Strona Główna Elendili - Przyjaciele Elfów
Społeczność miłośników twórczości J.R.R. Tolkiena

Portal  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Czatownik

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Bożonarodzeniowe życzenia 2004-2009
Autor Wiadomość
Elenwe 
Przyjaciel Eldarów
Tengwandil

Elfka
Enneagram: 4
Pomogła: 7 razy
Wysłany: 21-12-2003, 00:50   Bożonarodzeniowe życzenia 2004-2009

Z okazji zbliżających się świąt życzę wszystkim Forumowiczom i Gościom Forum hobbicko obfitego stołu wigilijnego, atmosfery niezapomnianej jak wspomnienia Lórien, góry prezentów wyższej od Oiolosse i sylwestra radosnego jak elfy w hobbicie.
Elenwe
P.S. W załączniku obiecana pocztówka: fragment z "Athrabeth Finrod ah Andreth" w tłumaczeniu Galadhorna (bezprawnie wykorzystałam, paskuda).

Pocztóweczka.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 8079 raz(y) 69,4 KB

Ostatnio zmieniony przez Tom Goold 24-12-2009, 00:48, w całości zmieniany 4 razy  

Galadhorn 
Administrator

Enneagram: 3w2
Wysłany: 21-12-2003, 01:12   

Elenwe, dziękujemy! Piękna kartka :) .

Ja też chcę dołączyć się do życzeń. Kochani Forumowicze i wszyscy nasi drodzy Goście! Życzę Wam Świąt pełnych światła i radości. Lacho calad! Drego morn! 'Płoń światło! Odejdźcie ciemności!'. Oby czas Świąt zaowocował w naszych sercach pokojem i nadzieją i dał nam siły na cały nadchodzący rok 2004.

Dzisiaj mamy najdłuższą noc w roku. W Śródziemiu obchodzono by w tych dniach dzień przesilenia zimowego czyli Gody (ang. Yule). Tolkien pisał w jednym z niepublikowanych listów, że w tym okresie ani elfy, ani ludzie nie składaliby sobie życzeń bożonarodzeniowych, bo świat Ardy przedstawiony w książkach Tolkiena, to świat, którego nie uzdrowił jeszcze swoim przyjściem Eru. Taka estel, nadzieja znana była jednak niektórym, jak to opisano w Atrabeth Finrod ah Andreth (świetna lektura na Święta, poszukajcie na Niezapomince :lol: ). Ale są życzenia quenejskie, które elfy składały sobie i ludziom w tym okresie.

Cytat:
Tolkien replied that it was difficult to translate, since the Elves did not celebrate Christmas and therefore had no word for it. However, he wrote that there was an Elvish greeting which could be a substitute for 'I wish you a merry Christmas'. The sentence he gave read according to Michael Dawson:

merin sa haryalye alasse nó vanyalye Ambarello, lit. "I hope that you have happiness before you pass from the world" (the latter part nó vanyalye Ambarello is said to be added when greeting a mortal)

A zatem, Kochani:

Merin sa haryallë alassë!
'Życzę Wam szczęścia!'

(nie będę już dodawał optymistycznego :D nó vanyalyë Ambarello 'zanim opuścicie Ardę')

Dołączam też kartkę świąteczną przysłaną mi przez moją znajomą, Adaneth. Znajdziecie na niej słowa z poematu staroangielskiego o Earendelu, którego w średniowieczu łączono ze św. Janem Chrzcicielem zapowiadającym przyjście Zbawiciela...

Pocztówka3.jpg
Bądź pozdrowion Earendelu, najjaśniejszy z aniołów...
Pobierz Plik ściągnięto 4088 raz(y) 151,36 KB

J.R.R. Tolkien, Zapiski Klubu Mniemań

Hugo 
Przyjaciel Eldarów
Wędrowiec

Wysłany: 21-12-2003, 01:24   

Kłaniam się

Nie bede sie rozpisywał, poprostu ZYCZE WAM FANI J.R.R. TOLKIENA I PRZYJAZIELE ELFÓW
WSZYSTKIEGO DOBREGO, ABY TE SWIETA BYLY DLA WAS SPOKOJNE, ZEBY KAZDY ODPOCZĄŁ NA DUCHU I ROZPOCZĄL NOWY ROK PEŁEN RADOŚCI I PEŁEN ŻYCIA.

Pozdrawiam

mONA 
Przyjaciel Eldarów

Istniejąca Hobbitka
Enneagram: 7w8
Pomogła: 3 razy
Wysłany: 21-12-2003, 11:15   

Życzę Wam Smoczych Skarbów pod choinką :col: , Hobbiciego apetytu :cmrgreen: , Elfiej smukłości po świętach :mrug:, a przede wszystkim Miłości i Ciepła w te Święta :clol2:

Elanor 
Znawca Kronik Zachodu
Fairbairn

Borsuk
Pomogła: 9 razy
  Wysłany: 21-12-2003, 12:10   

Moi drodzy forumowicze, krótko i treściwie:
Aby Wam święta przepełzły, a nie przebiegły, aby były nie tylko wesołe, ale i radosne, aby był śnieg na stokach i trawnikach a chodniki nieoblodzone, aby się wam na Sylwestra dobrze bawiło (tudzież aby się film sylwestrowy podobał) i wreszcie, aby nadchodzący rok był o wiele bardziejszy od tego.

Sarnond 
Przyjaciel Eldarów

Wysłany: 21-12-2003, 13:32   

Ja tak skromnie, ale z całego serducha:
Życzę wszystkim, żeby byli conajmniej tak samo przyjaźnie nastawieni do innych jak obecnie, żeby nowy rok był co najmniej sto razy lepszy niż bieżący, żeby pomiędzy forumowiczami nie było utarczek :P , żeby wszyscy dojechali szczęśliwie na najbliższy Tolk-Folk. Adminom, żeby to forum rozwijało się w jeszcze szybszym tempie niż obecnie, wszystkim udanej imprezy sylwestrowej, gdziekolwiej i jakkolwiek ją spędzą, no i oczywiście WESOŁYCH ŚWIĄT!
pozdro
Sarn
"...opowieści. Powstały w moich myślach jako rzeczy `dane` i, w miarę jak oddzielnie się pojawiały, tworzyły się między nimi związki. (...) zawsze miałem poczucie zapisywania czegoś, co już gdzieś było `istniejące`, a nie `wymyślone`" JRRT

Thoronnil 
Mieszkaniec Śródziemia
Orzeł

Wysłany: 21-12-2003, 15:35   

Earwen napisał/a:

Orkom - eee... orkom niczego nie życzę ;)

Orłom tez nie ;) - zawsze o nas wszyscy zapominaja :( .

ja wszystkim zycze tego, co oni sami sobie zyczyc chca. :col4:

Firiel 
Mieszkaniec Śródziemia

Wysłany: 21-12-2003, 17:13   

Nie chcę się powtarzać, do innych życzeń dodam tylko, że życzę wam :mrgreen: innego niż ten :twisted: Mikołaja... :mrgreen: :mikolaj:

fuck it.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 254 raz(y) 53,03 KB

Gollumowa 
Mieszkaniec Śródziemia

Wysłany: 21-12-2003, 22:08   

I ja Wam troszke pożyczę: :mikolaj:

Zdrówka, szczęścia i radości - na Wigilie niezapowiedzianych gośći ;)
Żebyście o północy pogadali sobie ze zwierzakami - moze byc z karpiem :)
(Powiedziałam: ha - też mi - karp nie gada!Nigdy z nim nei rozmawialam. A moj pies na to; Ja też :wink: ) :renifer:

Pełnego kieliszka (oczywiscie sokiem owocowym) w noc sylwestrową :tb:

Spełnienia wszystkich marzen oraz swoich postanowien w nadchodzacym Nowym Roku!!! :sun:

No i jeszcze życze Wam żeby Wasza miłość do Mistrza i Jago dzieł nigdy nie wyleciała z Waszych serduszek :peace:

Pozdrawiam! :choinka:

Agikmagik 
Mieszkaniec Śródziemia

Wysłany: 21-12-2003, 22:41   

Niechaj :sun: i najjaśniejsze gwizady zawsze świecą w Waszych sercach . Chcę Wam wszystkim życzyć ( no i sobie też ;) ) pomyślności , pogody ducha i optymizmu . Ciepła, serdeczności ze strony otaczających Was przyjaciół i rodziny tego wszystkiego na nadchodzące Święta i Nowy Rok .

Falmawen
[Usunięty]

Wysłany: 21-12-2003, 23:43   

Z przyjemnością dołączam się do życzeń!! :D
Niech :mikolaj: nie próżnuje i przyniesie Wam cały stosik prezentów, najlepiej tolkieniastych ;) (nio może niech sie nie przewróci.. :choinka: stojaca na tym stosiku..)
Niech w Waszych domach zagości ciepła, rodzinna atmosfera, a w Nowym Roku niech idzie wszystko po Waszej mysli ;)

Wszystkim Wam - Elendili życzę wspaniałych pomysłów na tematy ;) , genialnych postów, porywajacych dyskusji i żeby każda chwila na Forum była dla nas jedną z najmilszych :D

:cmrgreen: :szczarzasty: :cmrgreen:

Niniel 
Przyjaciel Eldarów
Dziecko Łez

Wysłany: 23-12-2003, 13:25   

Czego by tu Wam życzyć :rety: ???

Może suto zastawionego stołu? Nie to już było
Góry prezentów? Też było :oops:
Trudno nie będę oryginalna.

Moi drodzy życzę Wam hobbickiego jedzenia! spełnienia marzeń! ciepła przy rodzinnym stole! nie palącej się :choinka: (tak jak na jakiejś reklamie :wink: )! no i aby nadchodzący rok (dla Hobbitów już nadeszły :D ) był dla was pełen :peace: :sun:

WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO!!!
"The Wheel of Time turns, and Ages come and pass, leaving memories that become legend. Legend fades to myth, and even myth is long forgotten when the Age that gave it birth comes again. In one Age, called Third Age by some, an Age yet to come, an Age long past, a wind rose in Mist Mountains. The wind was not the beginning. There are neither beginnings nor endings to the turning of the Wheel of Time. But it was a beginning.”

Dimsirion 
Mieszkaniec Śródziemia

Wysłany: 23-12-2003, 18:45   

Z okazji zbliżajacych się Sia ,życzę Wam, forumowicze zdrowia ,szczęścia , po prostu wszystkiego naj, naj... :)
No i aby Powrót Króla spełnił pokładane w nim nadzieje :-P

I jeszcze tak trochę w klimacie ,tzn w języku quenya (znalazłem tą frazę w necie :) )
Na merye i turuhalmeri

czyli po prostu WESOŁYCH ŚWIĄT !!

Nellelórë 
Przyjaciel Eldarów

Wysłany: 23-12-2003, 18:57   

Tak, tak, najwyższy czas złożyć życzenia! :) Wszystkim na tym Forum mogłabym powiedzieć słowami Aragorna: "I have wished you joy ever since I saw you!" :) I mam nadzieję, że radość i wesołość będą tu gościć przez długi czas, że Nowy Rok przyniesie samo dobro, a to, co złe, zostanie zapomniane tak szybko jak pokonane, że Święta będą piękne dla tych, którzy je lubią, i miłe i dobre też dla tych, co wolą, by minęły szybko. :) Niech Najwyższy sprzyja Wam zawsze. I życzę Wam "wolności, pokoju, zwykłego życia, dobrych upodobań. Tyle pracy i szczęścia, ile można mieć w Śródziemiu. Nie smućcie się. Bądźcie zdrowi. Zostańcie w pokoju. Użyjcie jak najlepiej danych Wam dni." Różne osoby do różnych innych te słowa wypowiadały - ale chociaż pozbierane z różnych miejsc i różnych dzieł Tolkiena, razem składają się na moje najgorętsze, najszczersze, najbardziej po hobbicku z całego serca składane życzenia dla wszystkich tu zebranych! Wesołych Świąt! :)

Bregalad 
Przyjaciel Eldarów

Wysłany: 24-12-2003, 23:57   

I ja też się dołączam do wszystkich życzeń i wyusyłam pocztówkę świateczna z Bielawy :P

wesw6.jpg
Plik ściągnięto 137 raz(y) 31,59 KB

Jok 
Przyjaciel Eldarów
Smok

Wysłany: 25-12-2003, 09:24   

Jako ze niestety wczoraj mnie nie było dzis pragne wszystkim zyczyc:
spokojnych świąt, przezycia cudu jakim jest Boze narodzenie wsród rodziny i przyjaciól, szampańskiego sylwestra i biletu na premiere Rotk czego wam i sobie zycze( :wink: )

Jok
Bądź prawdziwą bestią!!!
Forum ogólno fantastyczne:
http://bestiariusz.fantastyka.net.pl/forum/

Randir 
Znawca Kronik Zachodu
Łen, Łazęga

Dúnadan
Enneagram: 4w5
Wysłany: 25-12-2003, 14:17   

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia chciałbym waam wszystkim życzyć:
aby radość zagościła w waszych sercach,
aby Cień nigdy nie spowijał waszych myśli,
aby wasze drogi zawsze były proste
i aby szczęście nigdy was nie opuszczało.

Randir

Tom Goold 
Administrator

Hobbit
Enneagram: 9w8
Wysłany: 25-12-2003, 16:37   

Życzę Wam Wszystkim wszystkiego dobrego w tych świątecznych dniach i nie tylko;)
z pozdrowieniami
Tom Goold

Galadhorn 
Administrator

Enneagram: 3w2
Wysłany: 13-12-2004, 15:43   

Zachęcam Was również w tym roku do tworzenia świątecznych tolkienowskich kartek z życzeniami. Wszelkie projekty graficzne mile widziane.

Jej, ja już czuję zapach Świąt...

J.R.R. Tolkien, Zapiski Klubu Mniemań

Nimrodel_Tuk 
Przyjaciel Eldarów
Isil

elf-hobbit
Wysłany: 14-12-2004, 17:07   

Ja niestety uzdolnień plastycznych nie mam, dlatego napiszę tylko życzenia... :oops:

Co roku składamy sobie życzenia i co roku wierzymy, że się spełnią...
I spełniają się pomalutku, choć czasem, w tym pędzie i zakręconym świecie trudno nam to dostrzec - dlatego przede wszystkim życzę wam, abyście umieli widzieć, a nie tylko patrzeć, słuchać, a nie tylko słyszeć, odczuwać, a nie tylko czuć...
Aby liść na wietrze, przemykająca wiewiórka, płatek śniegu czy śmiech dziecka sprawiał wam radość i ndawał życiu sens, a nie gonitwa za Wielkim i często Nieosiągalnym...
Abyście cieszyli się drobiazgami, bo z nich rodzą się rzeczy Wielkie
Aby miłość i przyjaźń znalazła się u was na pierwszym miejscu, przed karierą i pieniędzmi...
Aby czar dzieł Tolkiena, którym tak wszyscy się zachwycamy, był dla nas drogowskazem i uczył nas jak żyć w realnym świecie, a nie był tylko odległą, nieosiągalną iluzją...
Bo Tolkien pisze o zwykłym życiu,o wartościach i normalnych uczuciach - nie ma znaczenia, czy odczuwanych przez elfy, czy hobbitów - ale to co, odczuwają jest realne i możliwe dla każdego z nas
Tego wszystkiego wam życzę i mam nadzieję, że kiedy spotkamy się tu za rok, każdy z was sięgając pamięcią wstecz bedzie mógł powiedzieć, że wiele z tych życzeń mu się spełniło :!: :!: :!: :prosze: :prosze: :prosze: :mrgreen:

Belegil 
Znawca Kronik Zachodu

Wysłany: 15-12-2004, 16:04   

To teraz ja złoże życzenia Elendilim :D

Wszystkim elfom - żeby były takie jakie są :D
Krasnoludom - by rosły im brody długie, gęste i piękne :D
Ludziom - żeby starali się lepiej pojąć świat...
Hobbitom - aby włosy rosły im kręcone i obfite na kudłatych ich piętach :P
Entom - spokojnego zadrzewienia i spotkania swoich żon :P
Smokom - aby nauczyły się naprawiać obluzowane łuski i aby były bogate :)
Nazgulom - aby nie piszczały tak - uszy mogą rozboleć - ale żeby pięknie śpiewały :D
Orłom :D - aby istniały :D i aby ich skrzydła były rozłożyste :P

Teraz specjalne życzenia :D

Aickepowi życzę, abu mu się udało, już on wie w czym i aby zawsze pamiętał o nieśmiałym przyjacielu :D

Earwen podziękuję za 5 lat, gdy Posejdon ukłuje się swoim trójzębem, a sowie Ateny spadnie pióro z lewego skrzydła, więc życzę Jej by mogła ode mnie przyjąć te podziękowania. :D :D :P

Wszystkim z czatownika :D życzę żeby czatowali nieustannie i aby stworzyli kontynuację Śliniarilliona :D

I wszystkim Elendilim - aby ręcę odpadały Wam od pisania postów :D

Adaneth 
Żeglująca ku Zachodowi
Tawareg

Ludzinka z Ithilien
Enneagram: 2!

Pomogła: 132 razy
Wysłany: 17-12-2004, 21:35   

Wysłałam dzisiaj pocztą kartki świąteczne, więc może czas złożyć także jakieś życzenia na łączach? :hmmm:

Wszystkim Elendilim wszystkiego co najlepsze:
żeby Wam się dobrze działo w domu, w szkole, w pracy i wszędzie gdzie jesteście i bywacie,
żeby te Święta przyniosły Wam wiele radości i jak najmilszych spotkań ze wszystkimi, których kochacie i których chcecie mieć blisko siebie,
żebyście z przebywania na Forumciu czerpali nieustającą radość i satysfakcję
i żeby prawdą dla Was stały się słowa Gandalfa wypisane na mojej Bożonarodzeniowej kartce: "Wielki Cień zniknął". :D

(Kartkę zrobiłam ja, tekst tłumaczył i transkrybował Airë)

pocztówka.jpg
Plik ściągnięto 3321 raz(y) 108,68 KB

ogórki flik(ie)r

Annael 
Przyjaciel Eldarów

szary elf
Pomogła: 2 razy
Wysłany: 19-12-2004, 12:13   

:D Anar kaluva tielyanna!
Życzę Wam wszelkiego dobra, niechaj Valarowie roztoczą nad Wami swą potężną opiekę, oraz sypią niespostrzegalnie natchnieniami.
SPEŁNIENIA MARZEŃ!

Obrazek dla Was też jakoś wykonałam, tylko czy potrafię go tu umieścić?

dla Elendilich.JPG
Napisy są po polsku, tylko elfickimi literami: "Pokój zakwitnie kiedy Pan przybędzie"
Plik ściągnięto 101 raz(y) 152,71 KB

Elenwe 
Przyjaciel Eldarów
Tengwandil

Elfka
Enneagram: 4
Pomogła: 7 razy
Wysłany: 20-12-2004, 00:29   

Z okazji świąt Bożego Narodzenia chciałabym życzyć Forumowiczom zdrowia, szczęścia i pociechy z Adminów, a Adminom - zdrowia, szczęścia i pociechy z Forumowiczów :mrgreen: .
A na poważnie... Niech to Boże Narodzenie (które oby było czasem tak pięknym, pełnym radości i magii jak dla małego dziecka, które po raz pierwszy w życiu widzi przystrojoną choinkę, słyszy kolędy i czuje zapach świerku i wigilijnych potraw) nie skończy się wraz z drugim dniem świąt, lecz trwa w Waszych sercach, rozjaśniając szare dni Nadzieją, która zstąpiła na świat w wigilijną noc.
Z dedykacją dla wszystkich Elendilich refren jednej z moich najulubieńszych kolęd: "Przybieżeli do Betlejem" (chyba) po quenejsku, a na pewno tengwarem.

Chwala_na_wysokosci.jpg
Plik ściągnięto 3010 raz(y) 125,55 KB

Armen 
Mieszkaniec Śródziemia
Irish Bard

Pół-elfka
Wysłany: 20-12-2004, 12:02   

Wszystkim Elendilim chcę życzyć spokojnych, zdrowych i radosnych świąt. Niech nowonarodzony Jezus obdarza Was błogosławieństwem i łaskami przez cały nadchodzący rok. WESOŁYCH ŚWIĄT!!!

Armen :) :elfka:

Odpowiedz do tematu