anglonormańskiego poety z XII wieku |
|
|
|
 |
Galadhorn
Administrator

|
Wysłany: 31-03-2006, 18:57
|
|
|
| Termin uzależniony jest od premiery musicalu. Musimy wybrać taki termin, gdy bilety będą już łatwiejsze do kupienia. Będzie to zapewne wrzesień lub październik. Warto zaglądać do tematu o musicalu. |
|
|
|
 |
Tallis Keeton
Mędrzec Ardy Brehon

Teleri
|
Wysłany: 31-03-2006, 19:10
|
|
|
Ja mam inne pytanie - czemu w planie nie ma British Museum, i np Avebury i Oxford Street? Bo akurat w okolicy kwietnia - maja (być może w długi łikend) wybieram się na łikend do Dublina, a więc, o ile nie będzie w planie BM i któregos z tych dwu miejsc to chyba jednak wolę Dublin. Dlatego, że większośc z tych miejsc już widziałam (poza Muzeum Nauki i Doliną Białego Konia), a Birmingam i Sarehole mnie nie ciekawią, zaś w Dublinie byłam tylko raz i bardzo przelotnie, a w Londynie juz 3 razy. Swoją drogą fajnie byłoby spotkać się w połowie drogi, gdyby np wracała z Dublina a wy jechali do Londynu lub Oxfordu, to fajnie byłoby spotkać się w Oxfordzie lub Londynie.
poz
tal |
|
|
|
 |
Galadhorn
Administrator

|
Wysłany: 31-03-2006, 19:13
|
|
|
Tallis, nie ma problemu, żeby do programu wprowadzić mądre zmiany. Oczywiście British jest niesłychanie ważnym miejscem. Podobnie warto być na Oxford Street choćby po to, żeby odwiedzić słynną księgarnię Forbidden Planet. Zaraz to dopiszę do programu. Ten temat jest po to, żeby zbierać dobre pomysły.
Druga rzecz - w Londynie można przecież zawsze oddzielić się od głównej grupy i zwiedzić coś na własną rękę.
Chyba też nie zauważyłaś, że wyjazd planujemy na jesień (kiedy w Londynie będzie musical). A więc nie spotkamy się w drodze. Zapraszam za to Cię do naszego wspólnego elendilowego wyjazdu!
EDIT: Poprawki wprowadzone! |
|
|
|
 |
Nienna [Usunięty]
|
Wysłany: 11-04-2006, 17:47
|
|
|
Ojejku Gal ja bym bardzo chciala pojechac. Rodzice od dawna mnie wysylają do Anglii, tylko ja bym wolala zeby to bylo we wrzesniu, ale jesli bedzie w pazdzierniku to moze tez mi sie uda. Proszę Cię, informuj mnie na bieżąco, jak z tymi cenami, zmianami w programie itd. Wakacje śladami Tolkiena we wspanialym towarzystwie, jejku jak sie ucieszylam! |
|
|
|
 |
Nimrodel_Tuk
Przyjaciel Eldarów Isil

elf-hobbit
|
Wysłany: 22-04-2006, 20:27
|
|
|
| Gal, dwa pytanka - ile każda opcja by kosztowała, i czy można pojechać, ale zrezygnować z musicalu ? |
|
|
|
|
 |
Maud
Mieszkaniec Śródziemia
|
Wysłany: 26-04-2006, 19:23
|
|
|
Witam.
Trafiłam na forum przez linka o musicalu LOTR z forum "Różoryżowców". Mam takie pytanko czy na proponowany wyjazd jadą tylko uczestnicy ktorzy sa na forum od dluzszego czasu ? Bo mi bardzo sie ten pomysl spodobal i bylabym zainteresowana. Z niecierpliwoscia czekam na dalsze szczegoly, a konkretnie koszty tej imprezy. |
|
|
|
 |
Galadhorn
Administrator

|
Wysłany: 03-05-2006, 09:21
|
|
|
Dopiero dziś wróciłem z dwóch imprez turystycznych, które następowały jedna po drugiej. Co do kosztów wyjazdu do Anglii, podam je już niedługo. Ciągle czekamy na informację, kiedy musical będzie miał swoje występy w Londynie.
Maud, wyjazd jest otwarty dla wszystkich miłośników Tolkiena - nie tylko dla Elendilich . Serdecznie zapraszam! |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|

Emotikony |